Acest incarcator permite incarcarea simultana a maximum sapte baterii NiCd conectate in serie. Acest numar poate fi crescut daca se mareste tensiunea de alimentare cu circa 1.65V pt fiecare baterie suplimentara. In cazul in care T2 este montat pe un radiator adecvat, tensiunea la intrare poate fi marita pana la maximum 25V.
Spre deosebire de multe dintre incarcatoarele conventionale de baterii NiCd care exista in comert, acesta ofera si protectie contra inversarii accidentale de polaritate. O alta calitate utila a incarcatorului este aceea ca el nu constituie o sarcina pentru baterie daca este deconectat de la sursa de alimentare.
![Schema incarcator baterii NiCd Schema incarcator baterii NiCd](https://electrodb.ro/wp-content/uploads/2011/03/incarcator-special-baterii-nicd-schema.gif)
In mod obisnuit, bateriile NiCd se incarca intr-o perioada de 14 ore, la un curent egal cu o zecime din capacitatea bateriei. Cu alte cuvinte, o baterie de 500 mAh se incarca cu 50 mA timp de 14 ore.
Nivelul curentului de incarcare este controlat cu P1 in intervalul 0 mA – 1 A. Curentul poate fi masurat cu un voltmetru in paralel cu R3.
Modul de functionare a circuitului este simplu. Tranzistorul T1 este deschis cand bateria este conectata cu polaritatea corecta si de asemnea daca bornele de iesire sunt in gol. Curentul de colector al acestui trazistor determina o tensiune de referinta de circa 2.1V pe diodele D1-D3. O parte a acestei tensiuni este aplicata pe tranzistorul Darlington prin P1.
In cazul in care nu gasiti un BD679 acesta poate fi inlocuit cu orice Darlington npn de putere medie, avand parametrii de iesire (tensiune de colector/curent de colector) la nivelul a 30V si 2A.
Micsorand valoarea lui R3 curentul maxim de iesire poate fi marit peste 1A.
![Cablaj PCB incarcator baterii NiCd Cablaj PCB incarcator baterii NiCd](https://electrodb.ro/wp-content/uploads/2011/03/incarcator-special-baterii-nicd-pcb.gif)
Sursa: electroschematics.com