Acasă / Atelier / Lumina / Bec cu LED-uri legate în serie la 230V

Bec cu LED-uri legate în serie la 230V

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Într-un articol precedent am prezentat cum se poate lega un LED direct la rețea, articol ce s-a bucurat de un real succes. În acest articol voi prezenta cum puteți lega în serie mai multe LED-uri, direct la rețea, respectiv la 230V. Țin să menționez că putem opta pentru folosirea unui transformator dar nu recomand acest lucru deoarece vom avea pierderi destul de mari și în plus vom avea un montaj destul de voluminos. Din acest motiv soluția cea mai potrivită este crearea unei surse de mici dimensiuni cu un număr destul de redus de componente, după cum este prezentat în montajul de mai jos.

Pentru acest montaj este de preferat folosirea unui capacitor la AC 250V ~ care să fie cel mai bun din clasa X2. Rezistența în serie (220R – 2K2) este utilizată pentru a limita curentul de pornire. Condensatorul este legat în serie cu un rezistor de 1M pentru a asigura descărcarea în momentul decuplării de la rețea. Tensiunea este redresată prin intermediul unei mici punți de diode. Cele mai multe LED-uri sunt concepute pentru un curent de 20mA, acestea corespund (în cazul-ul unui număr mic de LED-uri) unui capacitor de aproximativ 330 nF. LED-urile conectate în serie trebuie să fie modele similare, să aibă același curent (a nu se folosi leduri cu curenți diferiți). Pentru cantități mai mari de LED-uri am realizat un mic program de calcul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru acest proiect am folosit 5 LED-uri cu un curent de 20mA și un unghi de vizibilitate de 150°. L-am construit în baza tubului fluorescent E27. Aceste diode au luminanță de numai 200mcd(milicandela) datorită unghiului mare.

Pentru al doilea bec cu LED-uri, am ales 15 LED-uri de 5 mm, cu o luminozitate tipică de 15.000 MCD și un unghi de 25-30 °. Curentul maxim este de 30mA la 3.1 V, durata de viață este de 100 000h. Am folosit din nou bulbul E27 de la Energy Saver. Sursa este îmbunătățită de un capacitor cu electrolit. Acest lucru elimină efectul stroboscopic și protejează, de asemenea, LED-urile împotriva curenților de pornire și variaților de rețea. LED-urile sunt la un curent de circa 20 mA. Lumina este destul de bună.

Atenție! Montajul prezentat nu este izolat galvanic față de rețea. Întregul circuit inclusiv LED-urile sunt conectate la tensiunea rețelei. Piesele conductoare trebuiesc protejate împotriva atingerii.

ledurila230V

Schema becului cu LED-uri pentru 230V 50Hz cu LED-uri de 20mA.

 

Calculator online lampă cu LED-uri

Primul calculator vă permite să calculați componentele în funcție de LED-urile dorite, de curent, numărul de LED-uri, căderea de tensiune și parametrii rețelei. Al doilea calculator este pentru calculul invers – calculează curentul prin LED-uri în funcție de valorile cunoscute ale componentelor. Valorile pot fi ușor rotunjite. Nu folosiți virgula (,) pentru a separa partea întreagă de partea fracționară, pentru aceasta se folosește punctul(.).

ledurila230V1

Tensiune de alimentare: 
V~
Frecvența rețelei:
Hz
Căderea de tensiune pe LED:
V
  Curentul LED-ului dorit: 
mA
Numărul de LED-uri in serie:

Capacitatea lui C1:

uF

Capacitatea lui C2:

uF

Tensiunea pe C2 (trebuie să fie mai mare decât aceasta):

V

Rezistori R1 și R2 (identici):

ohm

 

Tensiune de alimentare:
V~
Frecvența rețelei:
Hz
Căderea de tensiune pe LED:
V
Numărul de LED-uri in serie:
Capacitorul C1:
uF
Rezistorul R1:
ohm
Rezistorul R2:
ohm

Curentul prin LED-uri:

mA

 

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

23 Comentarii

 1. Cristian Grecu

  Da, fain!
  Apropo, pentru o serie de multe LED-uri şi pentru randamente mai bune, se poate folosi invertorul de la un bec economic. (CFL) O să fac un articol pe tema asta.

 2. Iacob Laurentiu

  Se cu invertorul de la becuri CFL se poate realiza un mic smps foarte fain.
  Se scurt-circuitezaza filamentele si pe bobina de soc se bobineaza un secundar, care apoi se redreseaza si filtreaza

 3. Daca puteti sa postati montajul de alimentare cu invertorul de cfl , Am colectat o gramada de socluri de cfl , tuburile fiind arse le-am aruncat , si as vrea sa le folosesc la ceva mai ales ca sunt philips si au piese bunicele . Multumesc .

 4. Ai grijă să nu spargi tuburile cînd scoţi soclul. Tuburile conţin mercur(printre altele), un metal greu, deosebit de periculos. Poartă o mască de protecţie cînd le demontezi. Dacă tubul se sparge, se pot inhala foarte uşor vaporii de mercur fără să simţi nimic. NU E DE GLUMIT CU MERCURUL! Nu arunca tuburile la gunoi! Cel mai bine e să duci tuburile(demontate) în locurile special amenajate în acest scop(supermarketuri ca: CORA, Auchan, etc).

 5. Pintilie Ion

  Multumesc pentru calculatorul componentelor si a informatiile de mai sus. Mi-au usurat munca enorm. Am de facut doar cateva precizari. 1 Capacitatea lui C2 este mult supradimensionata (dupa ce mi-a recomandat calculatorul tau), personal am redus cu aprox 20%, deoarece nu s-a dovedit a fi necesara asa mare. 2 Este impetuos necesara o rezistenta montata direct pe picioarele lui C2 pentru descarcarea acestuia mai repede, altfel raman aprinse ledurile ptr. o perioada relativ mare (cu toate ca valoarea lui C2 a fost redusa cu 20%). Eu alimentez cu acest montaj un”tub de neon” cu 192 de leduri (smd-uri) montate in grupuri de cate 24 de buc. Astfel am avut nevoie de 3.2 v pe fiecare in parte si un curent de 30 mA. Tensiunea redresata dupa rezistentele de limitare este de 76v continuu. Am format o baterie de condensatori C1 de 6×0.680+0.330 in total 4.410 microfarazi la 630v. Paralel am folosit 660kohm. O punte redresoare formata din 4x1N4007. C2 am folosit 2x100microfarazi la 160V in paralel. R2 format din 2×4,7 ohmi + 2×3.3 ohm in total 16ohm preferabil la 3w. Rezistenta pe care am montato eu suplimentar ptr. descarcarea condensatoruli C2 este de 165Kohm. R1 a fost eliminata in faza de teste. La montarea finala va fi folosita si aceasta. Astfel o sa inlocuiesc tuburile de neon de 36w cu tub led de 18.5w. Lumina obtinuta este mai puternica si asta nu e o pacaleala.

 6. Buna seara, Daca doresc sa pun led-urile in paralele, adun curentii si calculatorul functioneaza ca si pentru unul?

  • In primul rand LED-urile trebuiesc sa fie identice, apoi se introduce curentul pe un singur led si caderea de tensiune tot pe un singur LED. Mai jos introduci cate LED-uri sunt in total.

 7. daca in loc de 600 microF am gasit doar de 680 ar fi vreo problema?

 8. am decis ca este prea mare cel de 600, asa ca las la 300 uF pt C2 (3 de 100uF), LED-ul va merge la maxim 51V si 300 mA, R1=R2=15 ohm si sper sa gasesc C1 de 5 uF

 9. un singur led, multumesc de raspuns

 10. multumesc din nou, intrebarea initiala era daca folosesc un C2 de 680 in loc de 600, in cazul unui led mai puternic, dar am renuntat pt ca oricum este lumina directionata intr-un unghi si este mai bine sa pui mai multe mai slabe decat unul prea puternic si pe o singura directie. mai am o intrebare: ce fac cu acesti capacitori care nu scot cat scrie pe ei? am luat cativa in plus in cazul in care este lumina slaba sa nu dau vina pe ei si voi posta daca se ridica la asteptari lumina

  Sarbatori fericite,
  Dan, Joita.

 11. Sarbatori fericite, din ce motiv ar putea muri c2, cineva mi-a spus ca de la o dioda arsa sau daca ledul nu conduce curent, nu l-am vazut niciodata aprins pt ca nu am sursa de 50V

 12. Am pus C2de 420, si totusi se incingea. Am marit si C1 la 5.27 si nu se mai incinge nimic, nu am nici o alta componenta arsa in afara deC2 zilele trecute. Am o alta problema, in timpul functionarii imi scade voltajul in led la 35V, fara led am 80V inainte deR2 si ma gandeam ce se poate intampla daca scot de tot R2? Sau mai bine sa micsorez rezistorul care este in paralel cu C1? Multumesc si sarbatori fericite!

 13. daca fac un montaj de 30 de leduri ,cati wati ar consuma din retea?

 14. Dacă le conectezi în serie şi foloseşti reactanţă capacitivă serie(ca în articolul de faţă) vei consuma tot un curent de 20mA, cu condiţia să alegi corect valoarea condensatorului. Şi acum marele dezavantaj al schemei cu LED-uri(multe) în serie: dacă se întrerupe un LED, se stinge totul. Există totuşi o soluţie care preîntîmpină această….

 15. Doresc sa alimentez instalatia electrica casa scarii bloc cu curent continuu 220 v din apartament individual .cu ajutorul interfonului .CURENTUL din apartament este alternativ 220v si casa scarii este alimentata cu 3 faze .una pe nivel si la functionare se poate scurtcircuita .SOLUTIA este transformarea pe curent continu.V rog intocmirea unei schite cu pesele componente .V multumesc/

  • Sînt prea multe necunoscute în cererea ta. Ce anume vrei să alimentezi pe casa scăriii cu curent continuu şi ce legătură are cu interfonul?

 16. Salut.. am o lustra cu 36 de led-uri inseriate.. adaptorul pe care il avea scrie pe el output 3v . ledurile sunt capsule clasice, de 3 v, nu stiu de cati mA. ce rezistom ma sfatuiti sa folosesc pt a aprinde circuitul la 220v? montajul actual .nu aprinde circuitul si are rezistorii de 33K.. aprinde doar 1 led daca ii pun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *