Acasă / Teorie in electronica / Tranzistorul Bipolar

Tranzistorul Bipolar

Tranzistorul este un dispozitiv electronic din categoria semiconductoarelor și este alcătuit din trei terminale (borne sau electrozi), care fac legătura la cele trei regiuni ale cristalului semiconductor. Tranzistorul are o structura asemănătoare ce cea a diodei doar ca are o joncțiune (P sau N)  in plus.

Tranzistorii sunt alcătuiți din trei terminale active realizate din materiale semiconductoare diferite (în general siliciu, mai rar germaniu, dar nu numai..), care pot funcționa fie ca izolator, fie ca un conductor prin aplicarea unei tensiuni de semnal mic. Aceste trei terminale sunt cunoscute și etichetate ca Emitor ( E ), Baza ( B ) și Colector ( C ). Tehnologia de realizare diferă în funcție de tipul tranzistorului dorit. De exemplu, un tranzistor de tip PNP se realizează pe un substrat de tip P, în care se creează prin diferite metode (difuzie, de exemplu) o zona de tip N, care va constitui baza tranzistorului.

Aceasta utilitate a tranzistorului de a schimba între aceste două stari, îi permită să aibă două funcţii de bază: “comutare” (electronica digitala) sau “amplificare” (electronica analogica). Apoi, tranzistori bipolari au capacitatea de a opera în trei regiuni diferite:

1. Regiunea liniara   – tranzistorul funcționează ca un amplificator și Ic = β.Ib

2. Saturație   – tranzistorul este “închis”, funcționează ca un comutator și Ic = I (saturație)

3. Blocare   – tranzistorul este “deschis”, funcționează ca un comutator și Ic = 0

Tranzistoarele pot fi folosite în echipamentele electronice cu componente discrete în amplificatoare de semnal (în domeniul audio, video, radio), amplificatoare de instrumentație, oscilatoare, modulatoare și demodulatoare, filtre, surse de alimentare liniare sau în comutație sau în circuite integrate, tehnologia de astăzi permițând integrarea într-o singură capsulă a milioane de tranzistori.

Tranzistori bipolari sunt dispozitive semiconductoare care controlează cantitatea de curent care curge prin ele în funcție de valoarea tensiunii aplicate la terminalul lor de bază, acționează ca un comutator de curent controlat. Principiul de funcționare a celor două tipuri de tranzistor PNP şi NPN , este exact aceleași singura diferență fiind în polarizarea lor şi polaritatea alimentarii fiecărui tip.

Replica primului tranzistor, inventat de Laboratoarele Bell
Replica primului tranzistor, inventat de Laboratoarele Bell

 

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *