Acasă / Atelier / Audio / Protectie la tensiune continua a boxelor

Protectie la tensiune continua a boxelor

O protectie la aparitia tensiunii continue pe iesirea unui amplificator, ceea ce insemana o defectiune periculoasa pentru difuzoarele din boxe (mai ales pentru cele de bass) este prezentata aici.

Am simulat schema cu prgramul educational Crocodile Technology…nefigurand si releul, dar … evident ca trebuie.
Cand montajul nu este alimentat, evident ca releul este nealimentat, iar contactul sau ND (normal inchis – NI) face legatura intre iesirea amplificatorului si o sarcina artificiala (o rezistenta de 1,5..3 ori impedanta normala a boxelor si o putere de 3-5W, avand in vedere ca este cuplata pentru putin timp).

Alimentand montajul, releul ramane nealimentat o periada de timp (dependenta de valorile componentelor R1, R3 si C1), situatie anuntata si prin aprinderea LED-uiu ROSU:

Dupa ce se satureaza tranzistorul T1, montajul cupleaza releul, care prin contactul ND (normal deschis) conecteaza iesirea amplificatorului la boza, situatia anuntata prin aprinderea LED-ui VERDE:

Daca apare o componenta continua pozitiva periculoasa la iesirea amplificatorului, se deschide tranzistorul T3 care blocheaza tranzistorul T4 si mai departea se decupleaza releul, intrerupand legatura intre iesirea amplificatorului si sarcina, cuplandu-se sarcinaa artificiala, care in acest caz se va arde (se poate prevede o siguranta, pentru a usura reparatia)…se aprinde LED-ul ROSU indicand o avarie… in caz de a fost o tensiune continua tranzitorie, releul se recupleaza dupa o scurta periaoda, permitand functionarea normala..

Daca apare o componenta continua negativa periculoasa la iesirea amplificatorului, se deschide tranzistorul T2 care blocheaza tranzistorul T4 si mai departea se decupleaza releul, intrerupand legatura intre iesirea amplificatorului si sarcina, cuplandu-se sarcinaa artificiala, care in acest caz se va arde (se poate prevede o siguranta, pentru a usura reparatia)…se aprinde LED-ul ROSU indicand o avarie… in caz de a fost o tensiune continua tranzitorie, releul se recupleaza dupa o scurta periaoda, permitand functionarea normala..

Deoarece in schema originala, LED-ul ROSU nu avea cum sa fie alimentat, am modificat putin schema:

Modul de realizare practif putand fi:

 


Despre Nicu FLORICA

ELECTRONICA este prima pasiune a mea... am inceput pe la 7 ani cu un radio cu galena, in vacanta de vara, a fost o bucurie enorma sa aud in casti posturi de radio si in loc sa joc fotbal, ascultam la minunea facuta de mine.. Pasiunea asta mi-a fost insuflata de tata, dar mie nu mi-au placut niciodata televizoarele cu lampi, vazand ca se pot testa cu mana, dar nestiind exact unde am primic cateva socuri care m-au cam speriat... Am inceput sa studiez revistele Tehnium, incat pana in 1998 am colectia aproape completa, de multe ori ajungeam intr-un oras si primul loc vizitat era Anticariatul. Am si alte reviste, cat de cat complete: RET, Radio, Electronistul, etc Am construit destule montaje si scheme si marea mea placere e sa imbunatatesc performantele lor.... In revista Tehnium am publicat 2 articole, unul in 1/'95 numit LUMINA DINAMICA si altul in 1/'97 numit INDICATOR TRICOLOR CU LED... BICOLOR. mi-am facut un site numai cu multe scheme: http://www.tehnic.go.ro si activez pe http://www.elforum.ro, unde am ID-ul niq_ro (acest ID il folosesc in toate forumurile si site-urile).

Un comentariu

  1. Buna ziua,

    E faina schema, am sa construiesc si eu un modul, dar as prefera versiunea fara AO.
    Am cateva intrebari:
    – care este rolul rezistentei de sarcina artificiala?
    – De ce este mai buna versiunea cu AO?
    – daca am un amplif alimentat la 2x22V DC pot sa folosesc protectia aceasta doar schimband releu cu unul la 24V sau sa pun un regulator LM7812?

    Va multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *