Acasă / Atelier / Diverse / Ceas digital cu LM8560 (24 ore)

Ceas digital cu LM8560 (24 ore)

Acum ceva timp in urma, avand un radio cu ceas si dorind sa-mi construiesc un ceas cu un afisaj din leduri, diferit de ceea ce se gasea pe piata( adica cu digitii realizati din leduri individuale) , l-am demontat pentru a vedea circuitul cu care era realizat.
Am gasit un circuit integrat LM8560 care era ieftin si disponibil la unele dintre magazinele online de componente din tara. Circuitul LM8560 este un circuit de ceas cu care se poate realiza un ceas digital in format de 12/24 de ore, cu alarma, cu functie de snooze si timer de maxim 1 ora si 59 de minute.
Modul in care functioneza afisajul pentru acest circuit este un pic diferit fata de altele deoarece are 2 catozi comuni si nu doar unul ca de obicei. Modul de conectare pentru catozii segmentelor este urmatorul :
Cu majuscule sunt notate segmentele de la cifra ZECILOR DE ORE si cu minuscule segmentele de la cifra orelor
– pin 1 la seg AD/GE
– pin 2 la seg – / B
– pin 3 la seg e/C
– pin 4 la seg g/b
– pin 5 la seg d/c
– pin 6 la seg f/a
Acelasi mod de notare se foloseste si pentru segmentele ZECILOR DE MINUTE(majuscule) si minuscule pentru segmentele de la cifra minutelor,

– pin 7 la seg A/F
– pin 8 la seg B/G
– pin 9 la seg C/D
– pin10 la seg e/E

– pin11 la seg g/b
– pin12 la seg d/c

– pin13 la seg f/a


CATODUL 1 se conecteaza la CATOZII segmentelor care se gasesc in partea anterioara a slashului( / ) , iar CATODUL 2 se conecteaza la CATOZII segmentelor ce se gasesc in partea posterioara a slashului.
De asemenea recomand sa cumparati leduri de calitate pentru a avea intensitatea luminoasa uniforma. PCB-ul atasat este realizat pentru a fi tiparit exact asa cum e, (A NU SE TIPARI IN OGLINDA ) pentru realizarea cablajului cu tehnica transferului de tonner.
Schema si PCB-ul le gasiti aici.

Atașat acestui articol :

doc0001
Filename : doc0001.rar (178 KB)

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

8 Comentarii

  1. Cîteva observaţii relativ la această schemă de ceas:

    (propunere de îmbunătăţire a performanţelor)

    aşa cum e desenată, schema are două mari deficienţe şi asta se poate pune pe seama producătorului şi a celor care implementează circuitul în diverse produse(radio cu ceas, majoritatea) şi care reduc la minimum numărul de componente pentru a avea un preţ de cost cît mai mic. De la bun început circuitul integrat LM8560 a fost gîndit ca o soluţie ieftină de ceas alimentat la reţeaua electrică fie ea de 50Hz sau 60Hz. De aici rezultă o precizie relativ redusă întrucît baza de timp a ceasului e chiar tensiunea reţelei de alimentare(50Hz, la noi) care totuşi are şi fluctuaţii de frecvenţă–nemaivorbind de cele de tensiune. A doua deficienţă este modul de comandă al afişorului(display) prin cele două rezistoare(R3, R4). De exemplu, în cazul afişări orei 18:08 se aprind 22 de segmente, iar în cazul afişării orei 11:11 se aprind doar 8 segmente, de aici rezultînd o iluminare neuniformă a segmentelor(sau a ledurilor care formează segmentele, în cazul de faţă) toate aceastea datorîndu-se celor două rezistoare care alimentează segmentele. Este evident că curentul furnizat de cele două rezistoare este partajat de un număr variabil de segmente în funţie de ora afişată, segmente care de fapt sînt conectate în paralel. Pentru a înlătura această deficienţă, este recomandată folosirea rezistoarelor de limitare a curentului prin segmente pentru fiecare segment în parte, adică în total 14 rezistoare(pinii 1…14 ai circ. integrat), inclusiv pentru indcatorul AM/PM(doar dacă e cazul!!!) şi cele două leduri din mijloc pentru secunde. În acest fel segmentele se aprind uniform indiferent de ora afişată.

    O altă îmbunătăţire constă în adăugarea unei baze de timp compuse dintr-un oscilator cu
    rezonator cu cuarţ urmat de divizoare de frecvenţă. Eu am folosit un oscilator-divizor cu
    CD4060(cu cuarţ de 3.276.800Hz) şi CD4027(cablat ca CBB T). La ieşirea lui CD4027 se
    obţine frecv. de 50Hz cu care se atacă pinul 25 al c.i. LM8560. Cele două ieşiri în contratimp
    din CD4027(Q şi /Q) comandă două tranzistoare(BC337) care au în colectoare cele două catode comune ale afişorului(DUPLEX). Aceasă variantă este mult mai stabilă şi în cazul în care ceasul
    rămîne pe bateria de back-up. Ceasul făcut de mine funcţionează din 1997 cu modificările despre care am pomenit aici fără nicio defecţiune. Abaterea de timp este cam de –3 secunde pe lună, dar asta după un reglaj destul de dificil(ia timp cam mult) al trimerului oscilatorului.

    În treacăt fie spus, circuitul integrat LM8560[Sanyo] este echivalent direct cu
    TMS3450[Texas Instr.] care în ordine cronologică a apariţiei a fost primul. Sanyo a oprit
    producţia c.i. LM8560 dar sînt alţi producători asiatici care se pare că vor să ducă ştafeta
    mai departe, circuitul integrat bucurîndu-se de mare popularitate. Mai există şi varianta
    TMS3459 pentru afişoare VFD(afişoare florescente).

    Dacă intereseză pe cineva detalii privitoare la modificările aduse acestui ceas, îi stau la dispoziţie cu alte amănunte.

    • Buna ziua

      Sunt interesat de acest ceas imbunatatit.Daca avezi cumva schema completa a lui mi-ati fi de mare ajutor. Va multumesc.

  2. pt. Leo: Da, desigur, numai că o să cam dureze ceva timp[10zile…2 săpt], eu fiind destul de ocupat acum. Am să las aici un mesaj dar cred că cel mai bine ar fi să comunicăm prin email.

    Pe curînd,

    Mihai

  3. Cristian Grecu

    Drăguţ proiectul, îmi place. Pe lîngă îmbunătăţirile descrise de tine, altă idee ar fi alimentarea LED-urilor în serie, în loc de paralel. Din cauză că-s în paralel, iar tensiunea de deschidere variază de la un LED la altul, se vede că se aprind inegal. Desigur, asta ar însemna şi alimentarea dintr-o înfăşurare de tensiune mai mare.

  4. Totusi asteptam schema electronica de baza ca sa putem sa ne facem o idee si sa incercam sa reproducem si noi acest tip de ceas …N-am stat sa citesc chiar tot pana la capat dar totusi presupun ca nu necesita instalare de program asa cum sunt celelalte ceasuri electronice cu afijaj )..Multumesc !

  5. Bună ziua, studiul dvs. îmi va fi foarte util cred. Încerc să folosesc și LM8560 pentru o primă realizare a ceasului și nu este ușor. circuitul este cam vechi si documentele nu sunt foarte clare. O să conectez un display bloc la el.
    Recuperare din 4 cifre. Multumesc din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *