Acasă / Atelier / Experimente / Generator de raze X (X-RAY)

Generator de raze X (X-RAY)

xray_sample

Zilele acestea, în timp ce cautam un material, am dat peste un proiect foarte interesant dar deosebit de periculos. Am găsit pe site-ul unui ceh (Danyk), un analizator cu raze X (X-RAY), pentru cei care nu cunosc întrebuințarea lui, am să vă explic.

Radiația (razele) X sau radiația (razele) Röntgen sunt radiații electromagnetice ionizante, cu lungimi de undă mici, cuprinse între 0,1 și 100 Å (ångström).

Un ångström, pronunțat /ˈɔŋstrøm/ (v. AFI), este o unitate de măsură pentru lungimi, denumită așa după fizicianul suedez Anders Jonas Ångström. Simbolul ångströmului este Å (un A cu un mic cerc deasupra). Atunci când semnele tipografice Å și ö nu sunt disponibile, se folosește scrierea (de fapt incorectă) „Angstrom”. Un ångström este egal cu 100 picometri. (wikipedia)

Razele X se pot obține în tuburi electronice vidate, în care electronii emiși de un catod incandescent sunt accelerați de câmpul electric dintre catod si anod (anticatod). Electronii cu viteză mare ciocnesc anticatodul care emite radiații X. Electronii rapizi care ciocnesc anticatodul interacționează cu atomii acestuia în două moduri:

  1. Electronii, având viteză mare, trec prin învelișul de electroni al atomilor anticatodului și se apropie de nucleu. Nucleul, fiind pozitiv, îi deviază de la direcția lor inițială. Când electronii se îndepartează de nucleu, ei sunt frânați de câmpul electric al nucleului; în acest proces se emit radiații X.
  2. La trecerea prin învelișul de electroni al atomilor anticatodului, electronii rapizi pot ciocni electronii atomilor acestuia. În urma ciocnirii, un electron de pe un strat interior (de exemplu de pe stratul K) poate fi dislocat. Locul rămas vacant este ocupat de un electron aflat pe straturile următoare (de exemplu de pe straturile L, M sau N). Rearanjarea electronilor atomilor anticatodului este însoțită de emisia radiațiilor X.

Schema X-RAY generator

  • Aceste raze pătrund cu ușurință în suprafețe opace cum ar fi corpul uman, materiale textile, lemn, sticla, plastic, etc., dar sunt absorbite de metale cu densitatea mare (de exemplu: plumb). Puterea lor de pătrundere depinde de masa atomică și grosimea substanței prin care trec.
  • Aceste radiații ionizeazǎ gazele prin care trec. Numărul de ioni produși indică intensitatea radiațiilor. Pe această proprietate se bazează funcționarea detectoarelor de radiații.
  • Sunt deosebit de periculoase pentru om, au acțiune fiziologică, distrugând celulele organice. Pe această proprietate se bazează folosirea lor în tratamentul tumorilor canceroase, pentru distrugerea țesuturilor bolnave.
  • Acestea produc fluorescența unor substanțe (emisie de lumină); Exemple de substanțe fluorescente: silicat de zinc, sulfură de cadmiu, sulfură de zinc, care emit lumina galben-verzuie.

 rtg_z

ATENTIE: Nu recomand realizarea acestui proiect sub nici o formă, iradierea cu raze X este extrem de nocivă pentru om. Expunerea la aceste raze poate cauza cancer, leucemie, iradiere, tumori și alte boli fatale și infertilitate sau mutație a fătului. Dispozitivul funcționează cu o foarte înaltă tensiune. Nu încercați să realizați acest dispozitiv în nici un caz! Dacă, în ciuda avertismentelor, decideți să-l puneți în aplicare, eu nu îmi asum nici o responsabilitate – tot ceea ce faceți o faceți pe propriul risc.

Schema electronică:

Generator Raze X (X-RAY) schema electronica

Rezultat:

rtg813

Am să postez câteva fotografi radioscopice. Acestea au fost realizate la o tensiune de anod de 40kV și curent 200uA, deci o putere de numai 8 W. Doar pentru interesul am dat aici tot schematică a ofertei anod HV. Detalii despre aceasta schema găsiți în limba ceha aici .

rtg801

rtg802

rtg804

rtg810

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

rtg818

rtg811

Câteva filmulețe aici:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=ZzMXKxadnVw’] [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=sPZucPEmkAI’] [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=lzt-eqzgmHo’]

Sursa: http://danyk.cz/rtg8_en.html

Despre Andrei P

Numele meu este Andrei si pasiunea mea este electronica. Imi place sa invat mereu lucruri noi , dar mai ales de la cei mai buni.

8 Comentarii

  1. Gheorghe Aurelian

    schema generatorului de raze X ar fi buna dar deb unde sa luom tub rongen?

  2. Cristian Grecu

    Nu trebuie neapărat. Unii folosesc diode redresoare FIT din fostele televizoare pe lămpi. Şi proiectul de faţă foloseşte la fel. Nu am încercat, dar am citit că se pot folosi redresoare fără a avea filamentul alimentat. Astfel puţinii electroni emişi de catod vor avea o energie foarte mare, dînd naştere radiaţilor X.

  3. În aprilie 1887, Tesla a început cercetările la ceea ce aveau să se numească ulterior raze X, folosindu-se de propriul sau tub de vacuum (similar al patentului sau USPTO nº 514170). Acest dispozitiv era diferit de alte tuburi de raze X prin faptul că nu avea electrod receptor. Acum se știe că acest dispozitiv funcționă emițând electroni dintr-un singur electrod, prin intermediul combinației de emisii de electroni prin efect de câmp și emisie termoionică. Odată eliberați electronii, sunt foarte repede captați de un câmp electric puternic în apropierea electrodului în timpul vârfurilor de voltaj negativ de la ieșirea de înalță tensiune oscilantă a bobinei Tesla, generând raze X atunci când se lovesc de învelișul de sticla al tubului. Tesla a folosit, de asemenea, tuburile lui Geissler. Prin 1892, el a observat leziuni ale pielii, pe careWilhelm Röntgen le-a identificat mai târziu că fiind cauzate de razele X. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla)

  4. Alternative mai ieftine de obtinere a razelor X?

  5. Dau cu o bere cui îmi zice de unde fac rost de nişte folie fluorescentă de la casetele alea vechi de radiografie 😀

  6. Ma intereseaza o schema similara de inalta tensiune cu reglaj in tensiune 5-50kV,
    in plus sa aiba un reglaj in frecventa (10kHz-100kHz).
    Poate sa-mi ofere cineva aceasta schema?

    Interesuje mnie podobny obwód wysokiego napięcia z regulacją napięcia 5-50kV,
    oprócz regulacji częstotliwości (10 kHz – 100 kHz).
    Czy ktoś może mi podać ten schemat?

    I am interested in a similar high voltage circuit with voltage regulation 5-50kV,
    in addition to have a frequency adjustment (10kHz-100kHz).
    Can anyone give me this schema?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *