Prezint o sursă realizată cu tehnologia anilor ’70 dar care este suficientă pentru un electronist amator din ziua de astăzi. Am publicat prima dată sursa pe Elforum, la Proiectul meu.
Am vrut urmatoarele:
> 3 blocuri complet separate galvanic: două identice de 0 – 25V/2A cel puţin; şi unul de 150 – 300V.
> O sursă liniară are la tensiuni mici randament foarte mic. Spre exemplu, la 6,3V/2,5A (filament de 6AS7), elementul regulator ar fi disipat cam 60W. De-asta m-am gîndit să-i pun un prestabilizator in comutaţie pentru mărirea randamentului – Buck Converter. De asemenea avantajul Buck este că deşi trage din secundar doar 2A, la tensiuni mici curentul prin sarcină poate fi considerabil mai mare.
> Pentru blocurile de tensiune joasă, reglajul tensiunii in mai mult de 360 de grade. Pot. multitură e scump, dar encoderul este mai ieftin. Aşa că referinţa se va seta digital, cu ajutorul unui encoder.
> Cît mai compactă
> Să folosesc pe cît posibil doar componente pe care le deţin prin “cutia de vechituri”, ca să iasă cît mai ieftină, chiar cu riscul de a complica schema.
> Stabilizator de inaltă tensiune cu tuburi; element regulator serie şi reacţie negativă.
> Acometru şi comutator pentru a vedea tensiunea pe oricare iesire (NU afişor digital, ar arăta prea modern)
Două poze din timpul construcţiei:
Partea de joasă tensiune.
Integratele folosite sînt:
2 x CDB4193(74193) = numărătoare reversibile pe 4 biţi
K155TL2(7414) = 6 inversoare Schmitt-trigger
K555TM2(74LS74) = 2 bistabile de tip D
LM324 = 4 amplificatoare operationale.
7805 = stabilizatorul pentru partea logică
Referinţa
Encoderul este similar cu scroll-ul de la mouse. La fiecare deplasare, trimite 2 impulsuri, iar direcţia de rotaţie determină ordinea acestora.
Potenţiometrul endless este conectat la un circuit de debounce format din 2 rezistenţe, 2 condensatoare si 2 inversoare schmitt-trigger. Acest circuit are rolul de a anula “tranziţiile false” care pot fi generate de comutatoarele encoderulu. Circuitul de debounce trimite impulsurile unui codor in cuadratură format de K555TM2, care decide direcţia în care se roteşte. Acesta trimite impulsuri de numărare, in sus sau in jos funcţie de direcţie. Pentru a parcurge toată gama de tensiuni, encoderul parcurge 22 de ture. La ieşirea numărătoarelor se află o reţea R-2R, cu rol de convertor digital analogic. Deşi în schemă am pus 4K7 si 10K, in realitate am preferat 10K si 2 rezistenţe de 10K în paralel, pentru a fi mai aproape de 5K. La ieşirea reţelei R-2R este pus un buffer.
Un neajuns evident este fenomenul de overflow. La minim (val. numerica 00) daca se dă de potenţiometru înapoi, apare depăşire şi valoarea va fi FF. (referinţa va sări la maxim!!). Mi se pare totuşi o metodă bună de a ajunge la tensiuni mari fără a fi nevoie de a roţi 10-20 de ture. La pornire numărătoarele se resetează la zero. (partea asta nu-i inclusă-n schema de mai sus)
Prestabilizatorul
Este de tip Buck Converter cu MOSFET canal P.
U2:A face parte din LM324 si are rol de amplificator de eroare. C2 face o compensare în frecvenţă ca să aibă la ieşire o tensiune pe cît posibil continuă. R1 am pus-o definitiv de 100 ohmi. Q2 are rol de sursă de curent constant, comandată în tensiune, şi încarcă C1. În timpul acesta MOSFET-ul de putere este OFF. Odată ce s-a atins pragul de sus al porţii Schmitt, ieşirea acesteia devine “0”, Q1 se saturează, şi-l blochează pe Q2. C1 se descarcă prin R5 – MOSFET-ul este ON. Astfel se formează un convertor tensiune – lăţime palier, şi astfel se variază tensiunea la ieşire. Q3. Q5, Q4, D3 (Zener de 13V) au rol de driver pentru poarta MOSFET-ului. Partea de putere a convertorului este formată din M1, D2 ca diodă de nul şi L1. Reactia este luată printr-un potenţiometru, de unde se reglează şi tensiunea maximă dorită la ieşire.
Din SW1 se porneşte sau se opreşte prestabilizatorul. În poziţia de sus, merge aşa cum am descris. In pozitia de jos, MOSFET-ul este saturat, la ieşire este tensiune maximă, amplificatorul de eroare reacţionează si opreşte PWM-ul. SW1 e legat prin cablu stereo cuaxial, cu tresa legată la poziţia de ‘off’.
Prestab. pornit inseamnă eficienţă mare, iar oprit inseamnă riplu zero. Riplul la ieşirea sursei cu prestab. pornit se menţine sub 50mV.
Ieşirea de ‘reset counters’ este utilă că aduce tensiunea de la ieşire la zero, in cazul in care tensiunea de 30V scade sub un anumit prag. Asta include scurt circuit la ieşire, precum si pornirea si oprirea sursei.
Stabilizatorul liniar
Schema este clasică cu amplificator de eroare şi element regulator serie. Referinţa pentru stab. liniar am luat-o după o diodă, din motivul expus mai sus. Poza cu unul din cele 2 sloturi (unul pentru fiecare sursă de joasă tensiune):
Stabilizatorul de tensiune înaltă
ERATA: Am uitat condensatorul de la ieşirea punţii. 220uF la 400V ar fi suficient.
Aceasta poate fi folosită pentru testarea montajelor de tensiune înaltă, spre exemplu surse în comutaţie şi montaje cu tuburi.
Ca referinţă am folosit un stabilitron СГ15П de 108V, iar tensiunea de ieşire se poate regla din potenţiometru între 130 si 300 de volţi. Deşi tensiunea de ieşire poate coborî şi sub 100V, pe la 120-110V rezistenţa internă începe să crească. Căderea de tensiune minimă pe elementul regulator (trioda 6С19П) la un curent de sarcină de 100mA este de circa 40V, după cum reiese din caracteristica volt-amperică. Aceasta inseamnă ca la 100mA tensiunea de alimentare trebuie să fie cu cel putin cca 40V mai mare decît tensiunea maximă care se doreşte la ieşire; in acest caz, cam 350V.
Căderea de tensiune in sarcină, la un curent de 50mA este de 6V. La 100mA, este de cca 12V. Adică la 200V in gol, ajunge la 188V cu rezistenţă de sarcină de 2K, si la 194V cu sarcină de 4K. Peste 100mA n-am incercat, dar cred că dependenţa e liniară încă vreo 50-75mA.
Asta înseamnă o rezistenţă internă a sursei de aproximativ 100 ohmi, ceea ce eu consider satisfăcător, dat fiind complexitatea redusă a schemei. Filamentele le-am pus, prin rezistenţa R8, la un potenţial de 108V faţă de nivelul de masă, pentru a asigura ca Ukf pentru 6С19П nu depaşeşte valoarea de 250V.
Pentru curenţi mai mari la ieşire se poate folosi ca element regulator serie, triode de putere mai mare, spre exemplu 6Н13С, 6С33С, 6C18C, 6С41С etc., sau pentode de putere conectate ca triode: 6П36С 6П45С 6П15П EL36 EL500 etc. etc.
Ca amplificator de eroare se poate folosi ECC83, 6AX7 sau 6Н2П. În locul stabilitronului se poate folosi o diodă Zener, mărind R6 la o valoare de 50…100K.
O poză cu lămpile, că ne plac tuturor:
Buna ziua .
Vreau sa construiesc partea de inalta tensiune dar nu dispun de 6S19P .Am sa folosesc 6P36S.
De asemenea nici stabilitron nu am.Ce valoare trebuie sa aiba dioda zener?Mentionez ca sunt incepator in domeniul montajelor electronice.
Va multumesc.
Salutare. Merge 6п36п, în conexiune triodă, adică legînd o rezistenţă de 100 – 470 ohmi între g2 şi anod. Zenerul nu e critic, adică orice valoare între 80 – 120V este bună. Spor la construit! 🙂
Multumesc.
salutare! vreau sa construiesc stabilizatorul de inalta tensiune ,dar nu am 6S19P.Vreau sa folosesc pl500si in loc de stabilitron vreau sa folosesc un zener 1N5378B,ar functiona ,ce modificari sufera schema? ce tensiune rebuie sa fie in secundarul trafului?
Salut.
Ar merge cu PL-500. Asa cum am zis mai sus, o poti pune in conexiune trioda, cu rezistena de citeva sute de ohmi intre g2 si anod.
Merge cu Zener in loc de stabilitron.
Legat de secundar, depinde ce tenisune maxima vrei la iesire. Gindeste-te ca mai pica vreo 50V pe lampa cind vrei curent mare si tensiune mare.
Salut.
Mai am o intrebare ,nu va suparati sunt incepator, cum vine montata dioda zener ?
cu catodul la pinul 2 al lampi stabilitron?
Da, cu catodul la pinul 2. Ii zice ca e polarizata in “strapungere”.
Si inca ceva, mareste rezistenta R6, care polarizeaza dioda Zener. Pune ceva de genul 100K. Asa mai reducem curentul prin Zener, care nu e nevoie sa fie prea mare.
Salutare , am experimentat montajul. Tensiunea de intrare in satabilizor este 200v in sarcina si cea de iesire este maxim 150v si minim40v functioneaza binisor ,dar amperajul este foarte slab,oare de ce ?
Mentionez ca R1este de 2W R2este de 2W ,iar restul de o,5W.NU se incalzeste nici o rezistenta.
Cît de mic e curentul?
Scoate rezistenţa dintre g2 şi anod. Adică leagă g2 direct la anod. asta va mai mări puţin curentul.
Redu R1 şi R2 la jumate. E vreo îmbunătăţire? Poţi încerca cu un ECC82 sau ECC88 în loc de ECC83? Se comportă mai bine la tensiuni anodice mai mici.
Poţi să încerci şi cu o tensiune de alimentare mai mare de 200V. În loc să redresezi cu punte, încearcă să redresezi cu dublor de tensiune.
Salutare!am scos rezistenta dintre g2 şi anod ,am redus R1 şi R2 la jumate,am montat un ecc82 in loc de 6n2p si amperajul a crescut , am testat cu in bec de 220V 25W prima data nu se aprindea de loc si voltajul era 0V, dar dupa aceste modificari se aprinde si voltajul indicat cu becul in functiune este 70-80v, .
Am observat ca daca la iesire din stabilizor daca pun un condensator de 220uF voltajtul creste si becul lumineaza mai tare ,are ceva daca il las acola in montaj ,sau va defecta ceva ?
Interesant. Nu ştiu de ce se aprinde mai tare cu condensator, probabil că “ajută” stabilizatorul să treacă de zona de rezistenţă mică a becului. Ştii, filamentul unui bec are o rezistenţă de cca 10 ori mai mică atunci cînd e rece.
Acuma, care poate fi problema cu condensatorul.
La pornire, condenatorul este descărcat, şi un curent mare trece printr-un catod care încă nu a ajuns la temperatură nominală. Asta duce la o uzură mai accentuată, pentru că se întîmplă să fie smulşi oxizi de pe catod.
Deci dacă vrei condenastor la ieşire, ar fi mai sănătos pentru PL500 să pui o valoare mai mică, cum ar fi 22uF.
Condensatorul de 220uF se pune INAINTE de stabilizator, nu după el. Adică la ieşirea din punte.
Multumesc pentru timpul acordat.
Salut. Pot folosi un traf de 460v la intrare in stabilizator ?