Acasă / Atelier / Putere / Incarcatoare / Incarcator USB

Incarcator USB

In zilele noastre multe aparate pot fi incarcate direct prin portul USB. Cu toate acestea nu este deloc practic sa cari mereu cu tine un PC, iar laptop-urile necesita sa fie incarcate si ele la randul lor pentru a fi bune de ceva. In aceasta situatie va prezentam urmatorul incarcator mobil cu priza USB. Este un dispozitiv mic, alimentat cu 2 baterii de 1.5 V, usor de luat cu dumneavoastra in orice loc si functional atata timp cat aveti si baterii la el.

 

 

Acest incarcator folosteste un circuit integrat destul de obisnuit: LM3578. Dispozitivul nu face altceva decat sa mareasca voltajul bateriilor la o tensiune regulata de 5V. Componentele necesare pot fi luate direct din datasheet. Ele au rolul de a regla feedback-ul, oscilatia frecventei si voltajul. Stabilizarea sarcinii este buna, ea scade doar de la 5.05V la 4.95V la o intensitate de 250mA. Chiar si atunci cand voltajul bateriilor ar putea scadea, sa zicem pana la 1.80V, (LM3578 este evaluat la 2V minim) iesirea este inca de 4.45V in cazul incarcarii unui ipod, dar recomandam folosirea unor baterii noi pentru a evita astfel incalzirea integratului. Intensitatea curentului incarcatorului se poate schimba intre 100mA si 250mA prin alegerea diferitelor tipuri de rezistoare. Nu uitati sa verificati pinii conectori ai portului USB!

 

 

 

 

Sursa: http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=usbcharger

 

Despre Raul

Salut! Numele meu este Raul, sunt student in anul 2 la Facultatea de Design de Produs si Mediu din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov si dupa cum bine v-ati dat seama sunt pasionat de electronica intr-o oarecare masura, dar si de alte domenii ce tin de tehnologie. Nu sunt vreun expert in domeniu, dar imi cam place sa imi "bag" nasu' peste tot, deoarece cred cu tarie in ideea ca daca nu experimentezi singur si nu ai curiozitatea sa intelegi cum functioneaza lucrurile din jurul tau, nu vei reusi niciodata sa faci ceva pe cont propriu. Am stricat multe "chestii" pana sa reusesc intradevar sa repar ceva, dar vorba aceea: "Asa se-nvata!" Cam atat despre mine... Sa trecem la treaba!

6 Comentarii

  1. acolo la LM3578 la pozitia 2 nu se leaga nimic? sau la usb D+ tot nu se leaga nimic?
    condensatorul de 470uF si bobina de 220uH de ce tip sunt?
    iar restul condensatoarelor ce tensiune trebuie sa aiba?
    Va multumesc.

  2. in schema montajului sunt 5 rezitori iar in poza sunt 7!! si nici ledul nu e in schema montajului!
    Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *