Acesta este un circuit simplu de levitatie magnetica prin care se suspenda obiecte la o anumita distanta fata de un electromagnet. Principiul de functionare care sta la baza circuitului este aplicarea asupra obiectului a unei forte magnetice egala cu forta gravitationala, dar si opusa in acelasi timp. Cele doua forte se anuleaza reciproc, iar obiectul ramane suspendat. Practic acest lucru este efectuat de un circuit ce reduce forta electromagnetica atunci cand un obiect ajunge prea aproape, dar o si mareste cand obiectul iese din raza de actiune.
Cum este realizata levitatia magnetica…
Acest circuit de levitatie magnetica functioneaza comparand semnalele de la senzori cu primul amplificator operational si emitand un voltaj proportional cu diferenta (eroarea) acestora. Semnalul erorii este apoi trimis printr-o retea de compensatie care joaca rolul unui filtru de inalta trecere, permitand schimbari rapide ale erorii pentru a permite trecerea mai usor decat schimbarile lente. Acest lucru este necesar pt. stabilizarea continuitatii controlului, iar fara aceasta obiectele doar ar flutura aproape de electromagnet datorita instabilitatii sistemului. Semnalul este apoi amplificat la valoarea lui initiala, dupa ce reteaua de compensatie il atenuase, dupa care ajunge la tranzistorul TIP122 Darlington ce controleaza curentul electromagnetului.
Diodele suplimentare din jurul tranzistorului au rolul de a preveni deteriorarea acestuia. Dioda de semnal de la baza previne inversarea polaritatii bazei, care se deterioreaza, in timp ce cele doua 1N4001 ofera un traseu pentru curentul magnetizant cand electromagnetul este oprit. Componentele optice folosite nu sunt indispensabile, atata timp cat lungimile de unda se potrivesc bine si cat unghiurile de detectie/emisie nu sunt prea inguste. LED-urile IR sunt TIL38, care sunt de maxim 940hm, au deschizatura de 15 grade, 35mW si maxim 100mA. Detectoarele sunt PT204-6B, care sunt fototranzistori IR.
Sursa: http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=magneticlevitation
Buna!
Sunt studenta in aul IV si as dori ca tema de licenta sa fie levitatia un bec si transmiterea de nergie wireless.
Imi poti da mai multe detalii despre aces proiect si dimensionare alui?
Mersi mult!
Buna!
Sunt studenta in aul IV si as dori ca tema de licenta sa fie levitatia un bec si transmiterea de nergie wireless.
Imi poti da mai multe detalii despre aces proiect si dimensionarea lui?
Mersi mult!
Buna ziua.
Ma intereseaza o colaborare cu dvs. Sunt ceramist si doresc sa folosesc levitatia electromagnetica intr-un proiect care presupune levitatia unei piese de ceramica deasupra alteia. Daca considerati ca ma puteti ajuta pentru producerea dispozitivului intr-o serie mica, pentru inceput, va rog sa ma contactati.
Multumesc