Acasă / Atelier / Putere / Invertoare / Invertor de 60W de la 12V DC la 230V AC folosind CMOS 4047

Invertor de 60W de la 12V DC la 230V AC folosind CMOS 4047

În cazul în care avem o centrală pe lemne, de multe ori ne confruntăm cu o problemă foarte delicată atunci când apare o pană de tensiune, pompa nu mai funcționează și apar o mulțime de probleme. Pentru a evita astfel de probleme putem folosi un mic invertor pentru a alimenta pompa, cat timp nu este tensiune pe rețea. În continuare vă prezint o schema și principiul de funcționare a unui tip de invertor posibil.

Acest invertor este construit folosind monostabilul /astabilul integrat CMOS 4047, care este componenta principală a acestui convertor de tensiune. Acest invertor transformă o tensiune continuă de 12V într-o tensiune alternativă 230V. 4047 este folosit ca un mutivibrator astabil, la pinii 10 și 11 acesta va trimite un semnal dreptunghiular simetric, care este amplificat de catre cei doi tranzistori Darlington și în cele din urmă alimentează cele doua bobine secundare ale transformatorului de alimentare (2x10V / 60VA).

Schemă invertor:
invertor de la 12V la 230V

Prezentare dispozitiv:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=ON84jf2bfxs’]

Sursa: http://electroschematics.com/220/12v-dc-220v-ac-converter/

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

3 Comentarii

  1. Ar merge si in domeniul audio ? De ex sa alimentez un amplificator de la acumulatorul auto.

  2. Da, dar nu de putere prea mare. După cum vezi în schemă, are o siguranţă de 1,5A deci nu poate să „ducă” cei 60Waţi reclamaţi în titlu. I-ar trebui un curent de minim 5A pt. a putea debita cei 60W(12V×5A=60W). Mai bine foloseşte amplificatoare pt. 12V.

  3. acest convertor nu va functiona niciodata pe o pompa de centrala. Pompa de centrala are motor asincron in 2 poli. Are nevoie de unda sinusoidala la iesire si nu dreptunghiulara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *