
În acest articol voi încerca să explic funcționarea convertorului boost, convertor ridicător de tensiune. În plus, am realizat și un mic program pentru a dimensiona mai ușor componentele. Dar pentru început am să fac o scurtă descriere a acestui convertor.
Convertorul boost, cunoscut ca și convertor ridicător(step-up), este un convertor care prezintă o structură asemănătoare cu cea a convertorului buck, dar acesta produce o tensiune stabilizată mai mare decât tensiunea de la sursa de intrare. Convertorul boost ideal este compus din 5 componente de bază: comutatorul semiconductor de putere, o diodă, un inductor, o capacitate și un controller PWM. Circuitul este prezentat mai jos.

Pentru această aplicație am ales folosirea unei comenzi generate de un microcontroller care operează la 8MHz, deci avem un PWM format pe 8 biți, rezultând o frecvență de 31250 Hz. Inductanța și capacitatea este calculată mai jos. Dioda este una de tip Schottkey, dar trebuie avut grijă ca aceasta să fie aleasă în funcție de curentul și frecvența dorită. Dispozitivul semiconductor de comutație trebuie sa fie dimensionat la o valoare superioară celei rezultate, pentru a suporta o tensiune și un curent superior celui necesar (pentru siguranță). Această aplicație este proiectată pentru un curent de ieșire constant.
Unde ai scris tu “sursa” e de fapt consumatorul. Sursa e aia de 9V.
Ma intereseaza sa cumpar unul sau mai multe variatoare tensiune alternativa intre 20 – 100 V, cat mai stabila, sau un variator tensiune continua, intre 20 – 100 V, cat mai stabila.
tel: 0749.045118