Acasă / Atelier / Diverse / Circuit de schimbare polaritate alimentare motor de curent continuu

Circuit de schimbare polaritate alimentare motor de curent continuu

Motorasele de curent continuu, schimba sensul de rotatie in functie de “sensul” de alimentare, asa ca se pot folosi pentru a deschide/inchide geamurile, roti stanga/dreapta o oglinda, etc… am mai prezentat asta in articolul Modul comanda motorase de geam electric de pe site-ul www.tehnic.go.ro, respectiv pe www.niqro.3x.ro
Circuitul clasic de conectare este:

Daca se apasa butonul fara retinere SW1, circuitul devine:

iar daca se apasa butonul fara retinere SW2, devine:

Practic, cele 3 stari sunt:
Am facut si un filmulet, numit circuit schimbare polaritate, in care nu este motoras pus, ci doar un aparat de masura si indicatorul de polaritate cu 2 LED-uri montate antiparalel si o rezistenta de limitare a curentului.
Daca consumul motorasului e mai mare decat cel suportat de contactele butoanelor fara retine, se pot folosi relee si butoane fara retinere simple:
 

 

Sursă: Nicu FLORICA

Despre Nicu FLORICA

ELECTRONICA este prima pasiune a mea... am inceput pe la 7 ani cu un radio cu galena, in vacanta de vara, a fost o bucurie enorma sa aud in casti posturi de radio si in loc sa joc fotbal, ascultam la minunea facuta de mine.. Pasiunea asta mi-a fost insuflata de tata, dar mie nu mi-au placut niciodata televizoarele cu lampi, vazand ca se pot testa cu mana, dar nestiind exact unde am primic cateva socuri care m-au cam speriat... Am inceput sa studiez revistele Tehnium, incat pana in 1998 am colectia aproape completa, de multe ori ajungeam intr-un oras si primul loc vizitat era Anticariatul. Am si alte reviste, cat de cat complete: RET, Radio, Electronistul, etc Am construit destule montaje si scheme si marea mea placere e sa imbunatatesc performantele lor.... In revista Tehnium am publicat 2 articole, unul in 1/'95 numit LUMINA DINAMICA si altul in 1/'97 numit INDICATOR TRICOLOR CU LED... BICOLOR. mi-am facut un site numai cu multe scheme: http://www.tehnic.go.ro si activez pe http://www.elforum.ro, unde am ID-ul niq_ro (acest ID il folosesc in toate forumurile si site-urile).

Un comentariu

  1. Puteti realiza un circuit de genul asta contracost pentru un actuator de 24 de V ? Daca da poate va rog sa-mi trimiteti un mail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *