Numită și energie verde, adică energie generată din surse regenerabile. Aceasta este tot mai des folosită și nu miră pe nimeni de ce. În timp ce prețul energiei este în continuă creștere, oamenii încearcă să devină independenți și chiar să livreze energie în rețea. Încă nu dispunem de asemenea sisteme dar cine știe, poate în viitor, consumatorii de rând vor trimite energie în rețea. Cum construim un panou solar fotovoltaic? Pentru realizarea unui sistem fotovoltaic, vă prezint mai jos cum putem realiza un panou solar.
În continuare vă prezint un tutorial despre cum construim un panou solar fotovoltaic. Materiale necesare le puteți găsi pe ebay: 36 de celule solare (în exemplu prezentat sunt celule de 0,5V la 3,3A curent maxim), o sticlă termorezistentă (pentru ca acest sistem se încălzește foarte tare), silicon pentru etanșare, conductoare pentru legarea celulelor în serie si o diodă pentru protecție.
Cum construim un panou solar fotovoltaic?
În primul rând, se asamblează rama de aluminiu. Ulterior, sticla este fixată pe rama de aluminiu utilizând silicon. Acesta previne infiltrarea apei în interiorul panoului. De asemenea, pentru fixarea sticlei mai sunt folosite bucăți de corniere care întăresc fixarea sticlei.
Celulele sunt conectate electric între ele prin intermediul unor benzi plate de cupru. Acestea celule sunt conectate în serie, conectând plusul celulei la minusul următoarei celule. După fiecare sudură, celula este curățată cu atenție pentru a fi îndepărtate impuritățile de la cositorire. La manipularea celulelor solare trebuie avut multa grija deoarece celulele sunt extrem de fragile.
După cositorirea tuturor celulelor se face o verificare electrică a fiecărei celule. Dacă sunt găsite celule cu probleme acestea vor fi înlocuite înainte de a se trece la următorul pas, conectarea diodei și conectorul.
Pentru etanșarea panoului se pregătește o rășină epoxidică (SYLGARD 184) care ulterior se poate aplica fie cu o pensulă sau prin turnare directă. Pentru ca aceasta să se întărească trebuie lăsat câteva ore bune la uscat, cu mare atenție să nu pătrundă bule de aer în interiorul panoului.
Mai multe detalii găsiţi pe: http://affordablesolarframes.com/
foarte interesant,este de apreciat cee ce faci tu…..
Chiar mă-ntreb în cîţi ani se amortizează costul celulelor solare. Oare chiar se merită în prezent folosirea celulelor solare?
In prezent celulele solare au un randament de 12%, adica se absorbe doar o mica parte din energia ajunsa pe pamant, dar eu cred ca in scurt timp acest lucru se va imbunatati considerabil si atunci vom avea doar energie regenerabila.
tempered glass e o sticla rezistenta.
nu am inteles partea a doua. dupa ce faci panoul, cum il legi?
Celulele sunt legate in serie (pe o parte a celulei e borna pozitiva si pe cealalta cea negativa). Pentru ca fiecare celula are cam 0.5 V in total vom avea cam 18V.
chiar si la costurile din ziua de azi cred ca se obtine o reducere a costurilor cu energia si o amortizare a investitiei relativ rapida! sa zicem ca vrem sa facem un sistem pentru iluminat un apartament cu 4 camere, hol, baie si bucatarie solar(doar iluminat)! presupunem ca avem 10 corpuri economice de iluminat(CCFL) de 25W pe care le folosim in medie cate 6 ore! necesarul de energie electrica este 250W*6h/zi = 1,5kW/zi*365zile = 574kW/an * 20ani de exploatare avem 11480kW*0.5 lei/kW = 5740 lei energia electrica consumata timp de 20 de ani! in regim DIY construim doua panouri de cate 135W cu 500 -600 de lei buc deci? 1200 la care mai adaugam 1 baterie deep cycle de 220AH inca 1800 de lei, un controller mppt cat o mai fi si ala… vreo 300 – 500 de lei si avem un cost de 3500 de lei, si chiar daca schim bateria o data pe parcursul vietii panourilor solare raman sub plafonul de 5700 de lei, trecem toata lumina pe 12v si gata! pe langa economie, mai am si un avantaj! nu raman fara lumina atunci cand cade energia electrica! calculul este unul pesimist si ireal! nu cred ca sta nimeni cu luminile aprinse in toata casa pana se culca!
in prezent cea mai buna solutie este cea cu panouri solare fotovoltaice – invertoare ongrid – vanzarea surplusului energetic catre electrica! in acest caz nu mai este necesar bancul de baterii mari – grele si care sa ocupe o caruta de spatiu si sunt foarte costisitoare – mai bine de jumatate din pretul instalatiei!
aceasta tehnologie se va ieftinii pe viitor si nu va devenii obligatorie banuiesc ci necesara!
felicitari adminului acestui site! prezinta proiecte complete, documentate si folositoare. mult succes pe viitor!
Ca sa ai o instalatie ongrid , tre sa obtii licenta de producator de energie , cum ar veni sa faci concurenta statului , ceea ce-i foarte dificil in societatea corupta actuala in care se zbat locuitorii Romaniei
Asta cred ca e urmatorul pas in dezvoltarea omenirii, in scurt timp nu vom mai avea petrol si nu prea mai avem multe resurse la dispozitie. Si in plus asta ar fi cea mai ieftina energie disponibila.
Oare cat de scump ar fi o sticlă termorezistentă pentru un panou fotovoltaic si unde pot sa gasesc asa ceva?
Plexiglas-ul mai gros nu e bun?
Multumesc anticipat
Sticla termorezistenta se gaseste in comert dar nu stiu exact la ce pret.
Nu, din pacate nu se poate folosi plexiglass.
in al trelea filmulet se toarna o rasina peste celule. Ce este acea rasina si unde se poate gasi?
Asta ar fi siliconul folosit (SYLGARD 184 SILICONE):
http://ncnc.engineering.ucdavis.edu/pages/equipment/Sylgard_184_data_sheet.pdf
Din cate am vazut se gaseste pe ebay la 50 de dolari sau la farnell.
Am construit 3 panouri fotovoltaice si pana sa le termin am intampinat multe…
Pe scurt am folosit sticla temperglas sau cum numesc cei de la LIPOPLAST din Timisoara … sticla securizata.
Ma costat aproximativ 80ron/sticla 1metru/1metru.
am executat 6 tire de celule cu 6 celule/tira.
Celulele le-am luat de la unul care are de vanzare cu 8roni/celule.Le-am cumparat de aici:
http://mercador.ro/oferta/vand-celule-fotovoltaice-4w-IDmKgY.html
Pe spatele celulelor in loc de solutia aia scumpa ce se toarna… am lipit o folie autoadeziva (ce se lipeste pe capota prin incalzire cu un banal fen de par)… imitatie de carbon 3M cumparata de la magazinele cu profil auto.A costat 1metru 25ron.
Folia este impermeabila si rezista la temperaturi si la ingheturi … fiind fabricat sa reziste la intemperii pe capota masinii.
Recomand ca folia sa fie dublata si verificata periodic la un an daca cea pe exterior se usuca…decojeste si atunci adaugati peste alta noua pentru a nu se deteriora cea de pe celule.
Zic si eu…e mai ieftin.
Cand am facut primul panou am vrut sa intind 1metru patrat de folie si …. sa lipit cum nu trebuia….
Evitati si nu va halositi la suprafata mai mare.Este destul 30 centi de fasie/ metru …. si daca se lipeste pe celule cum nu trebuie…lasati-o asa.Nu o mai dezlipiti….crapati celula la dezlipire.Lipiti alta peste si gata.
Sper ca v-am ajutat pe unii si astept contra argumente …. fiindca nimenia nu le stie pe toate.
preturile la panourile de fabrica au devenit extrem de mici , mai ales daca le comandati din China , cu transport gratis . Sunt atat de rezistente incat poti calca pe ele fara probleme.
Revin cu o atentionare …. celulele nu sunt protejate de eventualele apasari cu mana cand ridicati panoul …. nu atingeti locul celulelor deloc…..o celula fisurata da mai putini amperi si chiar daca toate dau 8 amperi cum am eu….acea fisurata limiteaza toata instalatia poate la 6 sau mai putin…
Voltajul nu e afectat ci doar amperajul.
Vă salut. Dom. Marius Tiberiu…ce aţi mai făcut cu lucrarea ?…cum s-au comportat în perioada rece ?.
Solutia aia scumpa are rol de a a proteja celule din Si impotriva oxidarii in timp. Cu asa panou lipit cu banda adeziva randamentul va scadea imediat pentru ca celulele se vor acoperi de un strat de oxid de siliciu.
Va salut pe totii.
In perioada rece, panoul de pe casa pus de test nu i-am folosit curentul deloc ca sa nu le creez un soc termic.
Celulele au rezistat stresului de contractie a foliei si vedem si la vara ce va mai fi.
Poate am sa revin cu un film in viitor daca o sa am timp.
Salutari
Asteptam un filmulet!
oare!!!! daca as lega in serie o succesiune de lampi solare care sa alimenteze un ups as obtine creun rezultat?>:?
Imi cer scuze daca fac reclama,dar am facut sapaturi si am gasit un tutorial in romana: http://cumsefaceunaalta.blogspot.fr/2010/02/celula-solara.html
http://cumsefaceunaalta.blogspot.fr/2010/02/panou-solar-diy.html
http://cumsefaceunaalta.blogspot.fr/2010/08/al-treilea-panou-solar-fotovoltaic.html
Celule am gasit aici http://mercador.ro/oferta/vand-celule-fotovoltaice-4w-IDmKgY.html (6 ron 4W) deci 36×6 = 216 + transport si alte materiale.
Mentiune: a nu se folosi plexic (matuieste in timp), sticla este ff importanta (trebuie cu claritate mare)
Mai ramane de facut un calcul comparativ daca suma investita este compensat avand in vedere ca au aparut panouri gata facute (cred ca kinezarii no name) la pret acceptabil, sa zicem 250 RON pt un panou de 50W.
Salutari la toata lumea ! As dori sa adaptez pe geamul termopan in interior 1320 / 620 mm un panou solar de 12 – 17 v sa il pot cumpare ( nu de la ebay . ) ci din romania . Acumulatori cumpar ulterior . Cu e-bay, am platit 3 risere pentru placi video si nu le-am primit nici acum din luna 03 .2014.
eu sunt analfabet inglis .
Orice sfat este bine venit . MY name das ist magureanuiuliu@yahoo.com
Puteti vizualiza oferte diverse si prezentarea in detaliu a serviciilor oferite de cele mai importante firme de instalatii solare / panouri solare din Romania, intrand pe http://www.instalatiisolare.com