Acest proiect prezintă un temporizator digital programabil bazat pe un microcontroler PIC16F628A care poate fi programat pentru a acționa și a întrerupe funcționarea unui aparat electric. Aparatul este controlat printr-un releu. Acest timer vă permite să selectați un timp de funcționare și un timp de întrerupere. Asta înseamnă că puteți programa când doriți să porniți aparatul și pentru cât timp doriți ca acesta să fie pornit. Intervalul maxim de timp în care puteți seta pornirea și oprirea funcționării este de 99 ore și 59 minute. Proiectul folosește un LCD clasic de 16 caractere și patru butoane, pentru interfața de comandă.
Descriere circuit
Schema circuitului acestui proiect este prezentată mai jos. Un releu de 5V este comandat de un tranzistor PN2222 prin intermediul pinului RB3 al microcontrolerului PIC16F628A. Intrările digitale de la cele patru butoane sunt citite prin pinii portului RA2, RA3, RA4, și RB0. Funcțiile acestor butoane sunt discutate în secțiunea de funcționare de mai jos. Un LCD clasic de 16 × 2 este folosit în acest proiect pentru a afișa starea dispozitivului, meniul programului și baza de timp. LCD-ul este comandat prin intermediul a 4 biți, prin urmare, doar sase pini I/O ai microcontrolerului PIC16F628A sunt necesari pentru comandă. Un buzzer piezoelectric generează un ton în momentul în care cronometrul este pornit sau oprit. De asemenea, acesta emite un semnal sonor atunci când aparatul este pornit sau oprit. O tensiune de +5V este dată de un regulator de tensiune LM7805. Alimentarea principală este dată de un transformator simplu de 9V.
În schema electronică, pinii 15 și 16 ai LCD-ului sunt neconectați. Acești pini sunt utilizați numai la acele LCD-uri care au iluminare cu LED. Pinii 15 și 16 sunt anod-ul și catod-ul LED-ului respectiv. Dacă ecranul LCD are lumină cu LED, puteți conecta acești pini în serie cu o rezistență de 39 Ω la terminalele de alimentare.
Mai jos puteți vedea circuitul, realizat pe o placă de teste.
Funcționarea temporizatorului
Temporizatorul dispune de patru butoane de comandă. Funcțiile lor sunt descrise după cum urmează:
- ON/OFF TIMP : Acest temporizator vă permite selectarea timpului de oprire cât și a timpului pe pornire. Când temporizatorul este pornit, inițial, acesta este în starea de “OFF” și ambele cronometre (de ON și OFF) sunt setate pe “0”. Apăsând pe acest buton schimbăm timpul afișat pe ecran.
- SELECT : Acest buton permite selectarea timpului (de ON sau OFF) respectiv selectarea de ore sau minute de pe ecran. Cifrele selectate pot fi incrementate prin apăsarea butonului ON/OFF TIME.
- ENTER : Când am selectat ora și minutul dorit, prin apăsarea butonului ENTER finalizăm setarea timpul de on sau de off.
- START/STOP este pentru a porni sau opri cronometrul. Dacă cronometrul este pornit, îl putem opri prin apăsarea acestui buton.
În filmulețul de mai jos este prezentat modul de funcționare al acestui montaj.
Sursa: http://embedded-lab.com/blog/?p=1378
Buna ziua,
Cu acest temporizator il pot folosi pentru controlul unui motor pas cu pas pentru a efectua 3 minute rotiere spre stinga o pauza de 3 minute dupa care 3 minute inapoi sau spre dreapta.
Aveti alta sugestie dvs. va rog sa imi comunicati.
Va multumesc anticipat.
Stefan
Se poate si cu aceasta schema, trebuie modificat softul si adaugat un releu pentru partea dreapta, conectat, de exemplu, la pinul RB1 al microcontrolerului. Dar acest montaj comanda alimentarea unui driver pentru motoarele pas cu pas.
salut, ma intereseaza un dispozitiv temporizator, care sa imi “numere” de la 60 minute la 0 si cu 1 minut inainte sa expire timpul acesta sa avertizeze acustic faptul ca se apropie de finalul numaratorii, la expirarea timpului acesta sa anclanseze un releu pentru o comanda exterioara. daca in decursul acestui ultim minut operatorul apasa un buton ciclul se reia de la 60 minute catre 0.
se poate ? si daca da cat m-ar costa un asemenea dispozitiv.
sunt interesat de un asemenea dispozitiv,
cu stima
Buna ziua.
Daca este posibil sunt interesat de achizitionarea “Temporizator digital programabil folosind un microcontroler PIC” in varianta componente + PCB cu PIC-ul gata programat. Cat costa ?
Nr. tel. de contact 0722457148.
Multumesc.
sal! poti sa imi spui daca ai d vanzare montajul asta (temporizator) si cat costa.
Salut Ciprian. Ma numesc Cornel si m-ar interesa un montaj de acest gen care sa-mi porneasca un motoras de 6-12 v cateva secunde in fiecare zi la o ora programabila. Tel meu: 0744758497. Multumesc.
Nici nu va imaginati cat este de simplu sa ajungeti sa va creati singuri propriile montaje cu microcontrolere PIC
Retineti ca toate lucrurile complicate (chiar si schemele electronice)sint compuse din lucruri simple.
La GFP-Master a inceput un curs nou PRACTIC (nu teoria chibritului cu formule) de realizare cablaje ,notiuni de baza microcontrolere cu finalizare de scheme proprii cu MCU. Puteti participa gratuit la 2 sedinte pentru a va lamuri despre ce este vorba. Credeti-ma ca merita.
Pe adresa mea de Facebook “”Stefan Martin “” este o postare de genul:
“Luni 28.07.2016 incepe serie noua de electronisti. Amator, pasionat sau profesionist, cursul de programare microcontrollere te va ajuta sa gandesti altfel montajele pe care le realizezi acasa. Vei invata sa faci cablaje imprimiate cu aspect si precizie industriala, chiar la tine acasa, cu o baza materiala minima. Folosirea circuitelor integrate programabile iti va usura enorm de mult munca si gandirea structurata. Cursul isi propune sa distruga bariera programarii de care multi electronisti fug si prefera sa o lase in seama celui ce se pricepe. Daca iti doresti sa stii mai mult, iti doresti sa evoluezi. Aceasta este singura cale catre singularitate!”
Cursul incepe din 28.07.2016 inscrieri la secretariat Master GFP;
Taxa este de 500ron , cu reducere de 100ron pentru fiecare elev adus in plus
( aviz amatorilor celor ce vin in grup).Se poate plati in rate ( avans 250ron tramsa 2 :150Ron si taxa de examen 100Ron la final).
Durata este de 360ore incluzind practica in laboratorul propriu al GFP cu programe licentiate .
Se vor face demonstratii si exercitii de proiectare si realizare cu echipament tip ” home-made” de cablaje imprimate semiprofesioniste; exercitii de proiectare si programare pe teme inpuse initial si pe teme libere in ultimele saptamani ale cursului.
Cursurile se vor tine de 2-3 ori pe saptamana seara , cate 4-6 ore (programul v-a fi stabilit de coun acord cu doleantele majoritare de grup);
Finalizarea se va produce inainte de intrarea in sarbatorile de iarna ( sfarsit de noiembrie).
Se admit in limita locurilor vizite libere (Poate asista la curs orcine; pot beneficia de asistenta tehnica dupa program; dar nu au acces gratuit la utilizarea programelor licentiate si nu pot obtine diploma de absolvire daca nu-si achita cursurile). Pot insa participa la 2 sedinte ca asistenti , dupa care pot intra in drepturi depline in calitate de cursanti.
Buna ziua, In ce localitate se organizeaza acest curs ?
in bucuresti b-dul iuliu Maniu 246 (adica Militari inainte de Metro ), vezi si site-ul http://www.gfpmaster.ro sau suna la mine Stefan Martin 0722207997.
cu stima
cum se conecteaza pe partea din spate a placii
salut.se poate modifica programul pic-lui pe doua sau patru zone de timp de contorizare.
ex.
timp 1 00:00 timp 2 00:00
timp 3 00:00 timp 4 00:00
Buna ziua
Am nevoie de un timer care să pornească un motoras de 6v sau respectiv 12v timp de 5 pana la 30 de secunde o data pe zi la o anumita oră timp de mai multe zile alimentat de la O baterie pentru un hranitoare automată
Aveti asa ceva?