Acasă / Atelier / Radio / Emitator FM de 10 W cu doua filtre

Emitator FM de 10 W cu doua filtre

Aceasta este schema unui emitator FM de putere moderata (aprox 10W), stabilitate crescuta (dar nu perfecta) si avand foarte putine armonici la iesire.

Partea esentiala a acestui emitator FM este compusa din cele doua filtre, unul trece banda care daca este reglat corespunzator lasa sa treaca doar frecventele cuprinse intr-o banda de 12 MHz si al doilea filtru trece jos care atenueaza frecventele ce depasesc 125 MHz.

Existenta acestor 2 filtre aduce un avantaj acestui circuit folosit ca emitator FM si anume faptul ca armonicile superioare (a 2-a armonica mai ales) sunt atenuate foarte mult insa dezavantajul il constituie faptul ca aceste filtre sunt greu de aliniat si la o realizarea necorespunzatoare nu veti regasi frecventa de emisie dorita la iesirea emitatorului.

Schema emitator FM 10W
Schema emitator FM 10W

In punctele indicate pe schema puteti conecta ori tensiunea de control de la o sinteza de frecventa ori direct montajul realizat cu stabilizatorul 7805. Socul de pe intrarea audio are rolul de a taia frecventele RF ce s-ar putea strecura prin cablul audio folosit.

Oscilatorul impreuna cu bufferul realizat din cei 2 tranzistori T2 si T3 trebuie ecranat foarte bine de restul montajului. De asemenea ecranati filtrul trece banda si filtrul trece jos de la iesire emitatorului. Fiecare etaj trebuie ecranat cu o placuta metalica de cel putin 1 mm grosime, altfel eficacitatea filtrelor va scade deoarece se vor realiza cuplaje inductive intre bobinele din emitator, transferandu-se enerigie de o anumita frecventa de la un etaj la altul, la iesire existand foarte multe armonici.

In etajul final al emitorului FM folositi numai trimeri metalici (sunt exclusi trimerii ceramici) deoarece aceasta putere este suficient de mare pentru a defecta trimerii slabi.
Reglajul acestui circuit de emitator stabil in banda de 3 metri ce cuprinde frecvente de la 87.5 MHz pana la 108 MHz este destul de simpla dar importanta. Reglajul se face intotdeauna dinspre oscilator spre iesire. Pentru inceput este recomandat sa nu alimentati etajele realizate cu T4, T5 si T6, apoi rotiti din multitura liniara de 10K pana obtineti frecventa dorita din oscilator.

Realizati o mica undametru sau sonda rf pentru a regla fiecare etaj in parte. Alimentati etajul cu T4 si folosind sonda rf conectata in baza T5 reglati trimerul de 6-40pF din colectorul T4 pana obtineti maximum de putere RF.

Acum puteti observa daca filtrul trece banda functioneaza corect astfel: aduceti frecventa RF cu cel putin 12 MHz fata de puctul in care va aflati si apoi reglati iar trimerul din colectorul lui T4 pentru a observa daca mai obtineti putere RF in baza lui T5. La reglajele realizate de mine banda de trecere era chiar mai ingusta si era de aproximativ de 7 MHz.

Daca filtrul trece banda este aliniat si totul este ok pana la acest pas, atunci este momentul sa alimentam etajele cu T5 si T6 ale emitatorului. Aici lucrurile se complica deja deoarece avem deja o putere de aproximativ 2W ce cade pe baza lui T6 de aceea este recomandat sa urmariti sa nu se arda rezistenta de 10Ω din baza T6.

Conectati acum o sonda RF de impendanta 75 sau 50Ω la iesire emitatorului. De asemenea montati un ampermetru pe alimentarea tranzistorului final pentru a urmari sa nu depasiti curentul maxim admis de acesta. Regland trimerii din colectorul lui T5 veti observa o variatie a tensiunii inregistrare de sonda RF ce trebuie prevazuta cu rezistente ce suporta puterea acestui emitator. Reglati pentru puterea maxima, apoi treceti la etajul final regland cei doi trimeri de la iesire tot pentru puterea maxima. Retineti ca daca filtrul trece jos nu este realizat corespunzator la iesirea emitatorului nu veti regasi frecventa dorita ori atenuarea se realizeaza la o frecventa mai inalta.

Opriti alimentarea si conectati antena printr-un reflectometru. Dupa alimentare reglati din nou trimerii emitatorului dinspre oscilator spre antena pentru un maxim de indicatie a undei directe inregistrata de reflectometru.
In functie de tensiunea de alimentare folosita alegeti tranzistorii din tabelul de deasupra si veti obtine puterile indicate. Nu uitati sa ecranati fiecare etaj in parte si cel mai important sa ecranati cu tabla de cupru cele 2 filtre pt a elimina orice interferente .

Sursa:  www.scheme.dring.ro/4/emitator-10-w-2-filtre-kt922-bly93-blx95/

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

3 Comentarii

  1. ce diode varicap sunt alea?

  2. L3 and L5 ???😐

    • من این مدار را ساختم فیلتر بعد از اسیلاتور را حذف کردم و عالی کار کرد عکس مدار ساخته شده را میتونم براتون بفرستم تا در وبسایت تون منتشر کنید

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *