Acasă / Tutoriale / Controlul si configurarea unui controller DMX512 (partea I)

Controlul si configurarea unui controller DMX512 (partea I)

Tot mai multe efecte luminoase folosesc DMX512, pentru a controla intensitatea, poziția, gobo, culoarea și multe alte caracteristici. După cum este prezentat de cei de la USITT (Asociația de proiectare, producție și tehnologie), acest dispozitiv permite folosirea de până la 512 canale, respectiv, pe fiecare canal transmite semnale între 0 și 255, practic, ar putea fi montat cam orice dispozitiv. Dispozitivele mai vechi pot fi adaptate cu ușurința la acest dispozitiv DMX512, fără costuri excesive. Am discutat despre acest proiect intr-un articol precedent (aici). În acest tutorial voi prezenta un controller DMX pe 192 de canale, model folosit în majoritatea cluburilor și discotecilor.

Aceste 192 de canale sunt împărțite în 12 bancuri de câte 16 canale. În dispozitivul prezentat, aceste bancuri poarta numele de “SCANNER BUTTONS”.

Din lipsă de spațiu, aceste canale au fost împărțite în doua grupe de cate 8: pagina A (de la 1 la 8), respectiv pagina B (de la 9 la 16). Fiecare canal trimite un semnal hexazecimal, cu o valoare de la 0 la 255. Această valoare este modificată prin intermediul potentiometrului atribuit fiecărui canal.

În tabelul 1 este prezentată aranjarea adreselor.

Fiecare efect luminos trebuie configurat pe o adresă unică, în mod contrar, dacă două sau mai multe efecte au aceleași adrese, acestea vor primi comenzi identice.

 

Pentru acest moving-head avem următoarea schema de adrese:

Să zicem că vrem să folosim acest moving-head pe banc-ul de canale cu numărul 8. În acest caz configurăm adresa acestuia la 113.

Calculul pentru configurarea adresei este foarte simplu:
Adresa = (1 x Stare1) + (2 x Stare2) + (4 x Stare3) + (8 x Stare4) + (16 x Stare5) + (32 x Stare6) + (64 x Stare7)+(128 x Stare8)+(265 x Stare9) unde: Stare x este valoarea 0 sau 1.
Stare 10 este pentru a trece în control manual.

După cum se vede acest moving-head ocupă un bank întreg de adrese, de la 113 până la 128.

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

Un comentariu

  1. Extrem de instructiv este acest tutorial mai ales ca este UNICUL scris in limba română. Aș fii extrem de incantat sa vad si parțile următoare pentru ca sunt la inceput de drum in a controla lumini prin consola dmx si la varsta mea nu mai am timp si rabdare sa invat limba engleză:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *