Acasă / Tutoriale / Handsfree fara fir cu microcasca

Handsfree fara fir cu microcasca

Casca_de_copiat

Pentru că tot suntem în plină sesiune, am decis să scriu acest articol despre un Handsfree invizibil sau cum i se mai spune “Cască de copiat”. Bineînțeles că acesta este cunoscut de foarte mult timp printre studenți și nu mai este de mult ceva secret. Încep acest articol prin a vă avertiza că acest dispozitiv este foarte periculos, cei care folosesc aceste dispozitive pot avea probleme destul de grave, de la simple dureri de cap, până la pierderea definitivă a auzului, deci nu recomand folosirea acestuia.

Cu toate acestea, ca o simplă informare, vă voi prezenta schema electronică și principiul de funcționare al acestui dispozitiv.

Din punct de vedere electronic, acest dispozitiv este un simplu amplificator operațional, în cazul de fata am folosit un TDA2822M datorită simplității lui și a proprietăților electronice ale acestuia. Din datasheet am găsit că acesta se alimentează cu o tensiune între 1.8-15V și poate da până la 1W pe fiecare canal, pe o rezistență de ieșire de 8Ω. Pentru acest montaj am folosit acest amplificator legat în punte pentru o putere dublă.

Bobina colier este confecționată din sârmă de cupru emailat, cu o grosime între 0,15-0,35 mm și cu un număr de 30-60 spire, pentru a se obține o impedanță între 8 și 16Ω după cum reiese din datasheet-ul de mai sus.

Mai jos găsiți o schemă electronică și dispunerea pinilor pentru amplificatorul operațional TDA2822M:

Handsfree_de_copiat_schema_electrica

TDA2822m
Mai departe avem nevoie de handsfree-ul unui telefon mobil, de la care se taie casca și ramane doar microfonul, iar firele ramase libere se cuplează la intrarea amplificatorului. La ieșirea din amplificator se cuplează bobina colier (în schema este trecută ca RL). Această bobină creează un câmp magnetic și va face ca magnetul de pe timpan să vibreze, iar vibrațiile vor fi percepute în același fel ca și cum sunetul ar fi emis de către niște căști puse pe urechi.

Alimentarea montajului se face de la o baterie de 9V, aceasta ține cam 5-6 ore.

Listă de piese:

IC = TDA2822MR1=10KΩ
R2, R3 =4.7Ω
C1 = 10 μF
C2, C3 = 0.1 μF
C4 = 0.01 μF
C5 = 100 μF (se poate folosi si mai mic deoarece montajul este legat la o baterie)
RL = Bobina colier (între 8-16Ω)
Baterie 9V
Handsfree telefon
Bobița magnetică luată de la cercei cu magnet (să fie de 2mm diametru)

ATENȚIE – NU vă recomand să folosiți HANDS-FREE CU VIBRAȚII PE TIMPAN deoarece chiar și o folosire de scurtă durată a acestuia VĂ POATE DĂUNA GRAV AUZULUI și vă asumați un mare risc!

Despre Andrei P

Numele meu este Andrei si pasiunea mea este electronica. Imi place sa invat mereu lucruri noi , dar mai ales de la cei mai buni.

9 Comentarii

 1. Mai bine ati pune mana pe invatat! Ca de la asta puteti sa ramaneti surzi … 🙁

 2. Greg Patterson

  de asemenea ma deranja cand profesorii cereau la examene lucruri care nu le intelegeau nici ei la nivelul cerut, sau, profesorii care veneau la examen din sila, plictisiti, fara sa acorde importanta examenului, sau fara simt de responsabilitate (s-a intamplat acest lucru deoarece nu am facut studii in Bucharest), si fara putin respect pentru valoarea examenului; Nu ştii ce vorbeşti. Dacă nu mă crezi du-te pe la Politehnică. O să întâlneşti destui profesori pe care îi doare în fund de chestii esenţiale, începând de la a se chinui să facă un curs tangibil şi continuu, până a se chinui de a corecta lucrările la examen aşa cum trebuie şi a nu pune notele din burtă 50%. Dar, ce le pasă lor… Salariul şi-l primesc oricum. 👿 Dar ma deranja enorm cand altii mai slabi ca mine copiau si luau note mai mari ca mine. Ştii ce mi s-a întâmplat cu ceva zile în urmă ? Am dat un examen, şi am luat, surpriză, opt. Mă aşteptam să iau cel puţin nouă. Când m-am dus la profa’, să o întreb, a început să ţipe că am copiat cu toţii şi să zicem bine mersi că ne-a pus 8. Când am auzit, era să-mi pice faţa. Eu nu copiasem, aşa că i-am zis că nu-i adevărat, cum poate să zică aşa ceva, în mod sigur nu a mai făcut nimeni asemănător cu mine. Şi surpriză, a zis că nici nu s-a uitat pe lucrare, că n-o interesează… 👿 👿 👿 În schimb, copiiştii au luat chiar şi 9. Să nu dai de pământ cu ei?! Concluzia (la care din nefericire am ajuns de prea multe ori): decât să fii prost şi să înveţi, mai bine fii nesimţit şi copie atunci când se poate.

 3. o singura chestie nu inteleg cele 2 fire care duc la bobina colier .. cum se leaga pe colier .. ?

 4. Sistemul de copiat este compus dintr-un telefon special adaptat si o casca japoneza de marimea unui bob de mazare cu baterie de ceas incorporata si difuzor (ofera o claritate perfecta a sunetului). Practic cel care foloseste acest sistem nu are de facut decat sa bage casca in ureche cu ajutorul unei pensete, sa ia telefonul special si sa il sune pe cel care urmeaza sa ii dicteze.

 5. sunt folositoare aceste artificii in anumite privinte.atunci cand vrem sa aflam un secret sau cand cineva vrea sa ne faca rau si cu ajutorul unui prieten bun putem deconspira persoana ce vre sa ne faca rau,dar nici decum nu sunt de acord cu dictarea in acest dispozitiv a unui examen.se vede ca pe masura ce timpul trece dispare si acea vointa de a invata si de a fi un bun indrumator sau meserias in viata.la urma urmei in ziua de azi nu mai trebuie sa gandim,ca face calculatorul .dar ce te faci cand calculatorul nu are rezolvare la problema ta,atunci pe moment si nici cei din jurul tau?……….ramane de vazut

 6. Spiridon Gabriel

  Salutare .
  As dori sa invat si eu sa programez un pic 16 f 877A’.
  Vreau sa fac o jucarie cu led-uri.
  Am cumparat deja PIC-kit 3 .am si o placa de dezvoltare HJ-5G.
  Nu am gasit pe cineva care sa ma invete si pe mine aceste taine .
  Daca are cineva timp sa ma invete sau sa-mi dea ceva sugestii il rog sa ma contacteze pe adresa : spiridongaby@yahoo.com
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *