Acasă / Atelier / Lumina / Aprindere intermitenta a unui LED la 220V

Aprindere intermitenta a unui LED la 220V

Dacă ai nevoie de o lumină intermitentă, pentru un anumit semnal de semnalizare, la o tensiune de 230V, atunci va prezint un circuit simplu, format dintr-o diodă LED, două condensatoare, două rezistențe, un diac și o diodă. Funcționarea acestui circuit este foarte simplă. Condensatorul se încarcă prin diodă și rezistență. Atunci când tensiunea pe condensator atinge valoare de 30V, DIAC-ul „eliberează” tensiunea electrică din condensator, pe care o descarcă prin LED. Baza de timp este dependentă de condensator și rezistor-ul înserieat cu dioda 1N4007. Condensator-ul trebuie să fie de cel puțin de 40V.

Montaj realizat de Nicu FLORICA:

Despre Andrei P

Numele meu este Andrei si pasiunea mea este electronica. Imi place sa invat mereu lucruri noi , dar mai ales de la cei mai buni.

13 Comentarii

 1. montajul e de efect, mai ales cand se monteaza in paralele cu becul dintyr-o debara si poate fi uitat aprins, asa palpaie LED-ul, vedeti http://www.niqro.3x.ro/LED_flasher/LED_flasher.htm

 2. Sal, am nevoie sa un un led pe o linie telefonica. Cand suna sa semnalizeze ledul .Tensiunea este de 48 – 72 ~ca , Ledul 1,5 v,,,,,Ce rezistenta am nevoie. Suna-ma la 0734137447. Merci

 3. SALUT …. INAFARA DE LED CAM CAT COSTA COMPONENTELE SA FAC SI EU UN CIRCUIT DE GENU’ … AS AVEA NEVOIE DE CIRCA 20 DE CIRCUITE! (SI DE UNDE LE POT ACHIZITIONA ?

 4. SAU AS PUTEA SA LE CUMPAR DE LA DUMNEAVOASTRA DEJA CONSTRUITE ?
  VA LAS UN NUMAR DE TELEFON … 0762458525
  MULTUMESC !

 5. Salutari la toata lumea .DRAGUT SI relativ simplu de realizat. Dar ce sa fac daca nu am diack ?Tranzistoare am si pnp si npn si de putere mica si mai mare ,diode dar diacuri nu . Daca stie cineva cu ce pot inlocui acest diac si este amabil sa ma ajute, adrsa mea este magureanuiuliu@yahoo.com . La varsta mea ( 75 de ani ) nu prea mai pot merge pe la magazine ,iar ca sa comand prin curier mi se pare prea scump. Multumesc Iuliu19

  • Diacul se poate recupera de la invertoarele becurilor economice(CFL) sau cele ale tuburilor fluorescente(defecte/uzate). Se mai poate găsi la variatoarele de putere ale majorităţii aspiratoarelor de praf actuale. Se poate simula şi cu două tranzistoare complementare(BC547_BC557), o diodă zener şi cîteva rezistoare.

 6. Salutare la toata lumea. Multumesc pentru indicatii .Am cautat am gasit am confectionat .A functionat si functioneaza . domnule Mihai ati fost foarte amabil . Iuliu19

 7. Salutare la toata lumea. Daca se intrerupe ledul ,tensiunea pe electrolitic va creste peste 230 volti curent continu.Oare ce se va putea intampla ? Condensatorul va exploda ? (eu nu am curaj sa experimentez ) Iuliu19

 8. Da, ar putea să explodeze. Totuşi eu cred că sînt puţine şanse întrucît curentul e destul de mic(~5mA) dar nu se ştie. Depinde şi de calitatea condensatorului.

  Ca să evitaţi această situaţie montaţi o diodă Zener (5,6V…20V) în paralel pe LED. Dacă se întrerupe LED-ul, curentul va trece pin dioda Zener. În funcţionare normală tensiunea pe LED e mai mică decît tensiunea de străpungere a diodei Zener aşa că tot curentul va trece prin LED.

 9. Salutare la toata lumea . Va multumesc pentru ajutor .Da corect . As putea alimenta acest montaj de la o bobina caduceu ?

 10. Doresc să montez un corp de iluminat cu LED-uri ( bec economic) de aprox 3 … 5 W – 220 V undeva … pe poartă, unde , deși am pus un panou cu ”NU PARCAȚI” … găsesc mereu intrarea blocată. Sper că o lumină pulsatorie să convingă , cumva, posesorii de autovehicole să evite să parcheze în acel loc . Îmi trebuie, deci, un montaj nu prea scump și fiabil.
  Mă poate ajuta cineva cu un sfat, o schemă electronică … ceva ?
  Există diode cu lumină intermitentă la aprox. 2 lei bucata – toate culorile – dar au lumină prea slabă. Ziua , aproape că nu se observă ( mai ales dacă e și soare ).
  Mulțumesc anticipat .

 11. pentru o alimentare la 14V, care ar fii componentele? multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *