Convertoare DC DC

Acasa Forumuri Electronica Analogica Putere Convertoare DC DC

Etichetat: 

Vizualizare 2 articole - 1 la 2 (din 2 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #6770
    mirceaing
    Membru

    Salut,
    as vrea sa deschid un topic pe subiectul convertoare DCDC.
    eu sunt mai la inceput cu electronca si studiez acum cu sarg circuite buck si boost asa pt inceput.
    Intrebarea mea este urmatoarea: citind din carti am vazut ca toata lumea analizeaza serios problema operararii convertoarelor DCDC in discontinuu, adica fara sarina sau cu sarcina ff mica. Problema e ca la operare in discontinuu creste tensiunea de iesire, poate ajunge f aproape de tensiunea de intrare in convertor. Intrebarea mea este, in sursele comerciale de 14 15 24Vdc etc. cum se realizeaza ca si daca masori in gol tensiunea este tot cea indicata pe eticheta? Cum de in acele surse nu creste tensiunea peste pragul impus?
    Multumesc anticipat,
    M.

    #6916
    Cristian Grecu
    Participant

    Regimul discontinu şi continu nu are nici o treabă cu funcţionarea în sarcină sau fără sarcină. Se referă, în termeni foarte generali, la curentul prin bobină dacă atinge valoarea de zero sau se menţine între două praguri. Majoritatea surselor comerciale lucrează în mod discontinuu.
    Referitor la întrebarea ta, stabilizarea tensiunii la ieşire se face ca la sursele liniare, şi anume aplicînd reacţie negativă. La sursele în comutaţie se foloseşte un optocuplor în reacţie pentru a asigura izolarea galvanică completă a secundarului. Îl recunoşti uşor, are 4 pini şi e pe lîngă transformator. Cînd tensiunea creşte, LED-ul optronului se aprinde mai tare, tranzistorul intră mai mult în saturaţie, curentul de colector creşte, iar controlleru răspunde reducînd PWM-ul. În felul ăsta tensiunea la ieşire se menţine relativ constantă.

Vizualizare 2 articole - 1 la 2 (din 2 în total)
  • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.