Acasă / Tutoriale / Codul culorilor pentru rezistoare – calculator online

Codul culorilor pentru rezistoare – calculator online

Deoarece am observat un interes deosebit pentru articolul precedent, ”codul culorilor pentru rezistoare – calculator online”, m-am hotărât sa adaug un mic calculator online, pentru a decoda valoarea rezistoare-lor care sunt marcate prin codul culorilor. Acest calculator online identifică rezistoare cu patru sau cinci culori și este destul de simplu de utilizat.

 
 
 
 
 
 
 
Prima cifra:
A doua cifra:
Multiplicator:
Toleranta:   

Utilizare:

Pentru decoda codul culorilor pentru rezistoare cu cinci culori selectează în calculator butonul ”5 culori”, respectiv ”4 culori” pentru a decoda rezistoare cu patru culori. Citirea se face de la inelul colorat cel mai apropiat de terminal. Primul, al doilea și/sau al treilea inel colorat determina primele două/trei cifre din valoarea nominală a rezistorului de măsurat. Culoarea penultimului inel reprezintă factorul de multiplicare, adică numărul de zerouri care se adaugă primelor două cifre. Culoarea ultimului inel indică toleranța. 

Pentru seriile de valori E6, E12 si E24 (4 Culori)
banda 1 – prima cifra semnificativa
banda 2 – a doua cifra semnificativa
banda 3 – ordinul de multiplicare
banda 4 – toleranta

Pentru seriile de valori E48, E96 si E192 (5 Culori)
banda 1 – prima cifra semnificativa
banda 2 – a doua cifra semnificativa
banda 3 – a treia cifra semnificativa
banda 4 – ordinul de multiplicare
banda 5 – toleranta

Acest calculator online poate fi deschis de pe orice fel de dispozitiv, telefon, tableta, laptop sau desktop. Nu este necesar descărcarea acestuia în calculator, ci poate fi utilizat direct de pe această pagina online. Dacă doriți să aveți acest mic program online în calculator, îl puteți descărca de aici.
Dacă doriți să adăugați acest calculator pe o alta pagină va trebui să menționați sursa https://electrodb.ro/codul-culorilor-pentru-rezistori-calculator-online/.

Citește mai mult despre rezistori pe: https://ro.wikipedia.org/wiki/Rezistor

Atașat acestui articol :

Codul culorilor pentru rezistente
Filename : codul-culorilor-pentru-rezistente.rar (124 KB)

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

17 Comentarii

  1. Buna dimineata,

    Foarte util articolul, pentru a nu mai verifica valorile rezistentelor manual.
    Spor!

  2. Raciulete Aurel(tarabostes)

    Am verificat programelul de calcul al rezistentelor si in practica rosu,rosu,rosu are 2,2Kohmi nu 1,8.Verificati si cu un ohmmetru.Numai bine.

    • Pai ROSU, ROSU si ROSU, de aici, din program da 2.2Kohmi. Probabil ca vroiati sa spuneti ca dnv. cand ati masurat avea 1.8 in loc de 2.2? Diferenta asta e cel mai probabil de la aparatul de masura sau rezistorul are o toleranta mult prea mare.

  3. Raciulete Aurel(tarabostes)

    Pai cand folosesc programul pe 4 culori.Cand il folosesc cu 5 culori este bun.Sanatate

    • Se pare ca aceasta eroare aparea doar la unele calculatoare cu o versiune mai veche de javascript. Am rezolvat aceasta problema.
      Va multumesc pentru feedback!!!

  4. Lipseste °alb° de la multiplicator (10°9)

  5. Un caz particular…

    Pentru toleranţă de ±5% se mai foloseşte şi culoarea galbenă în loc de auriu, iar pentru toleranţă
    de ±10% se foloseşte culoarea şi gri în loc de argintiu pentru a se evita folosirea culorilor cu pulberi metalice folosite ca pigmenţi în aceste două culori(auriu şi argintiu).

    S-a constatat că la rezistoarele cu valori mari (uzual peste 1MΩ) care de obicei sînt supuse şi la
    tensiuni mari, pot apărea descărcări electrice între componentele (din vecinătatea rezistorului) aflate la potenţiale ridicate şi inelele (auriu, argintiu) care reprezintă toleranţa.

    Pentru rezistoarele de precizie ridicată (≤1%) se utilizează varianta cu şase inele colorate, primele trei reprezentînd cifrele semnificative(valoarea), al patrulea reprezentînd multiplicatorul, al cincelea toleranţa, iar al şaselea coeficientul de temperatură.

    http://www.keepandshare.com/doc/7171736/6-band-resistor-color-code-jpg-205k?da=y

  6. Un articol foarte interesant si util.

  7. Regulă de citire şi aflare a valorii rezistoarelor: citirea culorilor se face începând de la banda cea mai
    apropiată de unul din terminale (prima culoare NU poate fi argintiu sau auriu)
    Induci lumea in eroare.

  8. curios este ca vorbind de rezistente si valorile lor din nefericire cum poti stii exact curentul de functionare ( v, a sau ma ) explicat mai exact unele veoze tip china pe baterii cu leduri smd unele au rezistenta din 4 culori cum se poate stii valoarea acestor rezistente cum am spus mai sus in v , a sau ma pentru a functiona si cu incarcator sigur de mai mult de 5v ca nici un incarcator nu vine exact cat pune 3v , 5v , 9v etc

  9. Mi-am facut cont pe acest site datorita acestui calculator online de care aveam foarte mare nevoie. TIN SA MULTUMESC CELUI CE A REALIZAT ACEST CALCULATOR ONLINE !!

  10. Caz: La un rezistor, benzile de culoare (prima si ultima) sunt la distanta egala fata de terminale. Culorile sunt: maro, maro, galben, rosu si maro. Distanta dintre benzi este egala si distanta fata de capete este egala la prima si ultima banda. Din ce directie il citim, de la stanga la dreapta sau invers? :))

  11. GABI ticab Vasilica

    Sugeti pula mea, va fut în gura

  12. Am o nedumerire cu un cod de rezistenta întîlnit – maro ,negru ,argintiu ce valoare are eu zic 1 om ,rezistenta e arsă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *