Acasă / Atelier / Automatizari / Termostat pentru centrala termica

Termostat pentru centrala termica

termostat_centrala_circuit

Când vine vorba de centrala termică, termostatele sunt de mare ajutor, prin intermediul acestora nu veți mai avea grija setării permanente a temperaturii, puteți seta o singură dată temperatura și centrala va funcționa în termenii prestabiliți astfel încât să vă ofere confortul termic dorit.

Hardware

 

schema1

Inima aparatului este un microcontroler Microchip PIC16F74 pe 8-biți, al cărui rol principal este de a monitoriza temperatura camerei și de a controla centrala în funție de aceasta. Toate acestea se realizează prin intermediul unei  termometru digital tip DS1820. Pentru această aplicație au mai fost folosite: Un ecran LCD, recuperat dintr-un telefon mobil Siemens M55  (LM15SGFNZ07), trei LED-uri, o fotorezistență și patru butoane, de asemenea, au mai fost folosite două regulatoare de tensiune. Toate aceste componente au fost montate pe o placă de teste și au fost puse într-o cutie de plastic.

Termostat_home_made

Câteva picături de lipici fierbinte pot face minuni, mai ales atunci când toate componentele și panoul frontal sunt realizate din plastic.
Cele două LED-uri ale afișajului sunt legate în paralel cu o bucată de sârmă.

termostat_centrala_circuit2

Pentru alimentarea afișajului a fost necesară utilizarea unui regulator de tensiune corespunzător de 2,9V, în acest caz am folosit un regulator LM317L împreună cu două rezistențe pentru divizarea tensiunii.

lcd-lm15sgfnz07

Software și funcționare

 

lcd-lm15sgfnz07-2

 • Temperatura pre-definibilă
 • Precizie 0,5 grade Celsius
 • Iluminarea din spate rămâne timp de 30 de secunde după fiecare apăsare de buton (backlight-ul nu este oprit complet, deci vizibilitatea este bună, chiar și pe timp de zi)
 • Încălzirea poate fi oprită manual, ceea ce face ca LED-ul roșu sa clipească.
 • Sistemul are un hystheresis de 1 grad, ceea ce înseamnă că centrala nu este pornită, până când temperatura măsurată scade sub temperatura presetată de 1 grad. Un astfel de hystheresis mare a fost necesar, datorită preciziei de 0,5 grade a senzorului DS1820.
 • Modul de noapte. Unitatea este echipată cu un LDR (Dependent Resistor Light) și face măsurători la fiecare 5 minute, de 6 ori consecutiv (timp de 30 minute). În cazul în care toate măsurătorile se potrivesc, se va comuta pe modul de zi sau de noapte. Acest lucru înseamnă, că temperatura presetata va scădea sau crește cu 2,5 grade.
 • Modul de noapte este indicat de un LED portocaliu.
 • Sistemul dispune de asemenea de un grafic liniar, care arată ultimele 1 sau 10 ore (de comutare), un istoric de temperatură. Pe axa X în modul 1 oră este graficul este împărțit în șase părți. Fiecare parte reprezinta 10 minute de date (1 pixel = 1 minut), în modul 10 oră acesta este împărțit în 10, fiecare echivalează cu o oră de date (1 pixel = 10 minute), iar pe axa Y sunt pașii de grade de la 15 la 25.
 • Măsurătorile se fac o dată la fiecare secundă și apoi acestea sunt mediate.
 • Pe partea dreaptă sunt afișate trei pictograme care indică diferite stări, cum ar fi apăsarea tastelor, încălzire activă (care este, de asemenea, indicată prin LED-ul verde) și modul de setări. În modul setări, valoarea temperaturii este afișată în roșu. După 5 secunde, aparatul revine automat la starea normală de funcționare.

Codul sursă îl găsiți aici!

Programul este scris în MikroPascal.

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=8DTng-BDwKw’]

Sursa: http://users.ininet.hu/ktulu/Room%20Thermostat.html

Atașat acestui articol :

Termostat_de_centrala
Filename : termostat_de_centrala.zip (30 KB)

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

3 Comentarii

 1. buna seara
  imi puteti programa un PIC contracost?
  multumesc

 2. Buna seara Ciprian. Vin si eu cu o rugaminte. Am o tema de predat pt marti dimineata la prima ora dar nu prea ii dau de cap. As vrea sa te rog dc stii si poti sa ma ajuti cu rezolvarea ei, eu iti platesc cat vrei, ca sunt la ananghie. Dc imi dai email-ul tau pot sa-ti trimit fisierul. Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *