Acasă / Atelier / Automatizari / Senzor miscare PIR

Senzor miscare PIR

De ceva timp ma batea gandul sa desfac un senzor de miscare PIR pentru a vedea cat de complexa este schema.
Am facut rost de unul defect si l-am desfacut:
Modulul SG01-B2 contine partea de alimentare (reducere a tensiunii in 2 trepte, prima la 24V si a doua la 8V) si partea de “forta” (releul care este comandat de tranzistor).
Modulul SG01-1 contine partea “inteligenta”, care include senzorul PIR propriu-zis, fotorezistenta si circuitul integrat LM324, care contine 4 operationale, pe post de comparatoare de tensiune sau monostabile.
Dupa ce am cautat pe net cateva zile am gasit o schema care in proportie de 99% este cea a senzorului meu:

Articolul de unde am preluat schema este http://radio-hobby.org/modules/news/article.php?storyid=643.
Dupa o prima analiza a schemei si a celor 2 module pe care le-am scos din senzor:

Articol publicat si pe http://www.niqro.3x.ro/PIR/PIR.htm

Despre Nicu FLORICA

ELECTRONICA este prima pasiune a mea... am inceput pe la 7 ani cu un radio cu galena, in vacanta de vara, a fost o bucurie enorma sa aud in casti posturi de radio si in loc sa joc fotbal, ascultam la minunea facuta de mine.. Pasiunea asta mi-a fost insuflata de tata, dar mie nu mi-au placut niciodata televizoarele cu lampi, vazand ca se pot testa cu mana, dar nestiind exact unde am primic cateva socuri care m-au cam speriat... Am inceput sa studiez revistele Tehnium, incat pana in 1998 am colectia aproape completa, de multe ori ajungeam intr-un oras si primul loc vizitat era Anticariatul. Am si alte reviste, cat de cat complete: RET, Radio, Electronistul, etc Am construit destule montaje si scheme si marea mea placere e sa imbunatatesc performantele lor.... In revista Tehnium am publicat 2 articole, unul in 1/'95 numit LUMINA DINAMICA si altul in 1/'97 numit INDICATOR TRICOLOR CU LED... BICOLOR. mi-am facut un site numai cu multe scheme: http://www.tehnic.go.ro si activez pe http://www.elforum.ro, unde am ID-ul niq_ro (acest ID il folosesc in toate forumurile si site-urile).

9 Comentarii

 1. Lucaci Catalin Mircea

  caut senzor Pir la o tensiune convenabila (sigura) 9V (pt baterie), sau 12V
  sunt in comert dar scumpe 60-80 lei (bine mai au sirena si telecomanda)
  poate pot adapta senzorii de 220V (alimentare si releul de comanda)
  Daca aveti deja o solutie ar fii grozav !

  • Nu e clar din ceea ce ai scris mai sus, dacă tensiunea „convenabilă(sigură)” trebuie să fie 9V sau 12V. Poate poţi să fii mai explicit într-un viitor post.

   Majoritatea senzorilor tip PIR se pot alimenta în intervalul 8V….16V. Au stabilizator intern (LM78L05).

 2. alimentezi inainte de acel stabilizator (LM7805..09), si schimbi releul cu unul compatibil cu tensiunea ta (daca alimentezi cu 12V pui releu de 12V)… alimentarea o faci in zona unde pe schema scrie +25B (adica +25V).. ca idee se gasesc acesti “senzori de miscare PIR” si la 25 RON… mult mai ieftini ca cei “dedicati”, care in mod normal ar trebui sa fie mai ieftini :))) dar asa e piata 😛

 3. Va salut D-nule Florica,
  Ce rol are grupul R1-C1 paralel pe tensiunea de intrare?
  Observ ca pe schema ruseasca nu exista rezistenta de limitare in serie cu grupul paralel R2-C2.Pe fotografie cred ca e R16.
  Multumesc.

 4. Buna ziua.ma intereseaza si pe mine un senzor de miscare de se poate pune in geamul unui tir in timp ce sta in coloana oprit … si cand se muta masina din fata sa inceapa sa piuie sau sa scoata ceva sunete ,Este posibil ?Aveti asa ceva ? sau puteti face contra cost ?

 5. Buna ziua, am de facut un sensor cu celula TSOP unde am in configuratie un C.I 4017. Cu ce pot inlocui acest C.I. din cele echivalente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *