Acasă / Atelier / Automatizari / Incuietoare electronica cu cod de siguranta (PIC16F84)

Incuietoare electronica cu cod de siguranta (PIC16F84)

Aceasta este o incuietoare care poate fi folosită impreună cu o usă care are ataşată o ială electrică. Funcţionarea este asigurată de un program incorporat in microcontroler. În momentul in care un cod este valid se actionează releul care acţionează iala timp de cateva secunde. Alternativ poate fi folosit ca întrerupător (ON/OFF) in momentul in care cineva introduce codul corect. Codul poate fi modificat doar după introducerea lui corect.

Consumul de curent al circuitului este destul de mic, datorita microcontrolerului care se află in stare de repaus (sleep mode) in majoritatea timpului si se activează în monentul în care este introdus ceva la tastatură. Dacă nu gasiţi cristal de cuarţ, puteţi folosi oscilatorul RC a PIC16F84, de asemenea, trebuie doar să verificaţi fişele tehnice PIC pentru detalii despre configuratiile oscilator. 16F628 conţine deja un oscilator intern RC, deci nu este nevoie de cristal

Instructiuni de utilizare
Introdu codul apoi validează cu tasta „#”.
Codul iniţial este 1234.
Deci pentru a activa ieşirea vei introduce „1234#”
Introdu codul apoi schimba cod curent cu „*”
Pentru a nu schimba din gresala codul, in momentul cand ai inrodus dupa cod tasta”*”  se va aprinde un led ce avertizeaza ca urmeaza sa schimbi codul. Codul va trebui introdus de doua ori.
Ex:  1 2 3 4 * 2011 #2011 #
Codul „1234” va fi schimbat cu „2011”.
Codul va fi schimbat definitiv. Daca introduceti gresit a doua oara, codul nu va fi schimbat.

Tastatura este o matrice cu 4x4 si are 8 pini
Tastatura este o matrice cu 4x4 si are 8 pini

Software
În esenţă, toate versiunile software-ul funcţionează la fel. Puteţi descărca şi personaliza codul sursă pentru versiunea pe care o alegeţi. Primele câteva rânduri de cod conţin definiţii ale parametrilor de schimbătoare. Dacă sunt leneşi, puteţi descărca pur şi simplu HEX fişierele deja compilate cu valorile implicite.
Definiţii:
mhz EQU D’4′ – Această valoare este utilizată pentru etalonare întârziere;
pulsewidth EQU „D’150 ‘ – Această valoare este folosită pentru a seta întârziere a impulsului de ieşire. Pentru a calcula întârzierea în câteva secunde, pulsewidth * utilizare 20 ms;
Clen EQU 4 – Această valoare stabileşte lungimea codului. Lungimea este întotdeauna fixa, şi il poţi seta mult mai mare, cât veţi avea memorie RAM disponibilă pe chip.

Hardware
Tastatura este de fapt un grup de butoane, organizat într-o matrice.

COL0 COL1 COL2 COL3
ROW0 1 2 3 O
ROW1 4 5 6 B
ROW2 7 8 9 C
ROW3 * 0 # D
Tastatura
Tastatura

Dacă aveţi o tastatură cu un aspect diferit, puteţi schimba definiţia butoanelor (tabela de taste), în codul sursă. Tabela de taste conţine patru linii, fiecare constând din patru caractere:
dt „123a” dt „456b” dt „789c” dt „* 0 # d”

Puteţi utiliza o tastatura 3×4 sau o tastatura 4×4. Avantajul unei tastaturi mai mari este acela de a folosi litere suplimentare în coduri. În cazul folosirii unei tastaturi 3 x 4 lăsaţi pur şi simplu intrarea COL3 libera, nu este necesară altă modificare. Dacă nu aveţi o tastatură, puteţi atinge firele intre ele si asa veti forma codul.

Utilizaţi o sursă de alimentare cu ieşire DC între 8 şi 30 volţi, min 200 mA (sau mai mare, în funcţie de curentul  releu-lui dvs.) la blocare.

Specificaţiile releu nu sunt prezentate aici, pentru că puteţi alege din mai multe. Alegeţi releu in funcţie de tensiunea de intrare. Dacă folosiţi o alimentare de 12VDC, alegeţi un releu de 12V DC. Alegeţi caracteristicile releului in functie de ceea ce intenţionaţi să comutaţi cu el. Recomandat sa folositi cel puţin unul la 2A/24V.

Componenta cu numele „BUZZER” este o mic difuzor ceramic. Nu utilizaţi sonerii cu generator de sunet şi / sau cu impedanţă mica a bobini.

Schema electrica incuietoare
Schema electrica incuietoare

 

Codul
Codul sursă şi fişiere HEX cu setările implicite pentru 10 MHz aici.
HEX fişier cu setările implicite pentru 4MHz aici.

Lista de piese:

IC1 PIC16F84-10 sau
PIC16F84A – microcontroler Microchip,
IC2 78L05 sau
7805 – 5V regulator de tensiune de ieşire
Q1 tranzistor NPN BC301 sau bipolar, Ic (min) = 500 mA
D1 diodă 1N4001, 1N4004 sau 1N4007
LED1 orice culoare de LED-uri sau verde de
3mm
R1 1 kohm 1/4W rezistor
R2 220 ohm 1/4W rezistor
C1 22 pF condensator ceramic
C2 22 pF condensator ceramic
C3 100 nF condensator ceramic
C4 100 nF condensator ceramic
X1 10MHz sau 4MHz cristal
BUZZER ceramică piezo sounder
tastatura 3×4 sau 4×4 tastatura matrice
K1 releu
alte alimentarea poate fi intre 8-30V DC – tensiune sugerata este 12VDC
conectori pentru sursa de alimentare şi tastatura
placa imprimata
cabluri flexibile pentru conectarea releu, LED-uri, alarma, sursa de alimentare, tastatura
cutie pentru dispozitiv

Sursa: http://jap.hu/electronic/

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

Un comentariu

  1. Am si eu o intrebare si anume care este diferenta dintre setarile implicite pentru 10 MHz si cel de 4 MHz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *