Acasă / Atelier / Audio / Amplificatoare / Amplificator audio 75W cu TDA1514

Amplificator audio 75W cu TDA1514

Un amplificator audio, in structura monofonică, cu mare capabilitate de curent la ieşire se poate realiza cu circuitul integrat TDA1514 produs de firma Philips. Acesta face parte din categoria Hi-Fi, fiind prezent In majoritalea blocurilor electronice din aparatele radio, TV sau alte montaje audio. Caracteristicile sale tehnice il recomandă si in echipamente cu prelucrare digitală a sunetului (echipamente Compact Disc).
Circuitul integrat beneficiază de protecţie electrică totală şi funcţiile Stand-by şi  Mute, activate de componente externe corect montate în circuit. TDA1514 funcţionează fie cu sursă de alimentare diferenţială, simetrică, fie cu sursă asimetrică.
Amplificatorul audio prezentat (figura 1) are următoarele caracteristici tehnice:
• Putere de ieşire (RMS) P0: 50W pe o sarcină de 4Ω sau 30W pe o sarcină de 8Ω;
• Putere de ieşire muzicală: 75W pe o sarcină de 4Ω sau 45W pe o sarcină de 8Ω;
• Sensibilitate la intrare: 285mV/22kΩ;
• Alimentare: ±28V, consum maxim 2A;
•  Se poate cupla în punte cu un alt amplificator de acelaşi tip: 100W/ minim 8Ω,
Modul de cuplare în punte a două amplificatoare cu TDA1514 este oferit în figura 3, alimentarea se face de la o sursă diferenţială simetrică faţă de masă.

 

 

 

Schema bloc internă a circuitului integrat TDA1514 este prezentată în figura 4, iar principalii săi parametrii electrici în tabel si diagrama din figura 2.
Banda la -3dB cu THD = -60dB este B = 20…25000Hz, iar rejecţia riplului tensiunii de alimentare (SVRR) este de 64dB,
În funcţionare normală tensiunea între pinii 3 şi 4 trebuie să fie cuprinsă între 6…7,25V, în regim de Muting 2…4,5V, iar în regim de Stand-by 0…0,9V. Tensiunea minimă de alimentare pentru a obţine regim de Stand-by trebuie să fie Vp = ±5…7V.
În ce priveşte alegerea radiatorului de căldură, se fac următoarele precizări.
Teoretic, puterea maxim disipată pentru P0 = 40W este:

unde Vp = ±27,5V, RL = 8Ω. Considerând, de exemplu, o temperatură ambiantă de 50°C şi o temperatură maximă a joncţiunii de 150°C, rezistenţa termică joncţiune – capsulă {ambază) trebuie să fie:

Deoarece rezistenţa termică a capsulei SOT131A, în care se prezintă TDA1514, este Rth < 1°C/W rezistenţa termică a radiatorului va fi < 4,3°C/W.
Revenind la schema electrică a amplificatorului, prezentată în figura 1, se observă că acesta dispune de pornire lentă – soft start – la conectarea tensiunii de alimentare, realizată cu componentele C7 şi R4. Circuitul intră întâi în regim de Stand-by pentru o scurtă perioadă, apoi în regim de Muting după care trece în funcţionare normală. Astfel, se realizează protecţia incintelor acustice la punerea sub tensiune a montajului şi în acelaşi timp se elimină şi “pocniturile” caracteristice care sunt supărătoare.
Grupul R5 – C5 preîntâmpină oscilaţiile care pot apărea pe ieşire, iar absenţa lor duce, deseori, la defectarea lui TDA1514. Amplificarea în tensiune se poate modifica conform relaţiei:

În cazul în care se utilizează două amplificatoare în punte modificarea amplificării trebuie făcută identic pentru ambele module. Borna B este utilizată la configuraţia în punte, conform cu figura 3.
Condensatoarele electrolitice trebuie să aibă tensiunea nominală de lucru mai mare de 35V cu excepţia lui C6 la care aceasta trebuie să fie mai mare de 63V.

Toate rezistoarele sunt de 0,25W cu excepţia lui R5 care este de 0,5W.
Montajul se realizează conform cu desenele circuitului imprimat şi cel de amplasare a componentelor prezentate în figurile 5 şi 6, ambele date la scara 1:1.

ATENŢIE!

Montarea circuitului integrat se va face izolat electric faţă de radiator.

 

Sursa: http://miculelectronist.blogspot.com/2010/09/amplificator-75w.html

Despre Raul

Salut! Numele meu este Raul, sunt student in anul 2 la Facultatea de Design de Produs si Mediu din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov si dupa cum bine v-ati dat seama sunt pasionat de electronica intr-o oarecare masura, dar si de alte domenii ce tin de tehnologie. Nu sunt vreun expert in domeniu, dar imi cam place sa imi "bag" nasu' peste tot, deoarece cred cu tarie in ideea ca daca nu experimentezi singur si nu ai curiozitatea sa intelegi cum functioneaza lucrurile din jurul tau, nu vei reusi niciodata sa faci ceva pe cont propriu. Am stricat multe "chestii" pana sa reusesc intradevar sa repar ceva, dar vorba aceea: "Asa se-nvata!" Cam atat despre mine... Sa trecem la treaba!

4 Comentarii

  1. Se poate folosi un alt integrat?

  2. Exista vreo diferenta intre TDA1514 si TDA1514A? Schema de mai sus este valabila pentru ambele tipuri de amplificatoare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *