Acasă / Atelier / Auto / Convertor DC-DC pentru autoturism 12V / 13,8…24V, max. 2A, reglabil

Convertor DC-DC pentru autoturism 12V / 13,8…24V, max. 2A, reglabil

In autoturism, pentru alimentarea unui laptop, a unui amplificator audio de medie putere care se alimenleaza la mai mult de 12V sau a oricărui aparat ce necesită tensiune de alimentare cuprinsă între 13,8 şi 24Vcc se recomandă utllizarea unui convertor DC-DC ce se conectează la priza de bricheta.
Curentul maxim limitat este de 2A între 13,8V şi 16V şi scade aproximativ cu pantă liniară (de 0,1A/2V) până la 1,2A la 24V Limitele recomandate pentru funcţionare continua se consideră la jumatate.

Montaj convertor dc-dc auto
Montaj convertor dc-dc auto

La baza aplicaţiei se află MC34063. Tensiunea de ieşire se reglează din RV1. Convertorul este protejat la intrare şi ieşire cu diode. Pentru L1 se poate cumpăra un inductor pe tor standard pentru surse în comutaţie (de 100uH pentru 3A) şi se rebobineaza cu 32 de spire. MOS-FET-ul MPT3055E se poate înlocui cu succes cu IRF530 (sau IRF630/740/ 840). Diodele MBR735 se pot înlocui cu BYW29. Toate condensatoarele sunt “low ESR”.

Schema alectrica convertor dc-dc auto
Schema alectrica convertor dc-dc auto
Amplasare componente
Amplasare componente

Sursa: http://www.electronica.nano-net.ro

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

10 Comentarii

 1. Buna ziua,
  Am un leagan pentru copii care merge cu 4 baterii R14P 1.5V.
  Am folosit sa alimentez acest leagan cu un adaptor DC 5V 2A …
  Ideea e ca dupa ce leagana putin copilul da mesajul ca are bateria prea slaba.
  Puteti sa imi recomandati ceva sa mearga la acest leagan ?

  Modelul leaganului este : L-81 Primii Pasi.

  Va multumesc

  Cu respect,
  George Ionut Musat
  0720688884

 2. Apoi, 4×1.5=6V, alimentatorul scoate cu 1V mai putin, este normal sa aveti mesajul cu bateria slaba.

 3. Buna,
  doresc sa alimentez un laptop cu consum de 90w la 19v , vreau sa stiu daca pot sa folosesc aceasta sursa marindui puterea prin schimbarea tranzistorilor sau a unor piese ?
  Multumesc.

  • Da se poate mari puterea, daca se inlocuieste tranzistorul MOSFET cu unul gen IRF540 (sau cele mentionate in articol), sarma de bobinaj se mareste la 1,5 mm2 , iar dioda redresoare se schimba cu una de tip Schottky care suporta curent mai mare, avantajul acesteia fiind acela ca va avea cadere de tensiune mai mica pe ea deci disipare de caldura mai mica care implica cresterea eficientei energetice. De asemenea, se pot gasi in comert bobine deja efectuate, bobina trebuie supradimensionata de 2 ori deoarece un timp de la pornire bobina absoarbe curent mai mare pentru a genera tensiunea care aveti nevoie. Cu cat diferenta este mai mare de tensiune cu atat va absorbi curent mai mare.

 4. salut dar daca vreau sa scot max 28 volti pe max 1 amper ce modificari trebuie facute ? multumesc

  • Da se poate mari puterea, daca se inlocuieste tranzistorul MOSFET cu unul gen IRF540 (sau cele mentionate in articol), sarma de bobinaj se mareste la 1,5 mm2 , iar dioda redresoare se schimba cu una de tip Schottky care suporta curent mai mare, avantajul acesteia fiind acela ca va avea cadere de tensiune mai mica pe ea deci disipare de caldura mai mica care implica cresterea eficientei energetice. De asemenea, se pot gasi in comert bobine deja efectuate.

 5. Dece îmi apar datele de contact,de ce nu pot să le șterg? V-am dat niște întrebări, nu mi-ați dat răspuns și acum de ce vă bateți joc de mie rămînîndui datele mele de contact în văzul lumi?

 6. Pune untranzistor cu Rds-on cat mai mic 10-15mili-ohm de exemplu IRF 4410 sunt ieftini 3-4 ron si ai randament mult mai bun. Renunta la dioda serie de pe intrare (pentru protectie pune paralel inversata, si daca alimentezi gresit arde siguranta) Prin ea trece tot curentul si ai pierderi majore . Pt 19V /3 A iesire ai 12v cu circa 5a intrare adica aproape 5W numai in dioda de intrare INUTIL!
  NU stiu cum pot publica 2 scheme FUNCTIONALE putin mai simple ce merg (variatiuni pe aceeasi tema cu UC34063 sau MC3843 (KA3843)).

 7. Salut,

  ai cumva o schema DC-DC de la 10v la 21v care sa scoata minim 5 amperi ?

  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *