Acasă / Atelier / Radio / Telecomanda radio pentru usa garaj sau sistem de alarma

Telecomanda radio pentru usa garaj sau sistem de alarma

DSC00060

În timp ce făceam căutari pe site-ul unui francez (http://f5mna.free.fr/), am dat peste un proiect deosebit de interesant, este vorba despre un dispozitiv de control la distanță pe care îl puteți găsi pe ebay la un preț destul de mic. Acest dispozitiv poate fi folosit fie pentru controlul ușii de garaj, a unui sistem de alarmă sau în diverse alte locuri, în cazul de față, în mașina de fum. Ce are interesant acest dispozitiv este faptul că putem să îi setăm un cod de comandă, altul decât cel implicit, pentru a putea personaliza acest dispozitiv să fie comandat doar de la o singură telecomandă, dar am sa explic mai jos cum putem face acest lucru.

Cu aceste dispozitive low-cost putem comanda de la 1 pana la 4 canale. Aceste dispozitive folosesc CI SR2262 sau PT2262 pentru transmițător (telecomandă) și CI PT2272 sau SC2272 pentru receptor. În funcție de opțiunea aleasă, avem pana la 531441 de coduri disponibile. Desigur, modificarea codului trebuie realizată atât la transmițător cât și la receptor. Această modificare se realizează prin lipirea pinilor CI la “+” sau la “-“. Această configurație se face la ambele dispozitive.

telecomanda_radio1

 Configurație pini CI PT2272:

Acesta este un circuit de adresă în trei stări, pinii de adresă fiind conectați la: pozitiv, negativ sau neconectat (A0..A7).

PT2272_SC2272

Partea de HF:

Pe lângă aceste integrate, menționate mai sus, acest dispozitiv mai dispune de alte două module decodoare disponibile pentru frecventele 433 și 315 MHz.

telecomanda_radio_HF

Exemple de circuite:

telecomanda_radio2

 

 

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

10 Comentarii

 1. Sau mai simplu, daca ai un smartphone iti cauti o aplicatie prin care iti poti folosi telefonul ca telecomanda pentru orice lucru din casa 🙂

 2. poti sa detaliezi te rog treaba cu smartphone,chiar ma intereseaza

 3. Va salut
  Nu prea am inteles bine aceasta telecomanda se poate reprograma cu un cod care vrem noi si anume cum mai exact ca nu am inteles faza cu (+) si (-)

  Va multumesc

  • Atît receptorul cît şi emiţătorul dispun de pinii pentru programarea codului care trebuie să fie acelaşi la ambele. Pinii notaţi ADRESA pot fi setaţi în trei sări distincte(tri-state): zero logic(adică la minus), flotant sau 1 logic(adică la plus). Sînt 531.441(3 la puterea 12) combinaţii posibile aşa că e aproape imposibil să fie două telecomenzi cu acelaşi cod prin “apropiere”. Pentru informaţii exacte vezi şi: http://www.princeton.com.tw/portals/0/…/pt2272.pdf

 4. cred ca sunt 2 la puterea 12 combinatii posibile, pinii se pot pune doar la masa sau la plus…

  • “12 bit Tri-State (three state)” înseamnă 3 la puterea 12, adică 531441 coduri distincte. Pinii de programare se pot pune la masă(zero logic), la V+(1 logic) sau flotant(în aer), aceste date fiind conforme cu documentul aferent circuitului integrat(datasheet).

   2 la puterea 12, adică 4096 combinatii posibile, cum spui tu ar fi prea puţin(ca să nu spun “de rîs”) pentru tehnologiile actuale. Evident şi şansele ca două telecomenzi să se potrivească la un receptor ar fi destul de mari(pentru 4096 combinaţii).

 5. Buna ziua si sper ca are cineva timp si pentru mine,as dori niste explicatii mai pe intelesul tuturor despre aceasta jucarie.Mai exact ce ma intereseaza pe mine este urmatoarea chestiune:eu am niste masinute electrice cu telecomanda si toate sunt pe fregventa de 27mhz si de multe ori am nevoie sa folosesc in acelasi timp doua dinte ele si automat se “bruiaza” una pe cealalta.cu acest kitt se poate rezolva problema mea adica sa mearga fiecare telecomanda la receptorul ei fara a mai deranja pe cealalta?
  Si daca da cum se face cu acest kitt sa se programeze (nu stiu daca m-am exprimat corect) si sa il pot pune in practica,eu am nevoie de patru comenzi(fata,spate,stanga ,dreapta)(partea de schema/instalatie electrica pe masinuta ma pricep a o face) nu ma pricep a pune in functiune kitt-ul.
  Multumesc anticipat daca se va gasi cineva sa imi acorde ajutor.

  • Pai in primul rand o sa aveti nevoie de doua perechi (emitator si receptor) de circuite prezentate mai sus. Apoi, dupa cum am explicat, configuratia pinilor de adresa trebuie sa fie diferita. Adica o pereche sa aiba o configuratie iar cealalta pereche alta configuratie. Asa nu o sa mai aveti nici o problema.

   Succes!

 6. Buna ziua. in legatura cu aceasta telecomanda. Mi-am achizitionat si eu una din china. A mers foarte bine pana la terminarea bateriei de 12V. dupa inlocuire nu mai merge. RX nu mai scoate cei 5V la iesire. Unde as putea verifica daca macar trimite TX?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *