Acasă / Atelier / Automatizari / Interfon full duplex (pe 2 fire)

Interfon full duplex (pe 2 fire)

Aplicaţia prezentată se recomandă a fi utilizată ca interfon de ghişeu (la bănci comerciale, servicii-informaţii publice) sau la birou.
Interfonul a fost proiectat si realizat să funcţionează în sistem duplex. Aceasta înseamnă că simultan se poate vorbi şi asculta partenerul. Pentru interconectarea a două interfoane poate fi folosită o linie de genul celor folosite în telefonie, utilizând un cablu bifilar cu secţiunea de 0,5mm². Având impedanţa liniei relativ redusă, de ordinul a 1kΩ, nu este nevoie a folosi cablu ecranat.

Interfon full duplex
Interfon full duplex

Aparatul se alimentează de la reţeaua de 220V/50Hz şi consumă circa 2W.
Puterea audio este de 0,5W, suficientă pentru a realiza o legătură fonică uşoară.

Desenul cablajului imprimat
Desenul cablajului imprimat
Desenul cablajului imprimat + amplasare componente
Desenul cablajului imprimat + amplasare componente

Microfonul se conectează la bornele K1-K2 după care, prin intermediul semireglabilului P1, rezistorului R2 şi a condensatorului C3, semnalul audio captat se aplică la intrarea inversoare a amplificatorului IC1A (LM358) unde se realizează amplificarea necesară. De la ieşirea lui IC1A, prin intermediul rezistorului R5, semnalul amplificat se aplică pe intrarea neinversoare a celui de-al doilea amplificator operaţional IC1B. Acesta din urmă are coeficientul de amplificare egal cu 1 (repetor – adaptor de impedanţa). De la ieşirea lui IC1B, prin intermediul condensatorului C4 şi a divizorului rezistiv format din R11-R15, semnalul se aplică la ieşirea interfonului (LINIE) la conectorul CNT2.

Schema electrica interfon full duplex
Schema electrica interfon full duplex

Tot la bornele conectorului CNT2 (LINIE) apare si semnalul sosit de la celălalt interfon. Menţionăm că cele 2 interfoane folosite sunt interconectate prin intermediul unei linii bifilare, la conectoarele CNT2.
Semnalul audio sosit de la celălalt interfon se aplică, prin intermediul circuitului format din R16 şi C6, la intrarea inversoare a amplificatorului operaţional IC2A. Amplificarea lui IC2A este de cca. 4. Pe intrarea neinversoare a acestuia se aplică, prin intermediul divizorului rezistiv R8-R12, semnalul de la ieşirea amplificatorului de microfon IC1A. Deoarece la intrările amplificatorului IC2A se aplică semnalul cules de microfon, cu aceeaşi amplitudine, la ieşirea acestuia nu va mai apărea semnalul de la microfonul propriu, ci numai semnalul de la celălalt interfon. Mai departe, semnalul ce soseşte de la partenerul de convorbire, pe calea R18 – C7, se aplică la intrarea inversoare a lui IC2B, care realizează amplificarea necesară pentru o audiţie corectă.
Tranzistoarele T1 şi T2 realizează o adaptare pentru o impedanţă mică a difuzorului (de 8Ω) şi au o amplificare apropiată de unitate.
După verificarea cu atenţie a modului de amplasare a componentelor, se conectează microfonul şi difuzorul. Trebuie acordată o atenţie deosebită la polaritate, atât la microfon, cât şi la difuzor, în caz contrar, poate apărea fenomenul de “microfonie”. în continuare se interconectează cele două interfoane, de asemenea respectând polaritatea.
Se ajustează semireglabilul P2 (volumul de ascultare) la circa trei sferturi din cursă. Identic, se ajustează şi P1 (nivelul de la microfon) la circa o treime din cursă. După efectuarea acestor operaţii, se alimentează de la reţeaua electrică cele două interfoane. Trebuie avut în vedere că interfoanele trebuie amplasate în încăperi diferite, în funcţie de preferinţe, se pot ajusta “în lucru” cele două semireglabile, mai exact nivelul de ascultare şi nivelul captat de microfon.

Sursa: http://www.electronica.nano-net.ro

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

4 Comentarii

 1. buna ziua
  as dori sa cumpar un iterfon de ghiseu de la dvs.
  va rog sa-mi comunicati pretul
  telefon contact 0740136509
  multumesc !
  cu stima !

 2. Dan Stroescu

  Va salut.
  As vrea sa fac un astfel de sistem intr-o locuinta. Ma intreb daca se pot conecta mai multe unitati la aceeasi linie. Nu sunt electronist de profesie, ci doar amator, dar din cate inteleg, montajul preia semnalul propriului microfon si ii inverseaza faza pentru a-i anula amplificarea (amplificarea proprie). Deci mă gandesc ca se poate face un sistem multiplex. Bine-nteles ca un semnal emis va fi receptionat de toate posturile, dar in cazul meu nu e nicio problema (este vorba de 3 posturi).
  Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns deoarece chiar am de gand sa construiesc acest sistem.
  Va multumesc, Dan Stroescu.

 3. Buna seara. As vrea sa cumpar 5 bucati. Dati-mi un pret va rog.

 4. buna seara
  doresc sa cumpar trei asemenea interfoane. sunt disponibile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *