Acasă / Atelier / Masura/Control / Frecvenţmetru de pana la 60MHz cu PIC16F628A

Frecvenţmetru de pana la 60MHz cu PIC16F628A

Acest frecvenţmetru poate masura frecvente de la 10 Hz pana la 60MHz cu o abatere de 10Hz. Este un echipament foarte util pentru masurarea frecventei unor dispozitive variate cum ar fi oscilatoare, repectoare radio,  emitatoare, timmer, generator de impulsuri, etc. Dispozitiv-ul este foarte stabil si ofera o masuratoare foarte precisa datorita amplificatorului de intrare si convertorului “TTL”, aşa că poate măsura chiar semnale slabe de la oscilatoare de cristal. Cu o usoară modificare poate masura chiar si frecvenţe de  1 GHz. Gama de măsurare a fost recent modernizate şi se poate masura acum de la 10Hz la 60MHz în loc de 10Hz până la 50MHz.

Schema electrica frecventmetru 50MHz PIC16F828A
Schema electrica frecventmetru 50MHz PIC16F828A

LCD este conectat la PCB printr-o mufa cu 16-pini ( mama, tata) şi este uşor detaşabil de pe placa. 16-pini tata trebuiesc lipiti de ecranul LCD. 16-pini mama trebuiesc lipiţi de PCB.

Frecventmetru de 60MHz cu PIC16F628A
Frecventmetru de 60MHz cu PIC16F628A

 

Plasare componente
Plasare componente

 

Când modulul este alimentat, ar trebui sa afiseze pe ecranul LCD urmatorul mesaj: “60 MHz Counter???” . In a doua fat va fi afisat pe LCD mesajul: “0.000000 MHz???”  Dacă nu este afisat nici un mesaj pe LCD va trebui reglat potentiometru de 10 K pana ce text-ul va fi vizibil.

Lista de componente:

1x 16×2 Display LCD cu iluminare din spate verde
1x PIC16F628A pre-programate MCU
1x PCB
1x 18-DIP Socket IC
1x 4.000MHz Crystal
1x LM7805 5V Voltage Regulator
1x placate cu aur 1×16 Antet femeie (pentru PCB)
1x placat cu aur 1×16 Antet Barbat (pentru LCD)
2x 1×2 placate cu aur Antet Masculin (Power & Frecventa de intrare) BF199 1x
1x 10uH Inductor (maro negru argintiu negru)
1x 10K Trimmer (103)
1x 10K 1% Film Rezistor Metal
2x 470 1% Film Rezistor Metal
1x 10 1% Film Rezistor Metal
2x 100nF condensator ceramic (104 / 100N)
2x 33pF condensator ceramic (33)

Specificatii tehnice:

Tensiunea de alimentare: 7V-15V
Consumul de curent: ~ 80mA LCD cu iluminare din spate
Frecventa de intrare: 10Hz – 60MHz
Rezoluţia de măsurare: 10Hz

Sursa: http://electronics-diy.com/50MHz_Frequency_Meter_Counter.php

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

23 Comentarii

 1. si softul pentru pic?

 2. Softul il are careva ? pls trimiteti un email cu el .thx

 3. Bine ca amagiti lumea cu tot felul de scheme dubioase..poate ca nu va dati seama dar mai sunt tineri care sunt pasionati de electronica,nu numai de manele si spart seminte prin scari de bloc si ar trebui ajutati. Sunt din ce in ce mai rari acesti copii, ar trebui sa nu le mai puneti atatea greutati in fata. De ce nu ati postat si softul “prieteni”? ce rost a avut aceasta schema incompleta? ca sa te bagi singur in seama?
  Sa va fie rusine ,domnule “gramada”/.

  • Alex, nu te supara frate…daca vrei softul ti-l dau eu(nu de la freq asta) ….am un freq cu 16f870 facut DE MINE(deci am 100% proprietate pe soft) care merge brici.
   Te astept cu un mail unde sa iti trimit proiectul.

   • Daca vrei poti sa il urci pe site!

    • Salut Ciprian, o sa-l public pe site-ul meu(o sa iti dau adrea la momentul publicarii)…e vreo problema pentru tine?
     inca mai lucrez la etajul de intrare, asa cum e, masoara doar semnale dreptunghiulare. Ca sa masoare semnale sinusoidale e nevoie de un amplificator formator la intrare care sa aduca semnalul la nivelul de 5-0-5 v pentru pic si inca mai lucrez la el. Altfel masoara cu o precizie excelenta de cativa herzi si rezolutie de 1 Hz. O sa pun pe youtube un video cu masuratorile facute cu un Cy27EE16 oscilator comandat de computer(Alta sursa mai precisa nu am).

   • Salut. Poti sami trimiti si mie softul. Am nevoae petru teza de disertatie la facultate.

 4. Schema nu este inventata de mine, nu am nici un drept sa pun softul ei, cine e pasionat de asa ceva stie sa isi faca singur softul.

  • Din pacate a avut dreptate “Alex” ca ai publicat doar ca sa te bagi in seama, si nu as fi intervenit daca nu sciai…. () ca ci ne este pasionat isi face singur soft-ul. Cine isi face singur softul , SIGUR NU ARE NEVOIE DE SHEMA TA care nu-i a ta si oricum nu ai fi avut dreptul sa o publici asa cum spui de soft….

   • Are tot dreptul atata timp cat pune sursa de unde este luat proiectul, adica site ul. Si daca el are si hex ul, il are ca l a procurat in modul lui, pe site ul ala nu este nici un “soft”, aia vand kit ul deja programat..

 5. sa ma cac pe frecventmetrul tau…fara soft

 6. Ce-i drept ăia au pus schema ca să-şi vîndă produsul. Cipriane, nu că ţin cu ei, dar cam au dreptate, nu prea trebuia publicat articolul în starea asta…
  Făcusem şi eu un frecvenţmetru cu PIC, soft scris de mine, cu mult timp în urmă, dar nu mi-a plăcut tocmai frecvenţa mică de intrare în PIC, doar cîteva zeci de MHz maxim. D-asta pentru performanţe bune trebuie pus un prescaler extern. Există pe net un proiect de frecvenţmetru de 2GHz, cu un PIC şi un LMX2322. Just google it.
  Alex, să-ţi fie gura aurită, dacă într-adevăr mai există tineri pasionaţi de electronică. Prin cercurile în care mă învîrt eu nu prea există.

 7. Salut Marian,interesant frecventmetrul pe care l-ai sugerat.

 8. E foarte interesant acel articol. Dar puteti adauga articole si aici!

 9. Foarte util, multumim de schema!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *