Acasă / Atelier / Putere / Convertoare DC-DC / Convertor de tensiune cc – cc

Convertor de tensiune cc – cc

convertor-tensiune-cc

Acest convertor de tensiune (si curent) cc – cc ridica o tensiune continua la aproximativ dublul ei si este util in mod deosebit pentru marirea tensiunii de iesire a bateriilor solare pana la nivelul cerut pentru incarcarea acumulatoarelor acide cu plumb sau a celor NiCd. Poate livra un curent de pana la 3A. Masurarile efectuate la curent de sarcina de 2A sunt prezentate in tabelul de la sfarsit. Tensiunea de iesire in gol este cu aproximativ 1 – 1.5V mai mare.

In descrierea care urmeaza s-a presupus ca tensiunea de intrare a circuitului este 12V si cea de iesire de 22V.
Tranzistoarele T2 si T3 conduc alternativ. Cand conduce T2, C10 se incarca pana la nivelul semnalului de intrare, prin T3 si D3. Cand T2 este blocat si T3 conduce, C9 se incarca in mod similar. Condensatorul C10 isi pastreaza sarcina, intrucat D3 previne descarcarea acestuia. Cum cele doua condensatoare se afla in serie, tensiunea de iesire este dublul tensiunii de intrare.

Datorita multiplelor inversari ale ambelor semnale, care urmeaza retelelor de intarziere, este imposibil ca T2 si T3 sa conduca simultan.
Condensatorul C1 constituie un tampon pentru tensiunea de intrare, astfel incat incarcarea acestuia sa fie constanta in ciuda variatiilor curentului absorbit de acest convertor de curent continuu.

Este esential ca D2, D3, T2 si T3 sa aiba o buna racire. Cel mai bine ar fi sa se monteze toate aceste componente pe un radiator comun.
Liniile ingrosate din schema convertorului de tensiune reprezinta traseele de curent mare, care trebuie sa fie cat mai scurte posibil, deoarece transporta un curent de 6A.
Un convertor de tensiune construit ingrijit poate avea un randament de 94% (la 22.2V si 1.8A).
Tensiunile de intrare si iesire la un curent de sarcina de 2 amperi sunt:

Uin
10V
12V
14V
15V
16V
Uies
18V
22V
26,4V
28,3V
30V

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

Un comentariu

  1. SĂ TE BAG ……DE CE NU VREI SĂ-MI ȘTERGI ADRESA MEA DE EMIL,DIN CAUZA TA ȘMECERE CU MINCIUNILE TALE.CITDȘTE CE TU AI SCRIS MAI SUS ȘI NU RESPECȚI,A TREBUIT S-Ă-MI SCHIMB TOTUL,ȘTI CE MĂI ȘMECERE VREI SĂ-ȚI INTENTEZ PROCES.MAI BINE AI ȘTERGE ADRESA MEA CA SĂ NU TE DAU ÎN JUDECATĂ,EU ÎȚI VORBESC CU SUFLETUL ȘI NUS ȘMECER CA TINE DEȘTETĂCUNEA DVS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *