Automatul prezentat este deosebit de util pentru iluminatul public, al curţilor, magazinelor sau al holurilor.
Comanda corpurilor de iluminat se face automat fucţie de iluminarea mediului în care este plasat traductorul, în acest montaj un fotorezistor.
Principalele caracteristici tehnice ale montajului sunt:
– tensiunea de alimentare: 220V, direct de la reţea;
– sarcină cuplată prin releu electromagnetic;
– sarcină maximă comandată: 1kW;
– sensibilitate reglabilă.
Comanda releului electromagnetic se face prin tranzistorul Q1 cu ajutorul unui .comparator cu histerezis realizat cu amplificatorul operaţional U1 de tip LM308, rezistoarele R4, R5, R6, R7, R9, R10, semireglabilul RV2 şi fotorezistorul R9 (tip LDR – 07). Circuitul integrat LM308 compară un potenţial fix, predefinit, cu ajutorul lui RV2 si un potenţial variabil care este funcţie de valoarea rezistenţei fotorezistorului la un moment dat. LED-ul D1 indică stara ieşirii circuitului integrat. El se aprinde când aceasta este în nivel Low.
Atunci când fereastra fotorezistorului este iluminată, potenţialul bornei neinversoare a amplificatorului operaţional este mai mic decât al bornei inversoare şi ieşirea acestuia este în starea Low – tranzistorul Q1 blocat. La întuneric, rezistenţa fotorezistorului creşte, Q1 se deschide şi determină închiderea contactelor releului, iar becul B1 (şi cele branşate în paralel pe el) este alimentat.
Circuitul de întârziere şi prag realizat cu integratorul R1-C4 şi dioda zener DZ2 realizează o imunitate a montajului la iluminări accidentale ale traductorului.
Montajul se alimentează de la reţea fară separare galvanică. Partea de alimentare este realizată cu grupul serie R2 – C2, puntea redresoare formată din diodele D1..D4 şi stabilizatorul realizat cu dioda zener DZ1 de tip DZ12. Condensatorul C3 filtrează tensiunea continuă obţinută.
Alimentându-se direct de la reţeaua de curent alternativ, se recomandă să nu se atingă cu mâna traseele circuitului imprimat sau componentele electronice ale montajului deoarece există riscul electrocutării. El trebuie încasetat într-o cutie de material plastic şi ferit de umezeală.
Traductorul R9 trebuie plasat într-o zonă din care să se preia total lumina ambiantă, iar fereastra sa se va curăţa de praf, periodic, pentru asigurarea unei bune funcţionari.
Singurul element de reglaj constă în ajustarea pragului de basculare funcţie de lumină cu semireglabilul RV2 (sau RV1, în caz că se montează).
Desenul circuitului imprimat este prezentat mai jos:
Sursa: http://www.electronica.nano-net.ro
salut.Aveti cumva si schema??Nu o vad nicaieri.multumesc
cum pot sa cumpar un automat pentru lumina ?
Din pacate nu comercializam aceste dispozitive. Schemele sunt destinate hobbystilor 🙂