Acasă / Atelier / Masura/Control / Volt-ampermetru digital cu PIC16F876A

Volt-ampermetru digital cu PIC16F876A

Acest volt-ampermetru poate măsura tensiuni între 0-70V sau 0-500V cu o abatere de 100mV, precum şi un curent de 0-10A si cu o abatere de 10mA. Dispozitivul este o completare perfectă pentru orice sursa de alimentare, incarcatoare de baterii şi alte proiecte electronice, unde tensiunea şi curent-ul trebuiesc monitorizate. Pentru acest dispozitiv avem nevoie de un microcontroler PIC16F876A care are incorporat un ADC (analog-digital Convertor) şi un ecran LCD 16 x 2 verde. Cu o uşoară modificare este posibil să masurăm un curent şi o tensiune mai mare.

Vezi schema:

Schema electrica Voltmetru ampermetru digital
Schema electrica voltmetru-ampermetru digital
Ecran LCD 16x2
Ecran LCD 16×2
Vedere frontala montaj
Vedere frontala montaj
PCB montaj
PCB montaj

Acest circuit foloseste foarte putine componente externe, făcând posibilă punerea acestui dispozitiv pe o placa(PCB) destul de mica.Multimetru oferă citiri foarte precise datorită tipului de calibrare software bazate pe utilizarea de rezistoare cu film de metal cu toleranţă 1%. Este nevoie de o singură tensiune de alimentare care poate fi luată direct de la sursa de alimentare principală. Voltmetru consumă numai 10mA cu iluminarea din spate a LCD-ului şi 3mA cu lumina de fundal oprita. Lumina LCD-ului din spate poate fi oprit prin deconectarea rezistorului de 10 Ohm de la ecran-ul LCD-ului.

Tensiunea eşantion se află prin folosirea a două rezistenţe legate în serie 100K, respectiv 6.8K .

 

Rezistorul de 0.47 Ohm este un şunt conectat în serie cu sarcina de masurat şi este aplicată chip-ului microcontroler-ului prin intermediul unui rezistor de 100K.

Amplasare componente volt-ampermetru
Amplasare componente volt-ampermetru

Lista componente:

1x PIC16F876A – Microcontroller
1x 2×16 LCD cu iluminare din spate verde
1x PCB
1x 4MHz Rezonator
1x LM7805 5V Regulator de tensiune
1x 100nF Condensator ceramic
1x 10K LCD Potenţiometru pentru contrast
4x10K Rezistor
2x 100K  Rezistor 1% (maro, portocaliu, negru, maro negru,)
2x 6.8K Rezistor cu pelicula de metal 1% (albastru, gri, negru, maro, maro)
1x 10 Ohm Rezistor cu pelicula de metal 1%
1x 0. 47 Ohm / Rezistor de putere 5W

Specificatii tehnice:
Tensiunea de alimentare: 6V – 30V
Consumul de curent: ~ 100mA LCD cu iluminare din spate
Tensiune de intrare: 0-70V (sau mai multe)
Abatere tensiune: 100mV
Curent de intrare: 0-10A (sau mai mult)
Abatere curent: 10mA

Sursa:  http://electronics-diy.com

Atașat acestui articol :

pic16f876-lcd-gostergeli-volt-amper-metre-devresi-pbp
Filename : pic16f876-lcd-gostergeli-volt-amper-metre-devresi-pbp.zip (2 MB)

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

31 Comentarii

 1. ar foi intersant daca ai pune si codul hexa pentru pic :-d

 2. codul hexa este disponibil?

 3. Din pacate codul nu il am, dar poate se gaseste cineva care sa il adauge aici

 4. Lavrenti Beria

  Traducerea este de doctorat, probabil realizata cu Google Translator (cateva exemple monumentale: “antet femeie”, “masca de lipire de culoare roşie şi placate prin găuri”, “Tensiunea este eşantion prin folosirea…”)! Cu asemenea scheme, comentate in asemenea hal, nu reusim decat sa ne facem de ras intr-un mod penibil. Stricam si stalcim ce a mai ramas intreg din biata limba romana… Iar bunavointa nu acopera lipsa vizibila de cunostinte!

 5. alecu v alecu

  Salutare,-unde este programul de scris in microcontroller ??

 6. In loc de “antet femeie” se pot folosi expresiile: “conector pin header tip mama”, sau “conector pieptene tip mama”. Toti conectorii cu sex in limba romana apar drept conectori mama (engl. female) sau tata (engl. male). Pentru “masca de lipire” a ramas in limbajul consacrat termenul original de “solder mask”. Daca aveti nevoie de traducerea “proprie” a unor expresii din engleza tehnica, ma puteti contacta.

 7. Pentru scrierea programului cred ca va trebui sa muncim putin.

 8. Domnule Viorel, daca doriti sa ne ajutati sunteti binevenit!

 9. de fapt este o arhiva .zip care contine tot ce trebuie:pcb,.hex,si site-ul turcesc de unde s-a facut downloadul

 10. As vrea sa vad si un proiect realizat :):)

 11. eu as avea nevoie de un volt ampermetru digital cu PIC16F8767care sa masoare pana la 30A aveti , doresc sa achizitonez
  o seara buna !

 12. Se poate modifica aceasta schema.
  Mai exact rezistorul de 0.47 sau se poate pune un transformator de curent in locul acestuia.

 13. Va rog sa-mi spuneti cat costa un volt ampermetru digital PIC16F8767 care sa masoare pana la 25 V si 25 A? ( vreau sa-l folosesc la un redresor auto). Multumesc anticipat.

 14. alecu v alecu :
  Este o varianta aici:http://www.4shared.com/file/…/pic16f876-lcd-gostergeli-volt-.html

  Am downloadat varianta respectiva dar se pare ca sunt unele probleme. A incercat cineva realizarea practica si a reusit sa faca montajul sa lucreze corect?

 15. Am simulat in proteus varianta de aici. http://www.4shared.com/file/…/pic16f876-lcd-gostergeli-volt-.html si functioneaza. Am extras asmul din hex.

 16. Download varianta lui Alecu, in folderul extras, este si adresa showthread.php, acolo este varianta fara erori. Asmul il scoateti din hex.

 17. buna seara .am facut cablajul de mai sus dupa schema cu toate piesele dar nu e nici un hex de scris va sa ma ajute cineva .sunt incepator .un sfat .

 18. am facut montajul respectiv si din pacate nu functioneaza.am cateva nelamuriri.ce valori au rezistentele R1 si R5?oscilatorul este rezonator sau cuart?daca este cuart ar trebui sa aiba si 2 c 22pF.hexul care este in arhiva este valabil?multumesc!

 19. am mai lucrat putin si am gasit rezultatul urmator R1=4,7-6,8k iar R5=10 ohmi.daca este rezonator se pune pinul din mijloc la masa,dacaeste cuart se adauga 2 condensatoare de 22pF.hexul ramine in continuare o necunoscuta.am vazut si pe alte forumuri ca se cauta acelasi hex.

 20. Hex-urile din atasament nu sunt ale acestui voltampermetru,ci al unuia cu LM358 si PIC.A gasit cineva hexul potrivit?
  Altfel am muncit degeaba.

 21. Parerea mea este sa nu mai postati scheme pe care nu le-ati construit.

 22. pe cuart nu trebuiesc puse condesatoarele de 27pF?

 23. Se pare ca arhiva atasata acestui articol are o problema. se downloadează incomplet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *