Acasă / Atelier / Audio / Autodeconectare pentru echipamentele audio

Autodeconectare pentru echipamentele audio

Acest circuit simplu deconecteaza echipamentul din rack-ul dumneavoastra audio in cazul in care nu a emis nici un sunet un anumit interval de timp.
Circuitul este actionat prin apasarea lui S1, ceea ce produce incarcare lui C1. Mai departe, iesirea AO IC1b trece in starea “up” iar echipamentul audio se alimenteaza de la retea prin releul semiconductor ISO1.
Semanlul bornei LINE OUT a amplificatorului audio de putere este aplicat la intrarea circuitului prin conectorul K1. Amplificatorul operational IC1a este configurat sa functioneze ca detector de semnal cu prag de declansare de aproximativ 50mV. Observati ca potentialul masei amplificatorului audio este ridicat in circuitul de autodeconectare la aproximativ +4.5V, prin intermediul rezistentelor R1-R2-R3. Cand semnalul audio este mai mare de 50 mV, iesirea lui IC1a trece in starea H, iar tranzistorul T1 incepe sa conduca.
In absenta semnalului audio de intrare, C1 se descarca lent prin R5 si R6. Amp op IC1b basculeaza, iar echipamentul este deconectat de catre ISO1 cand tensiunea condensatorului scade sub tensiunea stabilita cu ajutorul lui P1 pe intrarea inversoare. Releul semiconductor specificat aici are un curent nominal maxim de 1.5A. Daca este necesara comutarea unor sarcini mari, se recomanda folosirea unui releu conventional.
Din motive de siguranta cea mai buna solutie pentru montarea circuitului este intr-o carcasa de adaptor de retea cu stecher turnat. Cele doua conexiuni catre retea din interiorul carcasei trebuie realizate folosind o regleta de borne cu surub, bine fixate si dimensionate corespunzator. Iesirea se conecteaza la un cablu de retea cu priza multipla pentru 4 sau 5 cai.
Temporizarea inaintea deconectarii echipamentului va depinde de timpul necesar derularii unei benzi, schimbul unui cd etc. Pentru reglarea intarzierii, conectati un rezistor de 100 kΩ in paralel cu R5. Astfel, se reduce temporizarea reala aproximativ cu factorul 10. Rotiti P1 complet in directia lui R7, apasati butonul START si asteptati scurgerea intervalului de timp dorit (divizat cu 10), dupa care ajustati P1 pana cand iesirea lui IC1b trece in starea H. Indepartati apoi rezistorul de 100K&Omega, apasati din nou butonul START si masurati temporizarea reala. Daca este necesar, reajustati semireglabilul.

Schema electronica a circuitului de autodeconectare
Schema electronica a circuitului de autodeconectare

Sursa: electroschematics.com

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *