Acasă / Atelier / Automatizari / Avertizare optică și acustică (Programat)

Avertizare optică și acustică (Programat)

Avertizare-Optica-si-Acustica-Programat

Acest montaj l-am conceput din următoarele nevoi, de exemplu: Dacă pun la copt o prăjitură care trebuie scoasă după o oră (1h) sau pun la fiert niște ouă moi care în momentul în care apa începe să clocotească apăs pe butonul Start al montajului care este programat pe 2 minute și 30 secunde (2,30″) după trecerea timpului programat se aprinde Ledul și sună difuzorul din montaj.

Acest montaj îl poți programa de la 1 minut (1″) la 6 ore (6h) după necesități. Menționez că dacă mărim valorile potențiometrului și a condesatorului de 2200 μF, timpul de programare crește peste 6 ore (6h). Singurul lucru mai greu este gradarea(scrierea) în minute și ore a potențiometrului care se face prin tatonare rotind potențiometrul și apăsând de “n” ori butonul Start.

Punerea în funcțiune se face în felul următor:
Se închide întrerupătorul I. Se fixează potențiometrul pe poziția orei dorite și se apasă micro-întrerupătorul Start și după trecerea timpului dorit Ledul se aprinde și difuzorul sună până când apăsăm Start sau deschidem întrerupătorul I. Valorile pieselor sunt notate pe schemă.

Despre Pan Aurel

2 Comentarii

  1. S-ar putea ca pentru unii interesati de montaj sa nu fie clar cum se alimenteaza montajul. +3V si -3V poate induce in eroare, mai ales ca nu ai precizat in text daca e vorba de 3V(din doua baterii de 1,5V). Cineva ar putea crede ca se alimenteaza diferential. Corect ar fi +3V si 0V sau masa/GND.

    Pentru tiristor e bine sa adaugi un rezistor de limitare(sa zicem 1kohm) in poarta acestuia, altfel curentul de poarta ar putea fi prea mare(pentru acest model). Totusi, la o tensiune de alimentare de 3V, scazind aprox. 2,3V pe LED si pe BC107, restul de 0,7V e cam la limita inferioara pentru amorsarea tiristorului. Daca ai pus un LED in anodul tiristorului(dreapta) care avertizeaza ca tiristorul s-a amorsat, ce rost mai are cel din stinga?

    Din cite se vede, generatorul de semnal este alimentat paralel pe LED-ul din dreapta. Esti sigur ca generatorul de semnal functioneaza(se aude) bine la 2V ? S-ar putea ca cineva sa monteze un LED rosu cu Vf=1,7V(la 10mA). Se gasesc destule(de 1,7V).

    Cred ca mai bine ar fi sa conectezi emitorul BC177, rez. 51k, cond. 100uF, direct la +3V, nu dupa rezistorul de 100ohm. In acest fel ai avea cam 2,3V pe generatorul audio, tensiune la care sigur porneste, chiar cu bateriile mai consumate. Un rezistor de 470ohm…1kohm intre baza
    BC177 si colector BC107 n-ar strica. Cele trei din emitorul tz. BC107 sint cam inutile, tipul asta de generator merge si fara ele.

    N-ar strica nici un rezistor(22…100ohm) in serie cu cond. de temporizare(2200uF). Ar lungi viata contactelor care suporta curentul de descarcare al cond(2200uF).

    • Buna ziua

      In primul rand va pot spune ca nu ma supar de observatiile facute. Ce-i poti cere unui Batrin
      de 63 ani cu 7 clase+3 Profesonale.Ma mindresc ca am acest Hobi.Am lucrat 40 ani dar m-am inbolnavit
      si nu pot iesi din casa si ca sa nu ma plictisesc incerc sa fac montaje care sa ajute copii sa iubeasca
      electronica. De exemplu acesta schema simpla am expermentato cu tanzistori obisnuiti, cu TUJ-uri,cu
      Efect de Cimp dar asa mi-a iesit cel mai bun montaj, pentru mine satisfacator cu piese putine. In acest
      montaj, in locul placi audio (hasurat in galben), am folosit integratul de la un Ceas de masa cu tot cu
      difuzorul (miniatura) luat de la sonerie si pe care l-am alimentat de la o baterie de 1,5 v. Insa am fost nevoit sa inseriez 2 diode (1N4001) ca sa imi mai scada din tensiunea de dupa tiristor.Tiristorul l-am luat de la o instalatie de la Pomul de Iarna. Deci in final, led-ul din anodul tiristorului si difuzorul sint finalul avertizarii.
      Cu tensiunea de alimentare nu cred ca e o gresala asa de mare ca de cind ma stiu nu am gasit nicaieri alimentare diferentiala la 3 v si dupa cum am mai citit alimentarea diferentiala se foloseste pentru Circuite Integrate.
      La mine imi vine greu sa va scriu deoarece scriu cu un deget si dureaza mult timp descrierea montajelor
      dar si pentru ca am fost avertizat ca todeauna sa scriu in mare cuprinsul descrieri. Va doresc multa sanatate.
      Cu Respect Fam. Panainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *