Acasă / Atelier / Controller / Control numeric sau computer numerical control (CNC)

Control numeric sau computer numerical control (CNC)

În continuare va voi prezenta partea electrica a unui control numeric sau computer numerical control (CNC).
Am realizat un circuit care cred eu ca este cel mai ieftin şi mai uşor mod de a controla motoare pas cu pas. Acesta funcţionează cu multe software cu un pret mic sau gratuite, care comunica prin portul paralel al calculatorului.
Dar aş sugera pentru cei dintre voi care nu sunt familiarizati cu circuite imprimate,sa faceţi acest circuit pe o placuta de dezvoltare (vezi poza). În acest fel puteţi corecta usor greşelile apărute in montaj.

Aceasta schema este menită să comande un motor astfel pentru o maşina de frezat aveţi nevoie de 3 circuite si 3 motoare.
De la stânga la dreapta şi de sus în jos. Am încerca să construiesc schemele, astfel încât tensiunile pozitive sunt în partea de sus şi tensiunile negative sunt în partea de jos. Intrările sunt la stânga şi  ieşirile la dreapta. Prima tensiune pe care aveţi de gând să o utilizaţi pentru a porni motorul trebuie să fie mica si apoi va fi reglată din circuit-ul de comandă. Am folosit o dioda zener de 6.2V pentru a limita tensiunea ce cade pe alimentarile integratelor. Condensatorul C1 este un filtru pentru a amortiza orice zgomot de la motor.


Prim-ul C.I. (CD4516) se numeşte directie sus / jos. Un semnal de la portul de imprimantă va spune directia,  în sus sau în jos şi un alt semnal, numit pas, increment sau decrement va fi contorul de pasi. Din acest integrat se utilizeze două ieşiri Q1 si Q2. Cu această metodă de numărare binare vom avea 4 combinaţii de ieşire: 00, 01, 10, şi 11. Aceste linii sunt legate la intrările A şi B ale integratului al doi-lea (CD4028) care decodează aceste combinaţii la 4 ieşiri seprate.

Sursa: http://www.instructables.com/id/Easy-to-build-CNC-Mill-Stepper-Motor-and-Driver-ci/

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

Un comentariu

  1. pls can you give me the lyt file of this cir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *