Acasă / Tutoriale / Întrerupător cap scară și cruce

Întrerupător cap scară și cruce


CIRCUITUL DE LUMINA DU-TE-VINO, ca o forma de circuit mai putin intalnita la instalatiile electrice interioare casnice, este format dintr-un anumit numar de circuite si din doua intrerupatoare A si B, amplasate in doua locuri diferite, care aprind si sting fiecare in parte o aceeasi lampa sau Iustra.
Curentul electric alimentat de la perechea de sigurante ale circuitului de lumina intra in camera respectiva si de la conductorul de faza, prin doza de derivatie si prin conductorul 1 (firul rosu) coboara la întrerupatorui A, apoi trece prin conductorul 2 la intrerupatorul B, dupa care curentul electric trece prin conductorul 3 la lampa pe care o aprinde si apoi se reintoarce prin conductorul nul (fir albastru) la tabloul cu sigurante ale circuitului de lumina.
Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la acelasi întrertipator A, se actioneaza asupra acestuia pentru conectarea conductorului 1 cu 4 (fir rosu) si intrucat la întrerupatorul B conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 3 lampa se va stinge.
Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la intrerupatorul B, se conecteaza conductorul 3 cu 4 si intrucat la întrerupatorul A conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 1, lumina se va stinge.
In mod similar, cand lampa este stinsa, se poate face aprinderea ei de la întrerupatorul A sau B, actionand astfel ca sa treaca curentul electric fie prin conductorul 2, fie prin conductorul 4, dupa cum este facuta conectarea acestora cu conductoarele 1 si 3.

Pentru realizarea unui astfel de circuit de lumina este nevoie de un intrerupator special, care are, spre deosebire de intrerupatorul simplu, 3 borne la care se leaga cele 3 conductoare de la fiecare intrerupator.

Schema electrica simplificata este urmatoarea:

Simuland in programul Crocodile Technology de la http://www.crocodile-clips.com/crocodile/technology/ obtinem:

Deoarece sunt situatii cand sunt necesare 3 (sau mai multe) locuri din care sa se aprinda un bec (sau mai multe), putem utiliza 2 intrerupatoare cap-scara si unul (sau mai multe) cap-cruce.

Urmeaza o simulare, de data asta in programul Crocodile technology, ca filmulet:

 

Despre Nicu FLORICA

ELECTRONICA este prima pasiune a mea... am inceput pe la 7 ani cu un radio cu galena, in vacanta de vara, a fost o bucurie enorma sa aud in casti posturi de radio si in loc sa joc fotbal, ascultam la minunea facuta de mine.. Pasiunea asta mi-a fost insuflata de tata, dar mie nu mi-au placut niciodata televizoarele cu lampi, vazand ca se pot testa cu mana, dar nestiind exact unde am primic cateva socuri care m-au cam speriat... Am inceput sa studiez revistele Tehnium, incat pana in 1998 am colectia aproape completa, de multe ori ajungeam intr-un oras si primul loc vizitat era Anticariatul. Am si alte reviste, cat de cat complete: RET, Radio, Electronistul, etc Am construit destule montaje si scheme si marea mea placere e sa imbunatatesc performantele lor.... In revista Tehnium am publicat 2 articole, unul in 1/'95 numit LUMINA DINAMICA si altul in 1/'97 numit INDICATOR TRICOLOR CU LED... BICOLOR. mi-am facut un site numai cu multe scheme: http://www.tehnic.go.ro si activez pe http://www.elforum.ro, unde am ID-ul niq_ro (acest ID il folosesc in toate forumurile si site-urile).

7 Comentarii

  1. Exista solutii mult mai simple si elegante folosind un releu cu memorie mecanica cu bobina la220 ca si butoane tip sonerie cate sunt necesare si cu doar 2 fire problema este rezolvata.Putem folosi oricate butoane avem nevoie si de la fiecare se poate aprinde si stinge lumina.

  2. functie de buget…ce zici tu e mult mai scumpa….

    • Daca socotim si celelalte componente poate nu iese atat de scump.Personal am vazut o astfel de solutie aplicata intr-o casa si mi-a placut foarte mult.Acum desigur fiecare alege dupa buget,eu doar am adus in atentie o alta varianta posibila.Sper sincer ca nu am suparat pe nimeni,am avut cele mai bune intentii.

  3. Buna seara, imi puteti spune toate materialele folosite in schema electrica!?

  4. corecte scheme , cu o obs : traseul verde de la ultimul intrerupator la bec este tot faza , adica nu e verde ci rosu (la ambele desene)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *