Acasă / Atelier / Putere / Invertoare / Convertor 12V – 220V

Convertor 12V – 220V

Acest convertor de la 12 volti curent continuu la 220 volti este realizat cu un circuit integrat CMOS 4047(CD4047), un transformator de retea (2×10V/60W) si 2 tranzistoare de putere BD699.

Circuitul integrat este folosit la multivibrator astabil, la iesiri (pin 10 si 11) apare un semnal dreptunghiular simetric care este amplificat de cele 2 tranzistoare Darlington si care ajunge in final la bobina secundara a unui transformator de retea.

La bornele bobinei primare apare o tensiune alternativa de 220V. Se obtine un randament mai bun atunci cand se utilizeaza un miez toroidal cu pierderi reduse. Cu ajutorul lui P1 frecventa la iesire poate fi reglata intre 50 si 400 Hz.

convertor-12-220

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

22 Comentarii

 1. Strugăreanu Ioan

  M-ar interesa dacă s-ar putea realiza un circuit alimentat la un acumulator de masină de 12 V.În zona unde locuiesc sînt dese întreruperi de curent care îmi afectează PC-ul.Mintea mea bolnavă mă
  duce cu gîndul şi la posibilitatea de a adapta alimentarea PC de la un atare acumulator.M-aş mai
  linişti dacă aş şti că este posibil ori nu.Mulţumesc mult.

 2. pot folosi kd607 in loc de bd699? cum il reglez pe frecventa de 50hz?

 3. Se poate folosi KD607 dar combinat cu BD135(BD139, BD238, etc) pentru a forma un tranzistor Darlington. Se mai pot folosi cu succes şi tranz. MOSFET, de ex. seriile utilizate în mod curent la UPS-uri, de ex: CEP50N06, STP60NF06, IRSF3010, MTP3055…etc. Frecvenţa(50Hz) se ajustează din P1. Dar dacă nu ai transformatorul disponibil nu are rost să te apuci de montaj.

 4. Frecventa de 50 Hz este data de capacitorul C1 si de rezistenta variabila P1. Se poate inlocui BD699 cu 2N3055 sau chiar cu MOSFET-ul IRF540.

 5. Am facut aceasta schema in 3 randuri si de fiecare data patesc acelasi fenomen:Cu prudenta necesara il cuplez la un acumulator auto,lucreaza,apoi il decuplez si ma pregatesc sa-i aplic o sarcina dar nu apuc. La cea de-a doua alimentare se buseste ceva.Mentionez ca de fiecare data l-am realizat cu piese noi{inclusiv trafo)iar ca tranzist am folosit BD901 sau in alte scheme din gama IRF44,sau 48.Chiar nu inteleg ce se intampla la o schema atat de simpla, Sunt dezgustat!Daca cineva imi poate da o explicatie.va rog!

 6. Ce se arde? Ce transformator folositi?

 7. Multumesc pentru promptitudine!
  Iarna trecuta am folosit un trafo de cca 30w.Secundarul l-am modificat eu,Am folosit atunciIFR-.Nici atunci si nici acum n-am masurat tranzistorii dar la schema ultima,unde am pus un paralel de bd901(deci 4 buc.),doi de pe ramura se incalzeau ori asta imi spune ceva.De data asta am folosit un trafo mai mare tot de mine facut(cam 150w) Ma gandesc la autoinductie,sa bag o protectie , poate doua rezistente de valoare mare sau condensatori.In tot cazul pe cat de simplu este ,pe atat de” mofturos”Sautare,multumesc inca o data!

 8. Multumesc inca o data d-le ciprian.O sa-l mai incerc ,Schema asta e cam peste tot si chiar am urmarit pe you tube un spaniol care o realizeaza in cca 30 minute si … a naibii , mai si functioneazaTrebuie sa-mi iasa si mie pana la urma insa nedumerirea e ca am facut tot felul de scheme si parca n-am mai patit asa ceva.La revedere,mult succes!

 9. domnu ciprian ma intereseaza si pe mine daca as putea lega doua motoare electrice intre ele si sa se antreneze unul pe altul (mentionez ca nuprea ma pricep %la%

 10. As vrea si eu o schema cu invertor de 12 -220 ununda pura la 4000 w

 11. cum se poate transforma 220vcc in curent alternativ 220v fara a folosi un transformator
  se poate folosi schema de mai sus dar fara transformator
  mentionez ca puterea este de circa 1000-2000w

  • Nu se poate face un convertor DC-AC 1 la 1, fara a folosi un transformator din doua motive:
   1. Ati avea nevoie de o tensiune ceva mai mare pe partea de DC, deci o sa fie nevoie de un transformator ridicator.
   2. Transformatorul realizeaza atat o filtrare cat si o separare galvanica.

   Nu va recomand sa incercati asa ceva daca nu aveti experienta!!!

  • Salut, Sunt electronist industial am 20 de ani de experienta practica … cunostinte abilitati si diplome. electronist@yahoo.com 0723728904 Eu te pot ajuta sa transfirmi 220AC in 220 aprape DC doar ca va fi o tensiune si un curent care va simula ca ar fi curent alternativ se va preface ca este curent alternativ. Va fi acelasi curent ca si cel oferit de UPS-urile care nu au sinusoida pura. Adica cu ajutorul unor tranzistori de mare putere care rezista la 600Amperi maxim cu 1200v maxim + un mic computer bazat pe tehnologie FPGA eu iti voi face ca tensiunea ta continua sa devina una aproape alternativa adica vei avea o alternata cu +220v alta alternata cu -220v o alternata cu +220v urmatoarea cu -220v DAR BRUSC nu va avea curbe ci trecerea de la o alternata la alta va fi una dreptunghiulara!!!

 12. ce fel de transformator trebuie sa folosesc pt a realiza aceasta schema si de unde sa.l procur ?multam .doru

 13. Daca vrei o putere mare,monteaza un transformator bobinat in secundar cu sarma de 1mm,si sa fie cat mai robust in volum, sa aiba tole de 10 15cm,la invertoare puterea e data de transformator.

 14. Se poate folosi un transformator cu miez de ferita, cum sunt cele din sursele in comutatie ?

  • Transformatoarele cu miez de ferita au timp de saturatie foarte mic, deci nu pot fi utilizate pentru frecvente joase (50Hz), acestea sunt folosite pentru sursele in comutatie unde frecventa este >10 KHz.

 15. Buna ziua
  As dori sa stiu daca un transformator de UPS se poate folosi si invers, adica sa fie alimentat la iesire cu 220 v si sa se obtina 12 v c.a. la intrare. Daca da, cum se pot identifica (fizic) cele doua circuite?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *