Acasă / Atelier / Audio / Protecţie pentru incintele acustice

Protecţie pentru incintele acustice

Într-un sistem audio, incintele acustice sunt echipamente cu preţ relativ mare. Protejarea acestora se impune,
montajele electronice pentru realizarea acestei funcţii fiind simple.
Aplicaţia propusă este un modul de protecţie pentru incintele acustice contra impulsurilor de tensiune ce apar la conectarea alimentării amplificatoarelor sau a componentei ce poate apărea la ieşirea amplificator unui defect.
Impulsurile ce apar la comutarea tensiunii de alimentare pot defecta difuzoarele incintelor. Protecţia la impulsuri tranzitorii de comutare se face oferind amplificatorului un timp scurt de a ajunge în regim stabil de funcţionare, înainte de conectarea fizică a sarcinii (difuzoarele), prin intermediul unui releu.
Componenta continuă la ieşirea unui amplificator se poate suprapune peste semnalul util (muzical) şi devine periculoasă pentru bobinajul difuzoarelor, defectându-l prin efect Joule (termic). Rebobinarea unui difuzor de putere mare implică costuri ridicate. Componenta continuă apare, de exemplu, la străpungerea condensatorului electronic de mare capacitate de la ieşirea amplificatoarelor cu tranzistoare sau la amplificatoarele în punte defectuos reglate (etajele nu “lucrează simetric”). Detectarea acestui defect impune din partea modulului de protecţie debranşarea sarcinii şi semnalizarea unei stări de avarie (eroare).
Cele două funcţii prezentate mai sus, respectiv anclanşarea temporizată a sarcinii şi deconectarea acesteia la apariţia unei componente de curent continuu, sunt realizate de montajul kit realizat de Velleman, pe care îl
prezentăm Funcţiile sunt semnalizate optic, respectiv LED-urile “WAIT” şi “ERROR”. De asemenea, este prevăzuta o a treia funcţie, respectiv comutare manuală a sarcinii, de la un întrerupător montat pe panoul frontal al casetei.

 

Caracteristici tehnice:
– Temporizare la anclanşare: ± 6s, semnalizare optică – LED “WAIT”;
– Protecţie la componenta continuă la ieşire: ± 1V, semnalizare optică – LED “ERROR”;
– Tensiune maxima de intrare: 200Vw + DC;
– Curent maxim comutat: 10A.
Recomandat pentru: amplificatoare cu alimentare simetrică sau asimetrică (in acest ultim caz temporizarea se poate mări din cauza condensatorului electrolitic de la ieşirea amplificatorului).
Din punct de vedere al topologiei schemei electrice, montajul are o construcţie simetrica, cu 2 canale, fiecare cu ieşire pe câte un releu (este realizat în variantă stereo).
Temporizarea şi detecţia de componentă continuă se realizează cu etaje de amplificatoare operaţionale.
Operarea manuală se face cu butonul opţional LS OFF,
Alimentarea cu tensiune se face direct de la reţea prin intermediul transformatorului cu priză mediană la ieşire.
În ceea ce priveşte modul de conectare al montajului (placa P4700) în lanţul audio, în figurile 2 si 3 sunt prezentate sugestiile pentru amplificator stereo si respectiv, amplificator cu ieşire în punte. Acest mod trebuie întocmai respectat.


Valorile componentelor din schemă sunt: D1…D10 = 1N4148, ZD1 = DZ6V8;
D11…D14 = seria 1N4000; R1…R2 = 3k3; R3…R7 = 8k2; R8…R11 = 330k; R14…R17 = 47k; R18 = 47Ω; R19…R20 = 680Ω; R21…R22 = 100k/0,5W; T1…T3 = 8C547; T4 = BC517; C1…C6 = 1µ; C7…C10 = 100µ; C11 = 220µ; C12…C13 = 470µ; IC1 = LM324.


Dacă amplificatorul este de tip alimentare asimetrică, atunci se montează si R23…R26 = 1k2/1W în poziţie verticală. Atenţie! Acestea nu se vor monta la un amplificator cu alimentare simetrică.
Modul de amplasare al componentelor pe cablajul imprimat este prezentat în figura 4.
* Realizat îngrijit montajul va funcţiona bine.

Sursa: http://miculelectronist.blogspot.com/2010/09/protectie-pentru-incintele-acustice.html

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

5 Comentarii

  1. E interesant topicul. Am si eu o astfel de schema , avantajul ei fata de cea de sus fiind ca e cu mult mai simplu de realizat, iar prin marirea electroliticului de 470u o veti putea folosi si pentru cuplarea intarziata a releelor.
    http://dl.transfer.ro/transfer_ro-27apr-1e62a7f5ee77b.zip
    Atentie atasamentul se va sterge in 10 zile, Pentru cei interesati pot pune si cablajul, care si el este foarte simplu

  2. Le poti adauga direct pe site.

  3. Lipsesc valorile rezistoarelor R12, R13.

  4. corectaţi următorul pasaj:

    …străpungerea condensatorului electronic

    cu:

    …străpungerea condensatorului electrolitic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *