Acasă / Atelier / Masura/Control / Ce este un megohmetru și cum puteți măsura cu acesta?

Ce este un megohmetru și cum puteți măsura cu acesta?

Ce este un megohmetru si cum puteti masura cu acesta?

Ce este un megohmetru si cum puteti masura cu acesta? Un megohmetru este un instrument de masurare care testeaza rezistentele electrice mari, prin producerea unei tensiuni intre 300 si 15.000 de volti. De obicei, aceste masuratori sunt efectuate pe fire electrice pentru a testa valoarea de izolare a firelor.

Prefixul „mega” descrie o valoare numerica de 1.000.000. In cazul unui ohmetru valoarea este, de asemenea, descrisa in ohmi. Un megohmetru va testa un fir in megohmi, unde 1 megohm este egal cu 1.000.000 de ohmi. Pentru a citi o rezistenta atat de mare instrumentul trebuie sa fie capabil sa genereze o tensiune foarte inalta. Cea mai mica valoare pe care o poate furniza un megohmetru este de 1.000 de volti. Unele megohmetre pot furniza chiar si 10.000 de volti sau mai mult, datorita unui mic generator montat in interiorul instrumentului.

Iata cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru a masura cu ajutorul unei megohmetru:

  1. Asigurati-va ca firele sau circuitele care urmeaza sa fie testate sunt lipsite de energie. Nu trebuie sa existe tensiune pe circuit atunci cand sunt efectuate astfel de teste de inalta tensiune.
  2. Dezinstalati toate cablurile ce urmeaza sa fie testate. Asta inseamna ca orice fir care urmeaza sa fie testat, trebuie sa fie complet deconectat de la ambele capete ale circuitului. Capetele de cupru sunt uneori acoperite de o piulita sau de o bucata de banda. Acestea protejeaza echipamentul sau persoanele care intra in contact cu el. In cazul in care doriti sa testati un motor, toate firele de alimentare ale motorului trebuie sa fie, de asemenea, deconectate.
  3. Conectati unul dintre capetele megohmetrului la cadrul electric al sistemului. Pentru testarea bobonei motorului, acesta va fi conectat la cadrul metalic efectiv al motorului.
  4. Atasati celalalt capat la megohmetrului la capatul de cupru al firului sau la una dintre bornele motorului. Verificati pentru a fi sigur ca celalalt capat al firului este in aer liber sau acoperit cu un izolator, cum ar fi o bucata de banda sau o piulita.
  5. Porniti megohmetrul. Poate dura 2-5 secunde pana cand tensiunea se va crea in interiorul firului sau a motorului.
  6. Cititi megohmetrul. O valoare mai mare de 999 de megohmi este o rezistenta aproape perfecta pentru un fir sau un motor nou. Rezistentele mai mici de 1,5 megohmi pot prezenta probleme la firele vechi sau la motoarele uzate. In cele mai multe cazuri, orice valori intre aceste limite sunt in regula, cu exceptie in cazurile in care s-au semnalat probleme pe aceste circuite.
  7. Continuati prin a testa alte fire sau celalalte borne ale motorului. O data ce sursa de tensiune a megohmetrului va inceta, puteti manevra firele si cablurile motorului in siguranta.

Sperând că am clarificat ce este un megohmetru si cum puteti masura cu acesta, vă invit pe site-ul:

http://www.ronexprim.com/produse/aparate-de-masura-si-control/electrice/megohmmetre.html

Despre ronexprim

Un comentariu

  1. articolul,in general cu informatii utile, dar autorul face o greseala. Mentru multiplicarea cu 1.000.000 prefisxul este MEGA nu meg. Denumirea unitatii de masura este MEGAOHM nu megohm , chiar daca in practica toti folosesc pronuntia MEGOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *