Acasă / Tutoriale / Calculul bateriei de condensatoare – calculator online

Calculul bateriei de condensatoare – calculator online

Calculul bateriei de condensatoare - calculator online


În acest articol voi prezenta calculul bateriei de condensatoare – calculator online, de asemenea, pentru a fi mai ușor de înțeles am adăugat în acest articol și un mic calculator pentru dimensionarea bateriei de condensatoare.

Într-un articol precedent am vorbit despre factorul de putere al circuitelor electrice. Din cele spuse în articolul respectiv rezultă că fiecare tip de componentă pasivă creează propriul tip de putere reactivă:

 • prezența bobinelor în circuit provoacă apariția puterii reactiv inductive;
 • prezența condensatorilor dă naștere puterii reactiv capacitive;

Situația ideală este aceea în care suma celor două mărimi este zero, dar cum asa ceva nu este posibil și în practică, nu ne rămâne altceva decât să le aducem la un nivel cât mai apropiat. De obicei, elementul predominant este cel inductiv, care trebuie compensat prin adăugarea unei sarcini reactiv capacitive, practic, prin adăugarea unei baterii de condensatoare.

Puterea Qb a bateriei de condensatoare se determină astfel încât, la o anumită putere activă P dată, absorbită sub un factor de putere cos φ1, să se obțină factorul de putere necesar cosφ2>cos φ1.

Factorul_de_putere2

Calculul bateriei de condensatoare – calculator online

f
[Hz]
Frecventa retelei.
Ul
[V]
Tensiunea de linie.
P
[kW]
Puterea activa data.
cos φ1
[0..1]
Factorul de putere initial.
cos φ2
[0..1]
Factorul de putere cerut.

Puterea aparenta initiala. S1 = P / cos φ1
[kVA]
Putere aparenta dupa compensare. S2 = P / cos φ2
[kVA]
Puterea reactiva initiala. Q1 = sqrt(S12 – P2)
[kVAr]
Puterea reactiva dupa compensare. Q2 = sqrt(S22 – P2)
[kVAr]
Puterea reactiva a bateriei. Qc = Qb = Q1 – Q2
[kVAr]
a) Capacitatea bateriei pentru triunghi(D). Cd = Qb / 3*ω*Ul2
[µF]
b) Capacitatea bateriei pentru stea(Y). Cy = Qb / ω*Ul2
[µF]

Prin urmare, la aceeași putere reactivă, conexiunea în triunghi necesită capacităţi de trei ori mai mici decât conexiunea în stea dacă solicitarea dielectrică a acestora este de radical din 3 ori mai mare în instalaţiile de joasă tensiune, unde solicitarea dielectrică nu este o problemă esenţială, se utilizează practic numai conexiunea în triunghi.

Schema_compensare

Link wiki: https://ro.wikipedia.org/wiki/Factor_de_putere

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

6 Comentarii

 1. Un articol foarte util, felicitari pt. site!

 2. foarte bun site

 3. Bună ! Vreau să transform un motor trifazic asincron 11KW,triunghi/stea 220/380V cos phi 0.76, 725 rot/min, într-un generator de curent și nu cunosc modalitatea de calcul pentru bateria de condensatori de lucru pentru excitația câmpului magnetic. Generatorul va fi legat în triunghi 220V~ din câte am citit va pierde cca.20% din puterea nominală ca motor, deci în mare dacă nu greșesc va putea debita max. 9Kwh-220V~/50hz, dar pentru acest lucru am nevoie să cunosc valoarea bateriei de condensatori calcul aproximativ, pentru că nu știu dacă calculul de funcționare în regim de motor trifazic, se aplică și ca generator asincron trifazic/monofazic. Vă felicit pentru site, am învățat multe lucruri utile de vreo 4 ani de când vă urmăresc.

 4. Cornel Dragan

  Va rog sa ma ajutati cu rezolvarea unei probleme mai deosebite – pentru mine – impusa la un examen si care nu am reusit sa-i dau de cap:

  Sa se determine factorul de putere aferent unei lampi fluorescente alimentata monofazat si strabatuta de un curent de 15 A care prezinta un condensator de 2,3 mF pentru compensarea la cosf2 = 0.95.
  Sa se calculeze Rd si puterea activa dirijata in rezistenta de descarcare daca tD=60 s si uaD=50V

 5. Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma ajutati la calculul unei baterii de condensatoare pentru un motor trifazat cu puterea de 2,2Kw in stea la 400v si 5,25A , n rot/min 1450 la50Hz. Reteaua de la generator are 440v

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *