Acasă / Tutoriale / Cum poți lega un led la 230V

Cum poți lega un led la 230V

Acest circuit permite conectarea unui LED la tensiunea de linie. Un LED în mod normal nu poate fi alimentat direct la 230V curent alternativ şi el are nevoie de un curent limitat la 15mA. Prima problemă este pur si simplu rezolvata cu o dioda care elimină tensiunea în sens invers prin LED. Curentul este limitat de o rezistenţă legata in serie cu un condensator. Condesatorul este ales în funcție de frecventa. Puteţi calcula pur şi simplu rezistenta condesatorului prin următoarea formulă:

Cum poți lega un led la 230V

La o frecvenţă de 50Hz şi o capacitate de 220nF veţi obţine o rezistenta de circa 16kΩ. Acest lucru este perfect pentru un LED . Rezistorul previne încărcarea bruscă a condensatorului.

Listă de piese:

C1:  220nF, 250V ~ (recomandat!)
R1: 2,2 kΩ
R2: 220Ω
D1: 1N4007 (sau echivalente, la 220V/230V)
LED1:  LED

Cum poți lega un led la 230V –Schema electronică:

Cum poți lega un led la 230V

Atenţie. Acest circuit funcționează la tensiunea de rețea (230V). Evitați contactul cu acest circuit atât timp cât acesta este alimentat dar și imediat după ce acesta este decuplat de la rețea.  Toate piesele de pe acest circuit sunt conectate la reţea!

Despre Andrei P

Numele meu este Andrei si pasiunea mea este electronica. Imi place sa invat mereu lucruri noi , dar mai ales de la cei mai buni.

37 Comentarii

  1. Interesant la montajul ăsta este că nu consumă putere activă decît fix puterea LED-ului, în schimb consumă putere reactivă capacitivă, care nu se contorizează. Majoritatea consumatorilor reactivi sînt inductivi, deci într-un fel, un consumator capacitiv poate chiar să facă bine reţelei :))

    • În afara de “fix puterea LED-ului”, putere activă se mai disipă şi în rezistorul R1(2,2kohm). Aproximativ 0,54W. Puterea în R2 e de 10 ori mai mică.

      Dacă ar fi fost conectat în paralel pe retea, s-ar fi putut vorbi de o oarecare compensare a factorului de putere deşi e o picatură într-un ocean. Rezistorul serie de 2,2kohm îi diminuează (foarte) mult eficienta.

      O recomandare: un rezistor de 330k… 1Mohm(pentru descarcare) montat în paralel pe cond. de 220nF ar putea evita descarcărea acestuia prin “degete” în cazul atingerii(evident, montajul fiind deconectat de la retea).

  2. Salut,

    As vrea sa fac un montaj cu o banda de LED uri alimentata la 12V si un senzor PIR.
    M-ati putea ajuta cu schema acestui montaj?

    Multumesc.

    • Trebuie să fii mai explicit. Ce legătură e între LED-uri şi senzorul PIR? Cum vrei să se aprindă LED-urile în raport cu semnalul trimis de PIR? Ce fel de PIR ai?

    • PIR este senzor de prezenta?
      Daca vrei sa se aprinda o banda de led-uri, atunci cand te apropii de senzor, vei avea nevoie de un transformator de la 220 la 12V.
      Senzorul are 3 fire: faza, nul si “comanda”(de obicei firul e rosu).
      Tu vei conecta transformatorul la “comanda” si nul.

  3. as vrea si eu o schema pt o banda de leduri sa o pot conecta la prize 220v . cam 100 de leduri , as fi bucuros daca m-ar putea ajuta cineva,, am incercat cu ceva .incarcator de telefon dar s-au defectat ledurile cu timpul nu se mai aprind la fel de luminous ca prima data., si asta in decurs de o luna de zile.,

  4. Salut! Am facut montajul si merge, dar as vrea sa aflu schema pentru leduri de 12v. Va multumesc

    • Nu exista LED-uri “de 12 V”.
      Exista unele LED-uri care au incorporat in capsula un rezistor calculat astfel incat curentul prin LED sa fie limitat in zona de lucru la, de pilda, o tensiune de 12 V (de fapt intr-o plaja de tensiuni).
      Dar asta nu are nici o legatura cu intrebarea ta.

  5. Schema pentru leduri de 12v legate tot la 230v. Va multumesc!

  6. Salut! Ca sa fiu mai explicit: m-am grabit intr-un magazin, ca era o promotie, si am luat un spot pe leduri, numai ca ajuns acasa am constatat ca este pe 12v, nu pe 220v. Bineinteles ca pana sa-mi dau seama ca merge la 12, l-am si bagat la curentul prizei, fapt ce a dus la declansarea sigurantelor de protectie de la contor si bineinteles la arderea spotului, dar l-am desfacut si am constatat ca led-urile in numar de 36, nu sunt arse si ca daca le alimentez la curent de 12v curent continuu merg excelent.
    Aici vine intrebarea mea: cum pot sa le alimentez la 220v curent alternativ(la priza) ca sa mearga fara probleme, eventual un montaj mai simplu ca sa pot sa-l incorporez din nou in spot.
    Va multumesc!

  7. simplu i-ati un tranformator de 12v care se alimenteaza spoturile de 12v

  8. acel traf este un trafo electronic si da curent alternativ de inalta frecventa la iesire! deci ideea nu e buna! spotul fiint pe 12V, banuiesc ca are grupuri de cate 3 inseriate cu rezistor de limitare,puse in paralel. Cel mai simplu montaj este inserierea celor 36 de leduri si calcularea unui rezistor de limitare a curentului prin led, in functie de tipul ledurilor! bineinteles alimentarea de va face in CC prin redresare la 220V si filtrarea cu un cond de 4,7 ~ 10uF/400V

  9. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati si sa imi comunicati daca acest circuit functioneaza ca si filtru pentru o banda de leduri la 220

  10. Salutari la toata lumea . Eu am gasit intr-un montaj electrit um led mic si rosu ,montat in serie co o rezistenta de 100 kilo omi care lumineaza satisfacator la 220 volti curent alternativ .

  11. am o probema daca poate cineva sa ma ajute…. de la o tensiune de 2,5v cum pot face schimbul sa porneasca un incarcator de 5v…. nici nu stiu bine sa ma exprim dar sa mai rezolv problrema

  12. Pai sa inteleg ca doriti sa incarcati o baterie de 5V si aveti disponibila o tensiune de 2,5V. Atunci aveti nevoie de un convertor Boost.
    https://electrodb.ro/atelier/putere/convertoare/convertorul-ridicator-boost-calculator-online/

  13. http://www.calculatoredge.com/enggcalc/Resistance-Frequency-Capacitance.htm

    am folosit acest calculator pt formula ta de mai sus ,,cu rezistenta omica a codensatorului ,,am calculat si babeste dar nici cum nu-mi da rezultatulk tau Adica 220nf =16 komi

    • Vlădilă Raluca

      Bună ziua,

      Ma poate ajuta cineva cu montajul unei benzi de led într-o nișă, astfel încât sa poată fi aprinsa de la întrerupătorul aflat la accesul în camera și stinsa de la noptiera?
      Vă mulțumesc,
      Raluca V.

  14. c1 la ce tensiune ?daca la o schema dintrasta nu avem detalii ce sa mai zicem de cele mai complexe ?

    • C1 scrie ca e aproximativ 250V – recomandat… In privinta comentariului de mai sus am testat si eu link-ul si imi da exact asa:

      Resistance (Ohms) : 16.000 (nu cred ca e cazul sa spun ca avem 16 Kohmi)
      Frequency (Hz) : 50
      Capacitance (uF): 0.1989425 (si aici aproximativ 200 de nF)
      Dar nu o sa gasiti condesator de 200 de nF asa ca am ales unul pe care sa-l gasiti de 220 nF!

      Am refacut calculul cu un condesator de 220 nF:
      Capacitance (uF): 0.220 (nF)
      Frequency (Hz) : 50
      Resistance (Ohms) :14468.545454545454 = 14,47 (KOhmi)

    • Am o banda led de 100 m alimentata la220v.Problema care o am este ca ramane aprinsa slab si dupa ce o opresc din intrerupator fara led.

  15. Salut.
    Vreau sa trec si eu toata instalatia pe iluminare LED. Voi folosi banda led, RGB si becuri led la 220v pe 2 circuite de iluminat ( deci nu prize ) cu 2 sigurante de 6 sau 10A.
    1. Cum ajung sa fac legaturile de la conductorul de cupru la benzile LED/RGB.
    2. Voi avea o podea din rasina epoxidica si vreau sa pun banda RGB pe marginea peretilor. Se va dispersa lumina pe toata suprafata podelei? cum se face alimentarea la aceasta banda ?
    3. doresc sa folosesc numai Iluminare IP 65 ( waterproof ). exista posibilitatea sa leg impamantare la aceste benzi/becuri ?
    Multumesc anticipat si astept un raspuns avizat sau impartasire din experienta proprie.

  16. cum se poate monta 6 lieduri pe casa scarii curent continuu 220v

  17. As vrea sa led o banda LED la un cablu cu mufa USB. Mufa USB are 2 fire:rosu si negru. cum pot face acest lucru?

  18. Multumesc pentru articol.
    Imi place pentru ca este explicit si usor de aplicat.
    Am folosit articolul intr-un comentariu pe blog, pentru cineva care vrea sa lege un led la termostatul centralei termice.

    http://blogdeinstalatii.ro/termostate-de-camera

  19. Buna ziua.
    Imi ramane becul aprins in pivnita si in pod de multe ori ce solutie am de semnalizare la intrerupator daca se poate? Multumesc

    • 1. Temporizator.

      2. La întrerupător se poate pune un led sau bec cu neon dar mai trebuie adăugat un fir dacă vreţi ca becul de avertizare să se aprindă concomitent cu becul din pod/pivniţă.

      3. Senzor de mişcare

  20. buna ziua cine ma poate ajuta cu un pcb sa nu pun piesele in aer

  21. De curand am montat becuri led in toata casa si am observar caci unul din camara sta putin aprins cand intrerupatorul este stins nu am facut nimic dar acum de 2 zile miau schimbat contorul cu unul nou si ce sa vezi in bucatarie si pe hol afara satau si alea aprinse putin ce sa fie oare.??
    Si sa va spun ca am desfacut intrerupatorul si am scos toate firele din el si tot stau aprins lool ce inseamna aia ??

    • Ai firul de “faza” si cel de “nul”.
      Cel de “faza” ar trebui sa fie conectat la intrerupator, iar cel de “nul” ar trebui sa fie conectat direct la bec.
      In cazul becurilor tale (care stau “putin aprinse”) “faza” este conectata direct la becuri iar “nulul” este conectat la intrerupatoare.
      Ar trebui sa inversezi, la contoar, firele de iluminat (tu sau cineva care se pricepe).

  22. Chiar am intampinat aceasta problema recent, si acest tutorial se pliaza cat se poate de bine pe ceea de ce am nevoie

  23. Salut, se mai poate face un circuit serie ieftin: rezistenta 32k ohm, dioda 4007 , led transparent rosu de 3v, rezistenta 48k ohm, neaparat rezistentele sa fie de 1w.
    Am aceste circuite la pompele de apa de la centrala, se incalzesc putin rezistentele dar nu mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *