Acasă / Tutoriale / Întrerupător cap scară și cruce

Întrerupător cap scară și cruce

Întrerupător cap scară și cruce

Întrerupător cap scară și cruce, este o formă de circuit mai puțin întâlnită la instalațiile electrice interioare casnice. Acesta este format dintr-un anumit număr de circuite și din două întrerupătoare A și B, amplasate în două locuri diferite. Acestea aprind și sting fiecare în parte o aceeași lampă sau lustră.

Curentul electric alimentat de la perechea de siguranțe ale circuitului de lumina. Intră în camera respectivă și de la conductorul de faza, prin doza de derivație și prin conductorul 1 (firul rosu). Apoi coboară la întrerupătorul A. Trece prin conductorul 2 la întrerupătorul B. După care curentul electric trece prin conductorul 3 la lampa pe care o aprinde. Apoi se reîntoarce prin conductorul nul (fir albastru) la tabloul cu siguranțe ale circuitului de lumină.

Dacă se dorește ca lumina să se stingă de la același întrerupător A. Se acționează asupra acestuia pentru conectarea conductorului 1 cu 4 (fir rosu). Și întrucât la întrerupătorul B conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 3 lampa se va stinge.

Dacă se dorește ca lumina să se stingă de la întrerupătorul B. Se conectează conductorul 3 cu 4. Și întrucât la întrerupătorul A conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 1, lumina se va stinge.

În mod similar, când lampa este stinsă, se poate face aprinderea ei de la întrerupătorul A sau B. Acționând astfel ca să treacă curentul electric fie prin conductorul 2, fie prin conductorul 4. După cum este făcută conectarea acestora cu conductoarele 1 si 3.

Întrerupător cap scară și cruce

Pentru realizarea unui astfel de circuit de lumină este nevoie de un întrerupător special. Acesta are, spre deosebire de întrerupătorul simplu, 3 borne la care se leagă cele 3 conductoare de la fiecare întrerupător.

Întrerupător pentru circuitul cap scară

Schema electrică simplificată este următoarea:

Schemă electrică simplificată întrerupător cap scara

Simulare în programul Crocodile Technology de la http://www.crocodile-clips.com/crocodile/technology/ obținem:

Întrerupător cap scară și cruce

Deoarece sunt situații în care sunt necesare 3 (sau mai multe) locuri din care să se aprindă un bec. Putem utiliza 2 întrerupătoare cap-scara și unul (sau mai multe) cap-cruce.

Schemă electrică simplificată cap-scară și cap-cruce

Urmează o simulare, de data aceasta în programul Crocodile technology, ca filmulet:

Consultă si:
https://ro.wikipedia.org/wiki/întrerupător

Despre Nicu FLORICA

ELECTRONICA este prima pasiune a mea... am inceput pe la 7 ani cu un radio cu galena, in vacanta de vara, a fost o bucurie enorma sa aud in casti posturi de radio si in loc sa joc fotbal, ascultam la minunea facuta de mine.. Pasiunea asta mi-a fost insuflata de tata, dar mie nu mi-au placut niciodata televizoarele cu lampi, vazand ca se pot testa cu mana, dar nestiind exact unde am primic cateva socuri care m-au cam speriat... Am inceput sa studiez revistele Tehnium, incat pana in 1998 am colectia aproape completa, de multe ori ajungeam intr-un oras si primul loc vizitat era Anticariatul. Am si alte reviste, cat de cat complete: RET, Radio, Electronistul, etc Am construit destule montaje si scheme si marea mea placere e sa imbunatatesc performantele lor.... In revista Tehnium am publicat 2 articole, unul in 1/'95 numit LUMINA DINAMICA si altul in 1/'97 numit INDICATOR TRICOLOR CU LED... BICOLOR. mi-am facut un site numai cu multe scheme: http://www.tehnic.go.ro si activez pe http://www.elforum.ro, unde am ID-ul niq_ro (acest ID il folosesc in toate forumurile si site-urile).

10 Comentarii

    • Pentru intrerupatoarele noi simple , duble ,etc…. de ce nu sunt bune sa fie folosite pentru tip cap scara sau cruce in instalatie fata de intrerupatoarele vechi cum erau o data ? Raspuns de la electrician cu meserie cand lam intrebat daca stie montarea tip scara sau cruce raspunsul lui a fost ca stie sa monteze dar intrerupatoarele noi nu sunt bune bune pentru asa ceva decat oentru instalatie simpla ( normal ) inchiderea si deschiderea unui bec sau mai multe becuri de la un singur intrerupator . In comert am vazut intrerupatoare noi in general pentru doua contacte faza si nul al treilea contact nu il avea inclusiv in dedeman foarte greu se gaseste intrerupator cu 3 contacte 2faze +nul

      • Salut,
        Nenea electrician, daca este de meseria și are și ceva experiență, sigur a auzit de cap scara- cap cruce și sigur știa că dacă vrea sa găsească întrerupătoarele corespunzătoare tear fi trimis la un magazin de electrice( nu Dedeman care este mă gazon de construcții/ de toate).
        Dar e “prea mult de munca” așa că te-a trimis câine sur la vânătoare.
        Mai pe românește și-a băgat …

        Instalația este simpla și poți să o faci chiar tu. Mă refer să faci șanțurile, să tragi țevile și așa mai departe.

        Pentru legături cheamă un electrician autorizat. Te va costa mult mai puțin.

  1. Exista solutii mult mai simple si elegante folosind un releu cu memorie mecanica cu bobina la220 ca si butoane tip sonerie cate sunt necesare si cu doar 2 fire problema este rezolvata.Putem folosi oricate butoane avem nevoie si de la fiecare se poate aprinde si stinge lumina.

  2. functie de buget…ce zici tu e mult mai scumpa….

    • Daca socotim si celelalte componente poate nu iese atat de scump.Personal am vazut o astfel de solutie aplicata intr-o casa si mi-a placut foarte mult.Acum desigur fiecare alege dupa buget,eu doar am adus in atentie o alta varianta posibila.Sper sincer ca nu am suparat pe nimeni,am avut cele mai bune intentii.

  3. Buna seara, imi puteti spune toate materialele folosite in schema electrica!?

  4. corecte scheme , cu o obs : traseul verde de la ultimul intrerupator la bec este tot faza , adica nu e verde ci rosu (la ambele desene)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *