Hewlett-Packard Labs, laboratorul de cercetare central HP a dezvăluit rezultatele lor de cercetare, care ar putea revolutiona viitorul computerelor, făcându-le mult mai rapide. Rezultatele studiului a fost publicat în revista “Nature”, de catre şase cercetatorii de la HP .
HP Labs a anunţat ca cercetatorii lor au descoperit un “memristor” – un rezistor cu memorie care reprezintă al patrulea element de bază în circuitul electric – si are mai multe capacităţi decat sa crezut anterior. “În afară de a fi util în dispozitivele de stocare, un memristor poate efectua logică, care să permită o zi efectuarea unor chip-uri in care vor fi stocate datele, posibil o unitate speciala de procesare. HP a creat-arhitecturi de dezvoltare pentru chip-ul de memorie folosind memristori şi consideră că este posibil ca dispozitivele care încorporează acest element ar putea veni pe piaţă în următorii câţiva ani.
Cercetatorii HP, de asemenea, au proiectat o nouă arhitectură în care mai multe straturi de memorie memristor pot fi stivuite una deasupra alteia într-un singur chip.În cinci ani, chip-urile ar putea fi utilizate pentru a crea dispozitive portabile, care oferă de zece ori mai multa memorie încorporata decât există astăzi si este posibil crearea unor supercalculatoare care să permită redarea de filme mult mai rapid decât ne putem astepta .
Memristori necesită mai puţină energie pentru a opera şi sunt mai rapizi decât alte tehnologii de stocare, cum ar fi de pilda memoria flash, şi pot stoca cel puţin de două ori cât mai multe date în aceeaşi zonă. Memristori sunt practic imuni la radiatii, care pot perturba tehnologii bazate pe tranzistor.
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=wZAHG3COYYA&feature=player_embedded’]Leon Chua, profesor universitar, Inginerie Electrică şi Calculatoare Departamentul de Ştiinţe, Universitatea din California, la Berkeley, care iniţial a scris despre memristor într-un document academic publicat 39 ani în urmă, este citat astăzi (de către HP), după cum spune, “Deoarece creierele noastre sunt facute din memristori, o multime de porti sunt acum deschise pentru fabricarea de computere care ar calcula ca un creier uman, asta fiind total diferit de arhitectura von Neumann care stau la baza tuturor computerelor digitale. ”
Sursa: Wikipedia
peste 5sau 10 ani vom avea si noi asa ceva in pc pana atunci visam
Pai la cum evolueaza tehnologia cred ca vom avea si mai curand. Cred ca acest dispozitiv va schimba radical constructia calculatoarelor de azi.