Acasă / Atelier / Diverse / Efect de “umplere/golire” pe 4 canale

Efect de “umplere/golire” pe 4 canale

La solicitarea lui Adrian, mi-am facut un pic de timp sa dezvolt o schema pentru a crea un efect de umplere, respectiv golire pe 4 canale, la apasarea unui buton.

Pentru inceput, am desenat o schema cu programul Livewire , folosind circuite integrate in tehnologie CMOS, unul fiind 4093, la care folosesc o poarta pentru a realiza un oscilator de semnal dreptunghiular (impulsuri) si “clasicul” 4017:

Am realizat un filmulet cu functionarea !

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=D3puIi6Y5qc&feature=player_embedded’]

Dupa o discutie despre schema cu Adrian, am redesenat schema folosind un 4022, in locul lui 4017, rezultand urmatorul filmulet cu functionarea !

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=mWhenn4AAts&feature=player_embedded’]

Am redesenat in EAGLE Layout Editor schema:

Puteti descarca, in format pdf, cablajul: in oglinda respectiv neintors (pentru metoda foto).

Atașat acestui articol :

umplere_golire_4022_cablaj_neintors
Filename : umplere_golire_4022_cablaj_neintors.pdf (19 KB)
umplere_golire_4022_cablaj_oglinda
Filename : umplere_golire_4022_cablaj_oglinda.pdf (19 KB)

Despre Nicu FLORICA

ELECTRONICA este prima pasiune a mea... am inceput pe la 7 ani cu un radio cu galena, in vacanta de vara, a fost o bucurie enorma sa aud in casti posturi de radio si in loc sa joc fotbal, ascultam la minunea facuta de mine.. Pasiunea asta mi-a fost insuflata de tata, dar mie nu mi-au placut niciodata televizoarele cu lampi, vazand ca se pot testa cu mana, dar nestiind exact unde am primic cateva socuri care m-au cam speriat... Am inceput sa studiez revistele Tehnium, incat pana in 1998 am colectia aproape completa, de multe ori ajungeam intr-un oras si primul loc vizitat era Anticariatul. Am si alte reviste, cat de cat complete: RET, Radio, Electronistul, etc Am construit destule montaje si scheme si marea mea placere e sa imbunatatesc performantele lor.... In revista Tehnium am publicat 2 articole, unul in 1/'95 numit LUMINA DINAMICA si altul in 1/'97 numit INDICATOR TRICOLOR CU LED... BICOLOR. mi-am facut un site numai cu multe scheme: http://www.tehnic.go.ro si activez pe http://www.elforum.ro, unde am ID-ul niq_ro (acest ID il folosesc in toate forumurile si site-urile).

7 Comentarii

 1. Cristian Rusu

  Fără supărare, dar nu-s cam multe diode-n CLC-ul ăla?
  Uite, eu am reuşit să reduc numărul lor cam la jumate. De asemenea am pus comutatorul sa fie normal deschis, că se găsesc mai uşor. Astfel am mai folosit şi două din porţile lui 4093 rămase libere.
  Diodele între bază şi colector ajută să nu fie susţinut tot curentul de către joncţiunea BE. Rezistenţele pentru LED-uri n-ar trebui să aibă valori egale, ca să compenseze căderile de tensiune inegale.
  Schema am urcat-o la adresa:
  http://i56.tinypic.com/j0w9dj.jpg

 2. nu e nici o suparare… e doar o idee… chiar ma bucur ca ai imbunatatit schema propusa de mine…

 3. salut.ma intereseaza daca schema poate fi modificata in asa fel incat,la apasarea unui buton,ledurile sa se aprinda in umplere si sa ramana asa

 4. salut, sigur ca se poate… si asta, daca apasi doar o data face asta..

 5. scuze,ca sa fiu mai explicit,as vrea ca la apasare sa faca umplere si sa nu mai faca nimic la urmatoarea apasare.sa revina in zero doar la apasarea butonului de reset

 6. se poate face cu un registru de deplasare gen CD4035, cu intrarea in “1” si un oscilator.. porneste cu resetare din 0000, apoi face 1000, 1100, 1110, 1111 si nu iti “ramane” asa

 7. pune si cablajul te rog Cristianm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *