Am incercat crearea unor pachete AX.25 cu un cip PIC şi în timp ce studiam cum se fac, am gasit ceva foarte interesant pe www.byonics.com am gasit un articol scris de “Byon N6BG” in care a folosit o reţea de rezistoare pentru a crea valori sinusoidale . În diagrama / schema de mai jos, puteţi vedea cum este forma de unda la PIC. Folosind o retea de 4 rezistente cu valori diferite, fiecare de aproximativ două ori cat valoarea ultimei. Cu 4 valori diferite, putem avea, teoretic, 16 nivele diferite de tensiune de la 0 la 5 VDC VDC. Având în vedere că PIC nu poate produce niveluri de tensiune negativă pentru partea de jos a sinusoidei, mijlocul de tensiune este folosit ca tensiunea de centru, fiind 2.5 VDC. Deci, sinusoida ar merge de la 2,5 până la 5 VDC VDC, apoi înapoi în jos la 2,5 VDC şi apoi în jos la 0 VDC şi repeta modelul pentru a crea undă sinusoidală. Tensiunea la final poate fi filtrata printr-un condensator de o valoare mică.
Teoretic tensiunile din interval ar trebui sa fie intre 0-5, dar din moment ce folosind rezistenţe în paralel, valoarea la un moment dat nu va fi niciodată mai mare decât cea mai mică rezistenţă din retea. Deci, vom avea o gamă de tensiune intre 0 – 3.20 VDC. Acest lucru poate forma încă o undă sinusoidală, doar nu cu amplitudinea complet + / – 5 VDC.
Deoarece tensiunea de centru se încadrează între nouă niveluri de tensiuni, am făcut rapid unele calcule matematice pentru a arăta ca tensiunea din centru pentru forma de unda ar trebui să fie: 2.51 – 2.17 = 0,34; Apoi 0.34 / 2 = 0,17; Si apoi 2.17 + 0.17 = 2.34; Lăsând o tensiune centru de 2.34 VDC la, 180 şi 360 de grade 0.
Click aici pentru a vizualiza codul sursă pentru acest proiect. Codul este scris în Hi-Tech C.
Click aici pentru a descărca codul sursă pentru acest proiect. Fişier are un “c”. Prelungire.
Sursa: http://www.ke4nyv.com/picprojects.htm