Acasă / Atelier / Audio / Tuburi electronice / Amplificator de căşti hibrid

Amplificator de căşti hibrid

Pentodele subminiatură ruseşti sînt în general uşor diferite faţă de tuburile clasice. Fiind făcute pentru aparatură militară portabilă sau mobilă, a fost prioritar un consum cît mai redus pe filament şi o construcţie solidă. Filamentul consumă în general 60mA la o tensiune de 1,2 sau 2,4V. Grilele şi anodul nu sînt construite ca la tuburile clasice, ci reprezintă bare verticale de diferite grosimi. Tensiunea anodică este în general sub 100V. Dimensiunile sînt mici, grosimea lor fiind comparabilă cu grosimea unui pix. Dezavantajul acestor tuburi reprezintă amplificarea mică, microfonia, precum şi faptul că în majoritatea aplicaţiilor trebuie să fie ecranate.
Totuşi, tuburi subminiatură încă se găsesc în stocuri mari şi la preţuri mici, în talciocuri şi în pieţe online. Pot fi folosite în aplicaţii audio, unde îndulcesc puţin sunetul cu armonici de lampă.
Prezint în continuare un montaj simplu, perfect pentru amatorii care vor să abordeze domeniul încă neabandonat al tuburilor electronice.
Tensiunea de alimentare de 25…40V nu prezintă un pericol aşa mare ca tensiunile de sute de volţi cu care funcţionează tuburile în general. Ba mai mult, se găseşte în majoritatea sculelor audio, aşa că poate fi un amplificator de căşti uşor de integrat într-un amplificator de putere DIY.

Se pot folosi orice tranzistori echivalenţi, cam orice tranzistori NPN şi respectiv NMOS de medie putere joasă frecvenţă. NPN-ul are rol de sursă de curent constant, iar NMOS-ul este repetor. Doar pentoda amplifică în tensiune. Astfel sunetul este stricat doar de distorsiunile lămpii. Aceasta lucrează cu negativare zero, cum scrie în catalog. Amplificarea este de aproximativ 10 (1mS*10Kohm). Singurul condensator care-i poate influenţa răspunsul în frecvenţă este cel de la ieşire. Sursa de curent constant trebuie să ţină curent suficient astfel încît amplificatorul să nu iasă din clasa A la amplitudine maximă negativă la ieşire; curentul se poate creşte prin scăderea reziestenţei de 100 ohmi. 100 ohmi e suficient pentru căşti de 32 de ohmi. Curentul prin etajul de ieşire alimentează şi filamentul tubului, a cărui tensiune este stabilizată de cele două diode 1N4001. Astfel nu este nevoie de sursă separată de 1,2V. Deşi în foaia de catalog scrie un curent de filament de 6,0mA, e o greşeală, de fapt sînt 60mA.

foto1

Foaia de catalog a tubului, care conţine şi conexiunile pinilor, se găseşte la următoarea adresă:

http://klausmobile.narod.ru/td/data/_1j37b.GIF

Despre Cristian Grecu

Mă numesc Cristi, şi uneori sînt student la facultatea de electronică din Bucureşti. Consider electronica un domeniu infinit, cu cît învăţ mai mult, cu atît văd că marginile sale sînt tot mai departe.

Un comentariu

  1. in montaj ai doua tuburi si nu unul ca in poza ,,ai facut pe canale separate sau cum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *