Acasă / Atelier / Masura/Control / De ce este importanta masurarea rezistivitatii solului?

De ce este importanta masurarea rezistivitatii solului?

Una dintre conditiile de baza pentru garantarea sigurantei electrice ale oricarei cladiri rezidentiale sau industriale este verificarea rezistivitatii solului. Daca nu exista aceasta verificare, vietile oamenilor pot fi puse in pericol, iar instalatiile electrice si alte bunuri pot fi deteriorate.

Exista mai multe metode de testare a rezistivitatii solului, in functie de tipul de sistem neutru, tipul de instalatie (rezidentiala, industriala, urbana, rurala etc), posibilitatea de a taia sursa de alimentare etc

De ce este necesara impamantarea?

Cand vorbim despre legarea la pamant ne referim de fapt la doua subiecte diferite , legarea la pamant a circuitelor de lucru si legarea la pamant a echipamentelor metalice care nu sunt in mod normal sub tensiune. Legarea la pamant este o conectare intentionata a unui conductor , de obicei neutru, la un electrod plasat in pamant. Legarea la pamant a echipamentelor metalice care pot ajunge sub tensiune prin defect de izolatie, arc electric sau atingere accidentala, este asigurata de faptul ca echipamentul operational dintr-o structura este protejat impotriva accidentelor prin atingere indirecta intr-un mod corespunzator.

Prin urmare, legarea la pamant permite curentilor de scurgere sa curga mai departe in conditii de siguranta si, in cazul in care aceasta este legata de un dispozitiv automat on-off, poate asigura ca sursa de alimentare a instalatiei electrice este oprita. Astfel o impamantare corecta ofera siguranta oamenilor si protejeaza, de asemenea, instalatiile si proprietatea, in cazul in care sunt caderi de curent sau trasnete.

Care ar trebui sa fie valoarea rezistentei de pamant?

Inainte de a incepe orice masuratori de rezistenta a pamantului, primul lucru pe care trebuie sa il stiti este valoarea maxima acceptabila pentru o impamantare corecta. Cerintele de rezistenta la pamant variaza in functie de tara, de sistemele neutre utilizate si de tipul de instalatii. Normativul I7/2011 prevede pentru priza de pamant valoarea maxima a rezistentei de dispersie de 4Ω sau de 1Ω pentru retele electrice cu priza de pamant comuna cu paratraznetul.

Despre ronexprim

Un comentariu

  1. Va rog sa expuneti o schema si procedura privind impamantarea, pana la masurare, trebuie executata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *