Acasă / Atelier / Lumina / Controller pentru LED-uri RGB

Controller pentru LED-uri RGB

În acest proiect am utilizat un „Piranha Super-flux RGB” cu anod-ul comun şi PIC18F25K20, care generează combinații de culori. Acesta are două moduri de funcţionare, unul în care generează automat secvenţa de culoare, stocată în memoria fizică şi modul manual, în care puteţi selecta una din cele şapte culori posibile.
Controlul de culoare RGB se face cu PWM (modulaţie în puls). Deoarece PIC18F25K20 are doar 2 ieşiri PWM (hardware), am facut un control PWM software pentru a avea 3 ieşiri PWM. Pentru asta am folosit TIMER0 pentru modul auto şi IOC (interrupt on change – întrerupere la schimbare) pentru modul manual.

Schema electronica:

 

În acest proiect am folosit două butoane, unul pentru a schimba modurile şi unul pentru a schimba culorile. Dar, dacă vom folosi butonul ca şi în circuitul (1) avem o problemă. Problema e că în această configuraţie, poate apărea din cauză mecanică, mai multe acționari simultane și nu vom avea o tranziţie curată de la o stare la alta, dar în schimb va exista o serie de acționări repetate. Pentru a rezolva această problemă trebuie să punem în aplicare un sistem ”de-bouncing” pe care il putem face prin hardware sau software. Putem folosi un circuit RC de întârziere sau se poate face cu un trigger Schmitt, dar în ambele sensuri prețul este destul de mare. Aşa că am ales varianta cea mai ieftina și am făcut ”de-bounce” prin intermediul unui software.

Exemplu de cod pentru a face ”de-bounce”:

Am folosit un regulator de tensiune 7812 pentru a menţine stabilă tensiunea în LED RGB şi pentru uC am folosit un regulator de tensiune LM317. Pentru a calcula ieşirea LM317 am folosit această ecuaţie:

Am folosit diferite valori ale rezistorului la LED RGB, deoarece fiecare culoare are un VF diferit (Forward Voltage – Tensiune de Alimentare) pentru a avea acelaşi LUX pentru fiecare culoare. Pentru a calcula rezistori am folosit aceste ecuaţii:


[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=cC5JBadnQl8′]

Listă de piese
Schema în format PDF
Program-ul .hex

Author: Hélio – consola.repairgmail.com

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

2 Comentarii

  1. Salut Ciprian,
    Poti preciza caracteristicile de putere la care poate functiona controller-ul?
    Pretul ar fi iarasi bine sa fie cunoscut.
    Multumesc,
    Roland

    • Salutare Roland,
      Se pot gasi foi de catalog (datasheet), introduci la google, numele componentei si iti va da precis, primul site 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *