Acasă / Tutoriale / Cum facem cablaje prin metoda press-and-peel

Cum facem cablaje prin metoda press-and-peel

Metoda press-and-peel este destul de populară în rîndurile începătorilor în electronică, deoarece permite realizarea de cablaje de rezoluţie bună, cu costuri minime. Se pot realiza cablaje pentru capsule cu pini (THT), dar şi SMD, de genul SOIC, 0805, iar cu puţină îndemînare, se pot realiza layout-uri şi pentru capsule mai mici.

Pentru început, avem nevoie de:

> O imprimantă LaserJet

> Un fier de călcat

> Un vas în care să corodăm placa

> O foaie lucioasă. Nu este nevoie să fie albă, nescrisă. Se pot folosi cu succes foi din reviste, cu condiţia să nu fie prea subţiri. De exemplu, ofertele de Metro pot bloca imprimanta. Cu folie PNP sau hîrtie foto se pot obţine chiar rezultate mai bune.

> Clorură ferică, se poate găsi în magazinele de componente electronice.

> Cablaj cu cupru pe o singură parte sau pe ambele părţi.

> Alte consumabile: o foaie albă de hîrtie normală, nişte detergent abraziv de genul Tix, Cif sau Ajax, o cîrpă sau un burete, acetonă.

Pentru început, se ia cablajul şi se curăţă de oxizi şi grăsime cu o cîrpă cu CIF, pînă devine curat de o culoare uniformă.

curatare

Ulterior cablajul se şterge cu o cîrpă uscată.

Layout-ul, realizat într-un program de proiectare sau downloadat de pe internet, se tipăreşte pe foaia lucioasă de revistă.

foaie

Dacă s-a tipărit layerul Top (faţă componente), tipărirea se face în oglindă (mirror). Dacă s-a tipărit layerul Bottom (faţă lipituri), tipărirea se face normal.

Faţa tipărită a hîrtiei lucioase se aşează pe cablajul brut. Deasupra se pune o foaie albă de hîrtie. Apoi se plimbă fierul de călcat peste. Nu trebuie apăsat prea tare. Rolul hîrtiei albe este să protejeze fierul de călcat să nu fie murdărit de tuşul de pe hîrtia lucioasă.

fier de calcat

 

Fierul de călcat încălzeşte tonerul de pe foaia lucioasă, precum şi cablajul. Tonerul se topeşte la temperatură înaltă şi aderă de stratul de cupru de pe cablaj. Foaia lucioasă rămîne lipită de cablaj. Nu încercaţi scoaterea ei în acest moment.

Placa se lasă să se răcească. Apoi se bagă într-un vas de apă caldă, să se înmoaie hîrtia. După ce s-a înmuiat, se ridică uşor foaia de hîrtie, şi se curăţă bucăţile de hîrtie care au mai rămas. Rezultatul arată ca în figura de mai jos.

scoaterea hirtiei

 

După ce s-a curăţat placa de bucăţile de hîrite rămase, se repară eventualele mici greşeli cu un marker subţire şi cu un vîrf ascuţit.

inainte de corodare

În starea aceasta, placa se bagă la corodat în clorură ferică.

corodata

După corodare, placa se curăţă cu acetonă pentru a îndepărta tonerul.

negaurit

În continuare se dau găurile pentru terminalele componentelor şi pentru prindere. Găurile se dau cu o bormaşină şi burghie de 0.8  – 2, în funcţie de grosimea pinilor. Cuprul se stanează cu letconul pentru a se proteja împotriva oxidării.

Dacă se doreşte realizarea de trasee pe ambele părţi, se porneşte de la un textolit dublu placat. Se tipăresc ambele feţe şi se aliniază la lumină, apoi se capsează. Cablajul se inserează între ele. Tot procedeul se desfăşoară la fel. O altă metodă constă în corodarea unei feţe, apoi alinierea la găuri a celor două feţe, pentru a transfera tonerul pentru cealaltă faţă. La corodarea celei de-a doua feţe, faţa corodată se va acoperi cu bandă izolantă pentru a nu fi corodată în continuare.

 

 

 

 

Despre Cristian Grecu

Mă numesc Cristi, şi uneori sînt student la facultatea de electronică din Bucureşti. Consider electronica un domeniu infinit, cu cît învăţ mai mult, cu atît văd că marginile sale sînt tot mai departe.

5 Comentarii

  1. Cine nu reuseste sa faca cablajul sau doreste sa il faca cineva gasiti aici un utilizator care face cablaje la comanda:
    https://electrodb.ro/forums/topic/pcb-prototipuri-si-serii-mici/

    • Pe adresa mea de Facebook “”Stefan Martin “” este o postare de genul:
      “Luni 28.07.2016 incepe serie noua de electronisti. Amator, pasionat sau profesionist, cursul de programare microcontrollere te va ajuta sa gandesti altfel montajele pe care le realizezi acasa. Vei invata sa faci cablaje imprimiate cu aspect si precizie industriala, chiar la tine acasa, cu o baza materiala minima. Folosirea circuitelor integrate programabile iti va usura enorm de mult munca si gandirea structurata. Cursul isi propune sa distruga bariera programarii de care multi electronisti fug si prefera sa o lase in seama celui ce se pricepe. Daca iti doresti sa stii mai mult, iti doresti sa evoluezi. Aceasta este singura cale catre singularitate!”

      Cursul incepe din 28.07.2016 inscrieri la secretariat Master GFP;
      Taxa este de 500ron , cu reducere de 100ron pentru fiecare elev adus in plus
      ( aviz amatorilor celor ce vin in grup).Se poate plati in rate ( avans 250ron tramsa 2 :150Ron si taxa de examen 100Ron la final).
      Durata este de 360ore incluzind practica in laboratorul propriu al GFP cu programe licentiate .
      Se vor face demonstratii si exercitii de proiectare si realizare cu echipament tip ” home-made” de cablaje imprimate semiprofesioniste; exercitii de proiectare si programare pe teme inpuse initial si pe teme libere in ultimele saptamani ale cursului.
      Cursurile se vor tine de 2-3 ori pe saptamana seara , cate 4-6 ore (programul v-a fi stabilit de coun acord cu doleantele majoritare de grup);
      Finalizarea se va produce inainte de intrarea in sarbatorile de iarna ( sfarsit de noiembrie).
      Se admit in limita locurilor vizite libere (Poate asista la curs orcine; pot beneficia de asistenta tehnica dupa program; dar nu au acces gratuit la utilizarea programelor licentiate si nu pot obtine diploma de absolvire daca nu-si achita cursurile). Pot insa participa la 2 sedinte ca asistenti , dupa care pot intra in drepturi depline in calitate de cursanti.

  2. Din 15 ianuarie 2016 incepe serie noua de „Electronist aparate si echipamente de automatizari”;
    Facem si cablaje “Home -Made” in clasa cu rezolutie 0.4mm; desenare scheme si cablaje cu programe licentiate sau Libere ( licente “GNU”)
    Aceasta este denumirea oficiala de pe diploma ; in realitate incepem cu familiarizarea cu principalele componente electronice; rezistente; condensatori; diode; tranzistori; si intram in UTILIZARE si programare microcontrolere PIC. Este un curs de 5 luni cu inplicare puternica in latura practica NU TEORIE fara aplicatii directe.De multe ori in scoala de dragul de a se da mare sau ca sa ne dovedeasca nivelul stiintific al unui curs , profesorii s-au pierdut in teoria „chibritului” pierzind esenta: utilizarea in practica a cunostiintelor transmise.
    In final (pe linga o diploma recunoscuta european) veti avea capacitatea si sprijinul dea realiza o schema de reglaj; actionare; etc cu un „PIC” avand in interior propriul dumneavoastra program.
    Nu uitati Lucrurile complicate sunt facute din mai multe lucruri simple”
    Va astept
    Stefan Martin 0722207997 sau stefan.martin@radacini.ro sau pe site-ul GFPMASTER

  3. Nu am încercat metoda aceasta, însă pare foarte simpla. Ce m-a cam retine sa încerc este, dupa cum vad in poza, impuritatile de cupru necorodat ce raman… Adică va rezulta un pcb murdar…. Sau ma insel? Eu am o problema cu astfel de lucrări, montaj curat si de calitate… Multumim pentru tutoriale

  4. Foloseste folie PnP si vei avea satisfactie realizarii de cablaje asemanatoare cu cele industriale. Se pot face si treceri metalizate pentru cablaj dublu inprimat. Dar asta este alta poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *