Acasă / Atelier / Lumina / Modul de comanda a LED-urilor RGB

Modul de comanda a LED-urilor RGB

LED-urile RGB sau, pe romaneste, tricolore se gasesc din abundenta in magazinele de componente electronice, desi sunt inca la pret piperat.
In afara schemelor care folosesc doar un microcontroler (PIC sau Atmega) se pot folosi si integratele din generatia (inca neapusa) CMOS. O schema care foloseste un numarator 4029 si un generator de tact realizat cu 555, care comanda un LED tricolor uzual (20mA) se gaseste in articolul RGB LED Driver.

Am redesenat schema cu ajutorului programului Livewire, in care am inlocuit generatorul de tact cu o poarta de 4093 si am mai introdus un comutator care schimba comanda LED-ului rosu cu cel albastru:

Am realizat si postat o simulare a functionarii numita RGB LED driver ver1 with CMOS:

Pentru un LED de putere (3x1W) am modificat un pic schema (atentie, e un singur LED RGB doar ca am pus mai multe in paralel pentru fiecare culoare pentru a simula consumul mare):

Simularea functionarii se numeste 3W-RGB LED driver ver1_1 with CMOS:

Dupa ce am depistat in programul Livewire, care-i problema la 4060 (pinul de RESET este negat), am desenat o schema in care este folosit doar el (oscilator si numarator):

Simularea functionarii este numita RGB LED controller only 4060:

LED-urile de putere se pot gasi ori cu terminalele separate, cu anodul comun sau cu catodul comun, asa ca am modificat schema, pentru cazul in care au un terminal comun:
– anod comun, comanda se face cu tranzistoare npn:

– catod comun, comanda se face cu tranzistoare pnp:

Filmuletul cu simularea functionarii prezinta ambele variante si este numita 3W RGB LED controller with 4060:

Am redesenat schema pentru un LED de putere (sau obisnuit) cu catod comun (sau terminale independente), cu ajutorului programului specializat EAGLE, pentru a putea realiza o varianta de cablaj:

Pentru a realiza cablajul, va pun la dispozitie cele 2 variante rezultate:
cablaj pentru metoda clasica care se poate realiza ca in articolul: Cum facem un cablaj
cablaj pentru „metoda transferului” care se poate realiza ca in articolul: Cum facem un cablaj (II).

Valorile rezistentelor inseriate cu LED-urile de putere (curent 350mA) sunt pentru tensiunea de alimentare de 9V, ele trebuind sa aiba cel putin valoarea si puterea din tabelul urmator (se pot face si grupari serie/paralel pentru a obtine valorile si puterile necesare):

Daca se doreste montarea de LED-uri obisnuite RGB sau 3 separate (curent maxim 20mA) valorile rezistentelor inseriate se modifica conform datelor din tabelul de mai jos, ele trebuind sa aiba cel putin valoarea si puterea din tabelul urmator (se pot face si grupari serie/paralel pentru a obtine valorile si puterile necesare – pentru LED-urile obisnuite puterea disipata pe rezistente nu pune probleme):

Nota: in calculul valorilor s-a tinut cont si de caderea de tensiune de pe jonctiunea CE a tranzistoarelor!

Atașat acestui articol :

board1_RGB_1_1_e
Filename : board1_rgb_1_1_e.pdf (14 KB)
board2_RGB_1_1_e
Filename : board2_rgb_1_1_e.pdf (14 KB)

Despre Nicu FLORICA

ELECTRONICA este prima pasiune a mea... am inceput pe la 7 ani cu un radio cu galena, in vacanta de vara, a fost o bucurie enorma sa aud in casti posturi de radio si in loc sa joc fotbal, ascultam la minunea facuta de mine.. Pasiunea asta mi-a fost insuflata de tata, dar mie nu mi-au placut niciodata televizoarele cu lampi, vazand ca se pot testa cu mana, dar nestiind exact unde am primic cateva socuri care m-au cam speriat... Am inceput sa studiez revistele Tehnium, incat pana in 1998 am colectia aproape completa, de multe ori ajungeam intr-un oras si primul loc vizitat era Anticariatul. Am si alte reviste, cat de cat complete: RET, Radio, Electronistul, etc Am construit destule montaje si scheme si marea mea placere e sa imbunatatesc performantele lor.... In revista Tehnium am publicat 2 articole, unul in 1/'95 numit LUMINA DINAMICA si altul in 1/'97 numit INDICATOR TRICOLOR CU LED... BICOLOR. mi-am facut un site numai cu multe scheme: http://www.tehnic.go.ro si activez pe http://www.elforum.ro, unde am ID-ul niq_ro (acest ID il folosesc in toate forumurile si site-urile).

5 Comentarii

  1. uhm….Ledurile nu se pun în paralel că se deschid la tensiuni uşor diferite, se ambalează termic şi cu timpul, unele nu luminează de fel iar altele se ard. E necesară rezistenţă pe fiecare LED.
    Efecte simpatice se obţin şi cu generatoare de numere pseudoaleatoare, folosind de exemplu un registru de deplasare şi un CLC.

  2. uhh uhh… 17x20mA=340mA doar asa am putut simula LED-ul ala de 1W cu 17 bucati…

  3. Ahaaaaa 🙂

  4. softul de-l folosesc eu la simulalari e prostut, dar are prezentarea frumoasa 😀

  5. anghelescu catalin

    doresc realizarea unui programator secvential cu pic sau avr cu 15 canale;astept oferta ;doresc mai multe bucati in viitor 0722576800

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *