Acasă / Atelier / Putere / Redresoare / Redresor comandat, cu tiristoare

Redresor comandat, cu tiristoare

schema de principiu
schema de principiu

Aplicaţia (fig.1) se referă la un redresor comandat cu tiristoare, de tipul cu punct median. Poate avea multiple utilizări, prototipul fiind testat atât pe sarcini rezistive cât şi ca sursă  pentru încărcarea unor acumulatoare auto de 12V.

Comanda în grilă se face prin intermediul unui optocuplor care rezolvă separarea galvanică dintre partea de forţă şi cea de comandă. În ambele semialternanţe, impulsurile se trimit simultan ambelor tiristoare, care au catozii comuni, dar la un moment dat un singur tiristor este deschis, şi anume, cel care primeşte în anod tensiune pozitivă.

Sursa de impulsuri e constituită de oscilatorul realizat cu TUJ-ul T1, sincronizat cu reţeaua prin tensiunea de alimentare obţinută pe grupul  Z1-D1. Funcţionarea normală este monitorizată de către indicatorul LED1, care este străbătut de o parte din curentul de alimentare al oscilatorului,
diferenţa de curent fiind deviată prin rezistorul R5, rezistor care, împreună cu R6, stabileşte curentul de polarizare al grupului Z1-D1, alimentat din secundarul transformatorului cu tensiunea redresată de către diodele D2-D3.

Fata placata
Fata placata

Un scurtcircuit accidental pe ieşire este semnalizat de pâlpâirea LED2, indiferent de reglajul potenţiometrului P1. Ca traductor de curent este  folosit rezistorul R13 pe care, în regim de scurtcircuit, căderea de  tensiune este suficientă pentru a deschide la saturaţie tranzistorul T3. Acesta pune la masă catodul indicatorului LED2, care pâlpâie cu o frecvenţă stabilită de condensatorul C2. Tensiunea de alimentare a oscilatorului coboară periodic sub 2V (căderea de tensiune pe LED2 plus tensiunea de saturaţie colector-emitor T3), astfel că acesta este scos din funcţiune periodic şi nu mai trimite impulsuri spre grilele tiristoarelor. Curentul de alimentare este şi de această dată limitat de către rezistorul R6, care în această situaţie formează un divizor de tensiune cu R7, rezistor care micşorează disipaţia pe LED2. Curentul de scurtcircuit are forma unor pulsuri cu cădere sinusoidală a căror lăţime variază între 3 şi 8 milisecunde, în funcţie de unghiul de fază cu care sunt comandate tiristoarele în momentul scurtcircuitului, unghi stabilit de poziţia potenţiometrului P1. Amplitudinea acestor pulsuri depinde de puterea transformatorului de reţea şi de valoarea rezistenţei R13, care sunt astfel alese încât tiristoarele să nu iasă din aria de siguranţă a carasteristicilor precizate în catalogul producătorului.

Amplasare componente
Amplasare componente

Montajul practic se realizează pe o placă de circuit imprimat monostrat cu dimensiunile de 75x75mm, conform fig.2 & fig.3, în care se prezintă cablajul şi desenul de implantare.

Placa include toate componentele, cu excepţia transformatorului cu circuitul primar aferent şi a ampermetrului de panou cu şuntul corespunzător executat din manganină. În nici un caz, pentru ampermetru nu se va utiliza căderea de tensiune de pe traductorul de curent R13, care, datorită modificărilor provocate de temperatură, nu asigură precizia necesară pentru circuitul de masură.

Rezistorul R13 este compus din 3 elemente de 0,62 ohm/3W legate în paralel, care se implantează vertical între cele două blocuri terminale prin care placa de circuit imprimat se conectează cu exteriorul. În acest caz, folosind un transformator toroidal de 220V/2X18V/63VA, curentul de încărcare a unui acumulator cu tensiunea nominală de 12V, legat la ieşirea redresorului, se poate regla de la zero la 3.5A.

Schema prezentată, poate constitui punctul de plecare pentru reproiectare în diverse variante de putere, în funcţie de destinaţia aplicaţiei. Este important ca la dimensionarea circuitului de protecţie, să se aibă în vedere faptul că un tiristor odată aprins, nu se poate stinge până la anularea naturală a curentului anodic (trecerea prin zero), astfel că alegerea tiristoarelor se va face având în faţă o foaie de catalog.

Sursa: Emil Matei

Despre Ciprian

Am dezvoltat o pasiune pentru acest domeniu de cand eram foarte mic, cred ca aveam 6-7 ani, din cate imi amintesc, am invatat sa citesc din revistele Tehnium, cam astea erau preferatele mele la varsta respectiva. In plus, aveam o atractie pentru informatica fapt ce a dus la inscrierea mea la un liceu de informatica, iar pentru a continua cu pasiunea mea m-am inscris apoi la facultatea de electrotehnica...

10 Comentarii

 1. buna ziua! am vazut ca nu sunt descrise si rolulile R9 R10 R11 R12 si T2
  v-as ruga daca se poate sa imi spunieti si mie

 2. R9 este pentru limitarea curentului necesar inchiderii tranzistorului T2, acelas lucru este valabil si pentru R11, R12. Comanda tranzistorului T2 se face prin intermediul optocuplorului U1.

 3. multumesc mult de tot

 4. Vîrlănuţă Viorel

  Aş dori o informaţie cu privire la o schemă cu tiristori,pentru încărcarea temporizată al acumulatorilor înseriaţi pentru 48V.Eu am construit un sistem mecanic rotativ cu contacţi de argint care funcţionează cam aşa:la trecerea pe bornele plus minus ale primei baterii durează 2 sec. la 12V,apoi o pauză de câteva milisecunde şi va treca pe cealaltă baterie alte 2 sec,şi tot aşa până la a 4-a baterie înseriată,totul fiind alimentat de la regulatorul solar de panouri fotovoltaice,iar pauza dintre baterii am rezolvat-o cu a 5-a baterie tampon pe care regulatorul MPPT o detectează permanent.Motoraşul de 12V este aşezat pe un reductor recuperat de la cuptor cu microunde are un consumă cca 50mA.Dacă acest sistem ar putea fi construit fără părţi mobile v-aş fi recunoscător dacă mi-aţi putea proiecta şi ajuta cu o schemă pentru acumulatori de peste 100A fiecare din această înseriere.Electronica nu este punctul meu forte,de aceea sunt pregătit foarte bine doar în construcţia acestor tipuri de montaje mecanice.

 5. Cat costa un asemenea circuit? Multumesc anticipat

 6. Adrian Morosanu

  La optocuplor pinul 5 nu trebuie si el legat la colectorul tranzistorului T2 ?

 7. galateanu petrisor

  cer scuze pentru postarea gresita
  cred ca am mai cautat si alte subiecte ,dupa care am postat.
  multumesc de raspuns
  ramane sa ma descurc cu scrierea pic-ului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com